TÖLTÖTT ( TAKART ) KÁPOSZTA
EGYSZERŰ | KIADÓS | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 1 fej kb. 1 kg-os édes káposzta
  • 1 ek. zsír
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • őrölt pirospaprika
  • ételízesítő
  • őrölt fekete bors
  • 1-2 babérlevél
  • 1 dl rizs
  • 50-60 dkg darált sertéshús
  • 2 egész tojás, víz
  • rántáshoz: 1 ek. zsír
  • 1-2 kisebb kanál liszt
  • pirospaprika
  • Elkészítés: A takart káposzta, ahogy én ismertem meg az anyukámtól, tulajdonképpen töltött káposzta néven ismert. A töltött káposztát igen változatosan lehet elkészíteni, van aki füstölt sonkát, van aki szalonnát tesz hozzá a főzés során, de én egyszerűen készítem, mert így szeretjük.
    Mielőtt elkezdenénk feltenni főzni maga a káposztát, legalább előtte 1 órával fogjunk neki. Mivel az édes káposzta leveleit le kell blansírozni, azaz forrázni. 
    Egy akkora fazékba tegyünk fel vizet, amekkorába kényelmesen belefér majd az egész fej káposzta. 
    A káposztának a végéről nagyjából vágjuk ki a torzsáját. Elég nehéz, hiszen kemény a káposzta torzsája, de óvatosan birkózzunk meg a feladattal.
    Ha forr a víz, helyezzük bele a káposztát a kivágott torzsával felfelé, forraljuk kicsit és ha már puhul az első levele, egy villa és kés vagy hosszú villa, illetve hús csipesz segítségével válasszuk le a káposztáról. Vegyük ki a vízből a leforrázott levelet- leveleket és tegyük ezt mindaddig, míg tart a káposzta. 
    Ezután állítsuk össze a káposzta töltelékét.
    Azaz a darált húshoz adjuk hozzá a tojásokat, s ízlés szerinti mennyiségű sót. Ízesítsük egy kevés őrölt fekete borssal, majd hintsük meg piros paprikával és a megmosott és lecsepegtetett nyers állapotban lévő rizst is tegyük bele. Alaposan keverjük el. 
    Miután alaposan kidolgoztuk a tölteléknek valót, a káposzta leveleket egyenként töltsük meg a darált húsos masszával.
    Fektessünk magunk elé egy vágódeszkára  egy leblansírozott és már nem forró káposzta levelet és tegyünk bele egy evőkanál darált húsos masszát.
    Ezután tekerjük be a káposztát, úgy, hogy a két végét is hajtsuk be. 
    Ha egy káposzta levél túl nagy, ketté is vághatjuk és akkor egy levélből már két kisebb töltikét tudunk készíteni.
    Minden káposzta levéllel járjunk úgy el, pontosabban úgy töltsük meg a leveleket a darált húsos keverékkel, hogy ne maradjon töltelék.
    Sorakoztassuk a kész töltikéket egy tálcára.
    Ha az édes káposztából megmarad, az se gond, azt vékonyan össze lehet vágni és belekerülhet majd a savanyú káposztába.
    Ha egyébként maradtak olyan kisebb káposzta levelek is, amikbe már nem került töltelék, azt se dobjuk ki, hanem azokat is vágjuk össze és majd azt is adjuk a savanyú káposztához. Miután minddel elkészültünk, neki foghatunk a káposzta főzésének. 
    A zsírt olvasszuk fel a lábasban és a hagymát megpucolva és felaprítva fonnyasszuk meg rajta. 
    Szórjuk meg 1 tk. őrölt piros paprikával és öntsünk alá egy pici vizet, hogy a paprika ne égjen meg. Majd forraljuk fel a hagymás alapot. Ez mindössze pár pillanat.
    Tegyük bele a savanyú káposztát, amit előtte érdemes egyszer legalább átmosni hideg vízben, hogy ne legyen a végén túl savanyú.
    Mielőtt átmosnánk, ha megkóstoljuk a káposztát, s nagyon savanyúnak találjuk, abban az esetben ne csak egy vízben mossuk meg.
    S, ha ezenkívül nagyon hosszúak benne a káposzta levelek, egy nagy késsel több helyen vágjuk meg a káposztát.
    A megmaradt, felcsíkozott édes káposztát is tegyük hozzá.
    Sózzuk meg ízlés szerint, majd az egészet keverjük alaposan össze.
    Az összes, már átkevert káposzta mennyiségből vegyünk ki kb. 2-3 nagy merőkanálnyi mennyiséget.
    Tegyük a többi káposztához a babérlevelet és öntsük fel annyi vízzel, hogy bő 3/4 részig érjen a káposztának.
    A tetejére rakjuk le sorban a töltött káposzta tekercseket, amik a tálcán várakoztak ez idáig. 
    A káposzta tekercsek tetejére pedig rakjuk rá mindenhová a félre tett 2-3 merőkanálnyi káposztát. Öntsük hozzá még annyi vizet, amennyi már majdnem a tekercsek feléig ér. 
    Hagyjuk főlni legalább egy órát. 
    Ekkor ellenőrizzük a káposzta puhaságát, hogy láthassuk mennyire puhult már meg.
    Ezután, ha szükséges pótolhatjuk a vizet is, de szerintem elég lesz az elején hozzáadott víz mennyiség.
    Ilyenkor még alá lehet nyúlni fakanállal a káposzta batyuk  mentén a lábas szélén, ezáltal kicsit alul megmozgatni a fakanalat, de keverni nem célszerű.
    Azután már csak rázogatni érdemes a káposztát a lábas fülét megfogva.
    Természetesen 1 óra főzés után még nem puha a káposzta, csak azt ellenőriztük le, hogy mennyire puhult már meg.
    Tehát főzzük tovább még a káposztát, míg puha nem lesz. Az még plussz fél és egy óra közötti idő. Ilyenkor tegyünk a lábas alá platnit és kicsit csökkenthetjük is a lángot,mert könnyen oda kaphat most már a káposzta.
    Majd, ha megpuhult a káposzta, készítsünk egy kevés mennyiségű rántást. A zsírt olvasszuk fel egy kisebb lábasban, adjuk hozzá a lisztet és kicsit pirítsuk meg. Ezt követően vegyük le a tűzről, szórjuk meg kevés piros paprikával, nem kell sok, mert már a káposztában is van paprika és öntsük fel kevés vízzel. Keverjük simává egy kézi habverővel. 
    Ezután vegyünk egy tálat és szedjük ki a káposzta tekercseket a káposzta tetejéről, majd a rántással rántsuk be a káposztát. 
    Ha soknak találnánk a rántást, ne adjuk bele mindet. Ha szükséges, pótolhatjuk egy kevés vízzel a káposzta levét is, hogy ne legyen túl sűrű.
    Hagyjuk felforrni, ezután ismét vegyünk ki egy két-három merőkanálnyi mennyiséget a rántásos káposztából és azt megint tegyük félre.
    Ekkor a lábasban maradt, többi káposzta tetejére helyezzük vissza a félretett tekercseket ugyanúgy, mint az elején, majd a tekercsek tetejére osszuk el a kiszedett rántásos ízű káposztát. 
    Kisebb lángon és plusz platnin hagyjuk még egy 10-15 percig párolódni, forrdogálni. 
    A töltött káposzta másképpen lévő receptnél fázis fotók is láthatók.
    Tálalásnál aki szereti, tejföllel fogyassza a finom töltött káposztát.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!