BARACKOS, MASCARPONÉS TÚRÓTORTA
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 15 dkg édes, omlós keksz 10 dkg ráma Töltelék:50 dkg túró 50 dkg mascarpone 15 dkg kristály cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 cs. expressz zselatin fix 1 citrom reszelt héja és leve Teteje: 4-5 nektarin barack tortaforma a torta elkészítéséhez
Elkészítés: Ezt a remek túrótortát bárki könnyedén elkészítheti. Túl sok hozzávaló sem szükséges a tortához és egyáltalán nem időigényes. Most a nyári időszakban szezonja van a baracknak, tehát még külföldi gyümölcs sem kell hozzá, mint esetleg télen. Érdemes ehhez a barackos tortához nektarint használni és nem őszibarackot, mert az sokkal szebben szeletelhető.
Első lépésként a rámát egy kis tálkában 1-1,5 perc alatt mikróban olvasszuk fel.
Majd az omlós kekszet törjük morzsásra.
Én jelen esetben 4 cs. kicsi erdei gyümölcsös zabfalatokat - keksz szeleteket - használtam. A 4 cs. keksz 16 dkg volt.
De bármilyen omlós keksz jó hozzá. Pl. a győri keksznek sok fajtája van, lehet ez natúr is, de lehet kakaós is.
A kekszeket egy nejlon zacskóba raktam a csomagolásából kivéve és egy konyharuha közé tettem.
Majd egy klopfolóval ütögetve összetörtem. De akár aprító gépben is összetörhetjük.
Ezután öntsük az aprított kekszet egy tálba és az olvasztott rámával keverjük el.
Ha ezzel megvagyunk, a normál méretű torta formánk aljára szépen elegyengetve nyomogassuk, simítsuk bele. Ehhez a művelethez én egy tortalapátot használtam, igen csak leegyszerűsíti a dolgunkat.
Miután szépen elsimítottuk a keksz alapot, tegyük be addig a hűtőbe, amíg összeállítjuk a túró tölteléket.
A túrót tegyük egy tálba és robotgéppel keverjük hozzá a kétféle cukrot.
Ezután adjuk hozzá a mascarponét és miután kicsit átkevertük, adjuk bele a zselatin fixet is. Jól keverjük össze.
A megmosott és szárazra törölt citromnak először reszeljük le a héját, majd ezután facsarjuk ki a levét.
Mindkettőt adjuk a túró krémhez, vigyázva, hogy a magok ne kerüljenek bele a töltelékbe.
Vegyük ki a hűtőben pihentetett tortát és a keksz alapra simítsuk rá a túrós krémet. Ezt is ha torta lapáttal végezzük, nagyon szépen, egyenletesen el lehet simítani.
Tegyük vissza a hűtőbe, de már csak addig, amíg felszeleteljük a nektarinokat.
A nektarinok darab száma attól függ, hogy mekkorák a barackjaink. Lehet, hogy 4 is elég, de lehet, hogy 5 db-ra van szükség.
Miután alaposan megmostuk és megtöröltük, vágjuk ketté és távolítsuk el a magjaikat.
S ezután a barack gerezdeket szeleteljük fel vékony szeletekre.
Vegyük ki a hűtőből a tortát és szépen rakjuk ki a barackokkal a tetejét. Kívülről haladjunk befelé.
Minden barackot úgy helyezzünk el a torta tetején, hogy a sarkaik kicsit fedjék egymást. Ha egy sorral megvagyunk, folytathatjuk beljebb és beljebb, míg végül elfogynak a barack szeletek, amennyi persze ráfér a torta tetejére. Ha marad, azt fogyasszuk el, ne erőltessük rá a tortára.
Tegyük be 4-5 órára a hűtőbe és tálalás előtt óvatosan vegyük le a torta karikát. Ha kell, egyengessük el az oldalán a túrókrémet és felszeletelve szervírozzuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!