MÉZES KRÉMES
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Tészta:50 dkg finom liszt
  • 6 dkg sertés zsír
  • 16 dkg kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 4 ek. méz
  • kb. 1-1,5 dl tej
  • Krém: 3 tojássárgája
  • 3 ek. finom liszt
  • 20 dkg kristálycukor+3. ek. kristálycukor
  • 5 dl tej
  • 20 dkg ráma vagy liga
  • Teteje: 10 dkg étcsokoládé
  • 2-3 kocka fehér csokoládé
  • kb. 5 dkg ráma vagy liga
  • Egyéb: 4-5-6 ek. barack lekvár
  • Elkészítés: Eljött ismét egy újabb karácsony, s mellette a finom, illatos bejgli, az ízletes mézes kekszecskék és a zserbó. Nálam ezek a finom sütemények nem maradhatnak el egy karácsonykor sem. De mindig valamilyen krémes sütemény is készül mellé. Most a mézes krémesre esett a választásom. Nem nehéz összeállítani és másnapra tökéletesen megpuhul, majd kényelmesen, szépen fel lehet szeletelni.
    Először készítsük el a krémes tésztáját.
    Mielőtt persze neki fognánk, kapcsoljuk be a sütőnket. 
    Villany sütőnél 180 fokra, alsó-felső sütésre állítsuk a funkciókat. Hagyományos sütőnél arra a fokozatra kell állítani, amin sütni szoktunk.
    Majd mérjük ki a lisztet és tegyük át egy tálba. 
    A csipet sót, a szódabikarbónát keverjük el benne, s azután a cukrot is oszlassuk el a lisztben.
    A megadott zsír mennyiséget a kezünkkel morzsoljuk el a liszttel, s azután adjuk hozzá az egész tojásokat, a 4 lapos ek. mézet és először csak 1 dl tejet.
    Kezdjük el összegyúrni és ha azt látjuk, hogy szükséges még hozzá egy kis folyadék, adjunk még hozzá egy keveset. Kellően puha, lágy tésztát kell, hogy kapjunk.
    Vegyünk elő egy normál méretű tepsit és egy kicsi zsírral kenjük meg a tepsi hátlapját.
    Nem sütőpapírt használtam hozzá, s nem is rámával kentem le, hanem zsírral, mégpedig azért, mert a tésztában is zsír van.
    Egy lisztezett gyúrótáblán ezután osszuk 4 cipóra a begyúrt tésztát és az első cipót nyújtsuk ki akkorára, mint a tepsink.
    Helyezzük rá a tepsi hátuljára, igazgassuk szépen el, hogy mindenhol csak a tepsi széléig érjen a tészta és az előmelegített sütőben süssük meg a lapot 10-12 perc alatt.
    Mivel minden sütő más és más, így 1-2 perc plusz, mínusz eltérés lehet a megadott sütési időtől. Kinek milyen erősen vagy éppen gyengébben süt a sütője.
    A megsült tészta akkor lesz jó, ha szép világos rózsaszínű és a széle már ici-picit kezd barnulni.
    Amint megsült, készítsünk magunk elé egy tálcát és kivéve a tepsit a sütőből, egy nagy késsel lazítsuk fel a tésztát - bár lehet, hogy erre nem lenne szükség, de én szoktam - s csúsztassuk le a tészta lapot a tálcára.
    A megsült lapok mindegyike majd rákerülhet erre a tálcára, azaz egymásra lehet csúsztatni a megsült tészta lapokat.
    Majd a második lapot ugyanígy készítsük elő és süssük meg.
    Az előre lépést jelenthet, ha van még egy ugyanilyen méretű tepsink és akkor már az első sütése alatt ki tudjuk nyújtani a tésztát és rá tudjuk tenni a tepsi hátuljára.
    Ha viszont csak ez az egy ilyen méretű tepsink van, nem probléma, abban az esetben egymás után kerülnek rá a kinyújtott tészta lapok.
    Viszont minden egyes tészta rákerülése előtt, újra zsírozzuk meg vékonyan a tepsinket, hogy ne ragadjon le a tészta.
    Ha megsütöttük a lapokat, hagyjuk kihűlni azokat és azalatt készítsük el a krémet.
    A tojássárgákat keverjük ki a 3 ek. cukorral, s azután adjuk hozzá a lisztet és a tejjel fellazítva, az egészet keverjük ki csomómentesre.
    Tegyük a tűzre és főzzük fel sűrűre a krémet.
    Majd hűtsük ki. A hűlés során néhányszor keverjük át.
    Én nem szoktam lefedni a tetejét folpackkal, mivel ez nem pudingos alap, nem fog bebőrösödni.
    Amikor meghűlt a krém alapja, a rámát vagy ligát keverjük el a 20 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, s dolgozzuk el a főzött krémmel.
    Ezt követően állítsuk össze a krémesünket.
    Válasszuk ki a legszebb tészta lapot és azt tegyük félre, az legyen a sütemény teteje.
