TÖLTÖTT, KELT KIFLI
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 50 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 2 dl tej
  • hozzá 2 tk. cukor
  • hozzá 2 dkg élesztő
  • külön 2 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 6 dkg olvasztott ráma
  • Töltelék: cukrozott dió
  • lekvár
  • a kiflik tetejének lekenéséhez: 1 egész tojás
  • a tepsi kikenéséhez sertés zsír
  • Elkészítés: Ezt a csodálatosan mutatós és finom kifli receptet a " Rozi Konyhája " oldalon pillantottam meg, amit ezúton is köszönök szépen! Hiszen egy nagyon könnyű, nagyon finom kifli receptjére leltem általa. A kiflik tésztájának a receptje külön nem volt megadva, hanem egy egyszerű kelt tésztát kellett hozzá készíteni, csak a kiflik elkészítésének a menete volt az útmutató. Így én az anyukámtól tanult kelt tésztát készítettem hozzá, ami szerintem nagyon jó recept. 

    Először a lisztet mérjük ki egy tálba és ezután a 3 tojássárgáját egy másik tálban kézi habverővel jó alaposan keverjük ki az 5 dkg kristálycukorral. Ezt követően az élesztőt futtassuk fel. Ehhez 2 dl tejet langyosítsunk meg mikróban, majd tegyünk bele 2 teáskanál cukrot, keverjük el és morzsoljuk bele - ne egy darabban tegyük bele - a 2 dkg élesztőt. Fedjük le egy szalvétával, majd pár perc alatt fel is fut az élesztő. A maradék 2 dl tejet melegítsük meg a mikróban, és a 6 dkg rámát szintén olvasszuk fel ezután a mikróban. Miután feljött a csésze tetejére az élesztőnk, a liszt közepébe készítsünk egy kis mélyedést. Öntsük bele a felfutott élesztőt, a cukorral kikevert tojássárgáját és az olvasztott rámát. Végül a meglangyosított tejet. Ezután ha kissé összedolgoztuk a hozzávalókat, nincs más dolgunk, minthogy alaposan kidagasszuk a tésztát. Ez nem könnyű művelet, legalább tíz perces dagasztást jelent. A kezünkkel alányúlunk a tészta alá, s megemeljük és szinte csapjuk a tésztát. Ezt másképpen nem tudom megfogalmazni. S mindezt gyorsan és több időbe telik - mint előzőleg írtam is. Ha már kezd szépen összeállni a tészta, nem mancsos, szép lágy, akkor jól dagasztottunk. Ezután a tészta tetejét picit meghintjük liszttel, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 1 óra alatt duplájára kelesszük a tésztánkat. ( Ha sikerül kicsit megemelni a tészta egyik felét, ott a tál aljára is hintsünk lisztet, majd a másik kissé megemelt aljára is. De ha ez nem megy, az sem baj. ) Ha van rá mód meleg kályha mellett vagy előmelegített sütő mellett kelesszük a tésztát. Ehhez előtte a sütőt kissé melegítsük elő és azután az ajtaját kinyitva, de már persze elzárva, tegyük elé letakarva a tésztát egy székre. Ezáltal gyorsabban és szebben fog megkelni a tésztánk.

    Amint megkelt szépen a tésztánk, vágjuk két cipóra. Igaz az eredeti receptben csak egy cipó van, de én ketté vettem. Lisztezett gyúrótáblán nyújtsuk ki a tésztát egy kerek lapos tányér nagyságúra és derelye vágóval vágjuk fel 12 cikkre.

    Ezután minden cikknek a háromszög végénél készítsünk 3 bevágást a derelye vágóval, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk végig. Olyan lesz a bevágás, mint a tyúk láb minta. Ezzel a bevágásokkal különlegessé, mutatóssá varázsoljuk a készre sült kiflijeinket.

