TEJSZÍNES SZŰZÉRME GOMBÁVAL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 sertés szűzérme
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25-30 dkg friss gomba vagy ennyi mennyiségű üveges vagy konzerv gomba
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 ek. finom liszt
  • 1 ek. sertés zsír
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • kevés szárított tárkony
  • 1 kisebb paradicsom
  • 1 kisebb TV paprika
  • víz
  • Elkészítés: A sertésnek a húsai közül a szűzérme az egyik legfinomabb, legnemesebb része. Lehet készíteni töltve, párolva és jelen esetben gombával fog elkészülni. Már sok helyen beszerezhető a sertés szűz, nemcsak hentes üzletben, hanem nagyobb szupermarketekben is kapható. Ha több főre szeretnénk készíteni, abban az esetben érdemes két szűzérmét vásárolni, de persze függ ez attól is, hogy mekkora a megvásárolt húsdarabunk. Én most egy darabot vettem, de az kicsit hosszabb méretű volt. 
    A húst először mossuk meg hideg vízben - én minden húst meg szoktam mosni a főzés elején - és egy papírtörlővel akár fel is itathatjuk róla a felesleges vizet.
    Azután vágjuk fel vékony szeletekre, karikákra a húst, s persze ennek az alakja a hús formájától függhet. De mivel egy hosszú csíkban van a sertés szűz, így fogunk majd ilyen kisebb szeleteket vagy karikákat kapni. 
    Klopfolni nem kell, csak a tenyerünkkel kicsit nyomjuk meg, úgymond lazán lapítsuk el a szeleteket. Majd tegyük félre.
    A hagymát pucoljuk le a hajától és egy kisebb evőkanál sertés zsírt olvasszunk fel, majd erre dobjuk rá a hagymát. 
    Fonnyasszuk üvegesre és azután 2 lapos kávés kanál piros paprikával hintsük meg.
    Mindjárt öntsünk hozzá egy kis pohár vizet, hogy a paprika ne keseredjen meg.
    Adjuk hozzá a hús darabokat, keverjük át, majd sózzuk meg. Egy kevéske őrölt borsot, kevéske tárkony fűszert is tegyünk bele. A tárkonnyal is óvatosan bánjunk, mert igen intenzív az íze és nem az a fő cél, hogy csak a tárkony ízét érezzük. Csak úgy 3-4 csipettel hintsük meg a husit.
    Azt követően öntsük fel annyi vízzel, amennyi majdnem ellepi. 
    A gombát miután megpucoltuk - ezt érdemes már a főzés elején megcsinálni - szeleteljük fel vékonyra és a szárát karikázzuk fel. Adjuk a húshoz és ezután lefedve hagyjuk megpárolódni. Időnként természetesen keverjük meg.
    Egy ismerősöm nemrég elmesélte, hogy ő csak megmosni szokta a gombát és a szárát nem használja fel, hanem azt kidobja. Hát én ezt nem szoktam.
    Én mindég lepucolom a gomba héját és a gomba szárát is felkarikázom.
    Miután hozzátettük a gombát és egy pár percet párolódott, a paradicsomot vágjuk kis kockákra, és a paprikát, miután kicsumáztuk, szintén aprítsuk fel kis kockákra. 
    Ezt is adjuk a húshoz és hagyjuk puhára főlni. 
    A sertés szűznek nem kell annyi főzési idő, mint a többi sertés húsnak, így érdemes ránézni kb. 35-40 percnél. Egy késsel ellenőrizzük a hús puhaságát és ha szükséges pótoljuk menet közben a vizet is, nehogy leégjen a főzés során az ételünk.
    Én 45 percet főztem és ezután habartam be a húst.
    Tehát ha már puha a husi és a paradicsom és a paprika is jól megfőlt az ételünkben, akkor a két lapos evőkanál lisztet keverjük ki a főzőtejszínnel simára. Közben adjunk hozzá egy kevés hideg vizet is, hogy jó sima legyen a habarásunk.
    Ha valaki szívesebben használ szűrőt, az nyugodtan tegye, én magam is átszoktam szűrni a habarást, nehogy csomós maradjon és úgy adom a húshoz. S most is ha kikevertük, esetleg átszűrtük, adjuk hozzá.
    Mikor hozzá öntöttük, keverjük jól el és hagyjuk jó alaposan kiforrni. Közben kevergessük meg, nehogy oda kapjon, s ha sűrűnek találnánk, öntsünk hozzá  menet közben egy kevéske vizet és azzal együtt is jól forraljuk össze.
    Ha elkészült a főételünk, kóstoljuk meg és ha szükséges sózzunk utána.
    Krumplipürével vagy más körettel kínáljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!