    Egy lapot fektessünk rá arra a tálcára, amin majd rajta hagyjuk a sütit.
    Az lehet akár ez is, amin várakoztak a kihűlésig.
    A krémet osszuk el kétfelé és az első lefektetett lapot kenjük meg a krém egyik felével.
    Erre fektessünk rá egy másik lapot és ennek a felületét kenjük meg barack lekvárral.
    A lekvár mennyiségét majd mi láthatjuk, hogy mennyire van szükség.
    Ez lehet 4 evőkanál is, de akár 6 evőkanállal is tehetünk rá.
    A légeg, hogy ne legyen se túl kevés és se túl sok belőle.
    Ez függhet a lekvár sűrűségétől.
    Miután megkentük, tegyük rá a harmadik lapot és erre simítsuk rá a krém másik felét.
    Végül rákerülhet a negyedik, a tetejére meghagyott legszebb lap is.
    Én kb. fél órára tettem rá egy nehezéket, de ez el is maradhat.
    Ha mégis tesztek rá, az nem árt neki, csak jobban összetapad a krém a laphoz.
    Akkor rá kell fektetni egy sütőpapírt és rákerülhet pl. egy szakácskönyv.
    Mindössze fél órát volt nekem így, azután levéve ezeket, elkészítettem a csokit a tetejére.
    Ahhoz vízgőz fölött az étcsokoládét felolvasztjuk kb. 3-4-5 dkg rámával vagy ligával. A ráma mennyiségét szintén úgy adagolhatjuk, hogy mennyire van szükség a csoki szép felolvadásához.
    Végül szépen elsimítjuk a felső lap tetején. 
    Várunk vele egy kis időt, de csak egy-néhány percet és azután egy külön kis edényben, ugyanígy megolvasztjuk a fehér csokit egy ici-pici rámával.
    Ez a pár kocka fehér csoki nem sok, de éppen elegendő a díszítéshez.
    Vegyünk egy csészét és abba helyezzünk bele egy nejlon zacskót, azaz béleljük ki vele a csészét.
    Öntsük bele a kevéske megolvasztott fehér csokit és kivéve az egész zacskót a csészéből, tekerjük meg a csoki fölött.
    Így kapunk egy kis zsákocskát.
    A zacskó vagyis a zsákocska sarkán ollóval vágjunk egy picike lyukat és így, megfogva a kis zsákot, húzogassunk hosszú vonalakat  az étcsoki felszínén, azaz csíkozzuk be a csoki tetejét. Természetesen a csíkok között hagyjunk helyet.
    Vegyünk egy fogpiszkálót és átlósan kb. 1-1,5 cm-ként húzzunk felfelé vonalakat a fehér csoki mentén.
    Ezzel kialakítottuk a szép kis mintákat a csoki tetején. Olyanok lettek a minták, mint a háztetőn lévő kis kerek cserepek.
    Itt szintén a nekünk tetsző módon alakíthatjuk a mintákat, vagyis lehet sűrűbben és nagyobb távolságra is egymástól a minta.
    Ezután hagyjuk kicsit így állni, hogy szépen megdermedjen a csoki. 
    Majd másnapig hagyjuk hűvös helyen állni a süteményt és ezalatt szépen megpuhul a tészta.
    Másnap pedig vágjuk kockákra.
    Én mindenkor úgy szoktam a csokis sütiket felszeletelni, hogy felmelegítek a lángon egy kis kést.
    ( Erre van egy kis késem, ezt már másra nem használom. )
    Majd hosszában húzok a süti szélén körben egy-egy csíkot.
    Ezzel beolvasztottam a csokit, de nem vágtam még fel a tésztát.
    Veszek egy másik kést, amivel szeletelni fogok és a beolvasztott csoki mentén levágom körben a sütemény szélét.
    Én ezt sem szoktam egyébként eldobni, ezt is ugyanúgy el lehet fogyasztani, ha valaki szereti a ropogósabb széleket.
    Azután megmosom a csokis kis kést, hogy ne égjen rá a csoki maradvány a késre és újra felmelegítem.
    Hosszában 3 csíkban beolvasztom a csokoládét és azután felvágom a másik késsel a csíkokat.
    Végül beolvasztom a csíkokon a megfelelő méretű kockák mentén a csoki tetejét és a megjelölt részeken felszeletem a süteményt.
    Ezzel a módszerrel csak beolvasztottam a csokiban a szeletek kialakítását, de így nem lesz repedés a csoki felszínén.
    Én nagyon szeretem ily módon felvágni a csokival bevont süteményeket, mert hajszál repedések nélkül, csodaszépek lesznek a süti szeletek.
    S ez a fehér csokis minta még szebbé varázsolja a sütemény kockákat.
    Rendezzük egy szép kínáló tálra a sütiket és már kínálhatjuk is a finom karácsonyi ebéd vagy vacsora után.
    Természetesen nem csak karácsonyra lehet elkészíteni, bármilyen alkalomra finom édesség.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!