PALACSINTA KÜLÖNLEGESSÉG
ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. kb. 15-17 db. babapiskóta
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 1 cs. csokoládés pudingpor
  • 1 cs. puncsos pudingpor
  • 2 x 4 dl tej
  • külön 1 dl tej
  • 1 dl főzött fekete kávé
  • rumaroma
  • 9 ek. cukor
  • 1/2 üveg magozott meggy
  • külön a leve+ víz
  • cukorral ízesített kakaópor a palacsinták megtöltéséhez
  • a palacsintákhoz: 2-3 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • kb. 5-6 dl tej
  • 10 lapos ek. finom liszt ( 20 dkg )
  • csipet só
  • olaj vagy zsír a palacsintasütő kenéséhez
  • Díszítés: tejszínhab
  • pár szem meggy
  • Elkészítés: Ezt a csodapalacsinta receptet szintén az interneten találtam, Sz. Ildikó receptje. Már régebben készítettem el, s akkor bizony nem lett túl jó a fotó erről a palacsinta különlegességről. De most ismét elkészítettem, a férjem névnapjára.
    Valóban nagyon különleges és finom, a párom örömmel fogadta, amikor elkészítettem. 
    Igyekeztem a mostani összeállításnál, hogy a fázis fotók is jól kivehetőek legyenek, remélem sikerült.
    Ezt a desszertet sütni nem kell, csupán a palacsintákat kell  megsütnünk és a pudingokat kell megfőznünk.
    A többi már csak a torta összeállításáról szól.

    Első lépésként főzzünk le egy három személyes kávét, mert annak az összeállításig ki kell hűlnie.
    Majd a palacsinta tésztáját dolgozzuk össze.
    Ahhoz a tojásokat üssük fel egy tálba.
    Ha kisebbek a tojások, 3 db-ot, de ha nagy, L-es méretűek, abban az esetben 2 darab is elegendő.
    Egy robotgéppel keverjük össze és azután a kétféle cukorral keverjük habosra.
    Végül a lisztet, a csipet sót és egy kevés tejet dolgozzunk bele, s azután fokozatosan lazítsuk fel a tésztát a többi tejjel.
    Elképzelhető, hogy 5 dl is elég a tejből a tésztához, de lehet, hogy többre is szükség lesz.
    Azt majd úgyis látni fogjuk a kikeverés során.
    Miután kikevertük a tésztát, olajozott palacsinta sütőben süssük ki a palacsintákat. Kb. 15-18 db palacsintát fogunk kapni.
    Készítsük elő a normál méretű tortaformánkat, a babapiskótát és a kávét is.
    Majd a cukorral ízesített kakaóval töltsük meg a palacsintákat, s tekerjük fel és tegyük félre. 
    Egy palacsintába bő 1 teáskanálnyi kakaót tegyünk.
    Én leginkább instant kakaóport használok, de hiába cukorral ízesített, még egy kevés cukrot keverek hozzá. Nem sokat, csak egy evőkanállal.
    Egy kapcsos tortaformát nagyon vékonyan kenjünk ki vajjal / rámával vagy ligával / és a lefőzött kávéba adjuk hozzá a tejet és ízlés szerinti rumaromát. Nálam az 3 kk.-nyi mennyiség volt.
    Azt követően  célszerű kettévágni a babapiskótákat, mert úgy könnyebben ki lehet rakni vele majd a tortaforma az alját.
    A kávés keverékbe mártogassuk bele a kettévágott babapiskótákat és szépen sorakoztassuk  bele a forma aljába. 
    Ha körben belefektettük a babapiskótát a formába, középre is tegyünk belőle.
    Ezt követően 3 ek. cukorral és 4 dl tejjel főzzük meg a vaníliás pudingot és még forrón öntsük a babapiskótára. 
    Egy tortalapáttal szép egyenletesre simítsuk el.
    Erre a vaníliás pudingra rakjuk le sorban szorosan egymás mellé a palacsintákat.
    Az első sor után  próbáljuk úgy rakni, hogy érjék egymást a palacsinták.
    Majd végig úgy rakjuk le, hogy csiga alakot alkothassanak.
    Ezután főzzük meg a csokis pudingot ugyanúgy, mint a vaníliásat, 3 ek. cukorral és 4 dl tejjel. S öntsük a kész csokipudingot még melegen a palacsintákra. 
    Azt is szépen simítsuk el, úgy, hogy a forma oldaláig szépen oda érjen a puding.
    Majd a meggyet szűrjük le a levétől- de ne öntsük ki a levét, mert arra még szükségünk lesz - és a már ici-picit hűlt csokipuding tetejét rakjuk ki a magozott meggyel. 
    A meggy levét mérjük ki, s ha nincs annyi, azaz 4 dl, pótoljuk vízzel.
    Majd adjuk hozzá a puncsos pudingporhoz,  amibe szintén tegyünk 3 ek. cukrot is.
    Végül azt is főzzük fel.
    A kész puncspudingot simítsuk rá azután a meggy tetejére. 
    Ha kicsit kihűlt a torta, kb. 20 perc elteltével, tegyük hűtőszekrénybe és minimum 4-6 órát hagyjuk is a hidegen. 
    Tálaláskor egy késsel simítsuk körbe  a tortaforma belső felületét, hogy még véletlenül se tapadjon az oldalához a puding, s csatoljuk ki a torta csatos részét.
    Óvatosan emeljük le a forma oldalát a tortáról.
    Ha kell, egyengessük el a töltött palacsintákat, s a tortaforma aljával együtt, tegyük rá egy csipke papírral lerakott kínáló tálra.
    A tetejére nyomjunk ki a készen vásárolt vagy az általunk készített tejszínből egy pár habrózsát.
    Majd minden habrózsára illesszünk középre egy-egy szem meggyet.
    Végül egy jó éles késsel, vágjunk szép nagy szeleteket a palacsintából.
    A végeredmény egy kellemes, kávés, rumos ízű, kakaós, pudingos édesség.
    A palacsintákat túrókrémmel is megtölthetjük és úgy készíthetünk belőle ilyen tortát.
    Azzal is különleges lesz a tortánk.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!