    Ezután egy tepsit kenjünk ki sertés zsírral -  én nem szoktam a kelt tésztákat sütőpapírra helyezni, mert a zsír még puhábbá teszi a tésztát. Azt követően a háromszögek külső részére tegyünk egy kevés szilvalekvárt. Én úgy szoktam ezt csinálni, hogy veszek egy teás kanállal a lekvárból és egy kis késsel egy mokkás kanálnyi mennyiséget letolok a kanálról.

    Ha körben kiraktuk minden cikkre a levárt, kívülről befelé haladva tekerjük fel a kifliket és helyezzük bele őket a tepsibe. A másik cipóval is járjunk el így, de az lehet dió, mák vagy más töltelék is. Én a darált diót - kb. 3 dkg-t összekevertem 2 ek. cukorral és egy kis kanállal raktam a tésztára. 

    Valószínűleg 2 tepsibe fog beleférni ez a kifli mennyiség - nekem is két tepsivel lett, egy nagyobb és egy kisebb tepsivel.

    Ezután egy egész tojást verjünk fel villával egy kis tálkában és egy ecsettel kenjük le a kiflik tetejét. Majd hagyjuk még pihenni a kiflijeinket kb. 15 percig. Így is kelnek még a szép kiflicskék. Ezután előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és 25-30 perc alatt süssük szép arany barnára. A sütési idő más-más sütőnél változhat, mínusz vagy plusz 2-5 perc lehetséges. Az anyukámnál készített gázos sütőben 35 perc alatt sültek meg a kiflik. 

    Miután megsültek, s kivettük a sütőből, még most melegen kenjük meg a tetejüket olvasztott sertés zsírral. Ettől szép fényes is, de egyben még puhább is lesz a fincsi kelt kiflink.

    Természetesen, aki porcukorral szeretné kínálni, nyugodtan meghintheti egy kis vaníliás cukorral elkevert porcukorral. S már szervírozható is a puha, lágy finomság.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!

    erzsike
    2019-01-12
    Kedves Andrea! Nagyon örülök, hogy tettszett és ízlett a kis kifli finomság! Remélem sok finom recept elnyeri ezután is a tetszésedet és örömet szerzel vele a párodnak! Szeretettel: Erzsike
    Lupercalia
    2019-01-07
    Kedves Erzsike! Megcsináltam a kis kifliket, megtöltöttem szilvalekvárral, és még a kis bevágásokat sem felejtettem el, amiket nálad itt láttam. Nagyon szépek lettek és finomak is, fogynak is gyorsan...:) Jó ötlet, hogy túróval töltsem meg őket legközelebb. Milyen jó, hogy átadod ezt az értékes tudást, amit kaptál, illetve, amit te magad tettél hozzá! Köszönöm Neked! Szeretettel: Andrea
    erzsike
    2019-01-04
    Kedves Andrea!Az nagyszerű, hogy meg tudod tenni, hogy rendszeresen süssél kenyeret, péksütiket. Szerintem is a házinál nincs jobb. Ez a tészta recept valóban olyan, mint egy kalács tésztáé. Ha kipróbálod, nem fogsz benne csalódni. Akár túrós töltelékkel is tölthető és nem csak kifli formára alakítható.Az anyukám is mindég nagyon jól tudott és néha még most készít kelt tésztás édességeket, s én nagyon örülök, hogy nekem is átadja a tudását.Így én is szívesen osztom meg másokkal. Bízom benne, hamar kipróbálod és elmeséled a végeredményt.Szeretettel: Erzsike
    Lupercalia
    2019-01-03
    Kedves Erzsike! Nagyon szeretem a kelt tésztákat, itthon hetente kétszer sütök kenyeret és zsömléket is, mert a boltival nem vagyunk megelégedve. Ez a kis kifli alapanyagaiban hasonló a kalácshoz, amit szintén nagyon szeretek sütni. Nagyon jó ötlet, hogy szilvalekvárt tegyünk bele, ki fogom próbálni! Üdvözöllek: Andrea