TEJSZÍNES-GOMBÁS CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
2 egész csirkemell filé 1 kis üveg vagy konzerv gomba 1 kis ek. sertés zsír 2 dl főzőtejszín 2 ek. liszt 1 fej vöröshagyma só őrölt fekete bors ételízesítő őrölt pirospaprika víz 1 paradicsom 1 paprika
Elkészítés: A tejszínes, gombás csirkemell tulajdonképpen majdnem megegyezik a bakonyi sertés raguval, hisz minden olyan hozzávaló van itt is, mint a bakonyi receptjénél. A különbség az, hogy azt sertés húsból és tejföllel készítem. Azért, hogy ez tejszínnel van behabarva és csirkemellet használok hozzá, mégis kissé más ízvilágú lesz. A kész húsételt bármilyen körettel kínálhatjuk. Én ez esetben zöldséges rizst szolgáltam fel mellé, ami nagyon könnyen elkészíthető.
A rizst meg kell párolni ( az oldalon megtalálható az elkészítése ) és külön meg kell párolni a zöldségeket is. Az lehet borsó, sárgarépa, bébi sárgarépa stb. Majd csupán össze kell keverni a végén a kész rizst a kész zöldség körettel.
A tejszínes hús is könnyen elkészíthető. A zsírt hevítsük fel egy lábasban és a hagymát pucoljuk le a héjától és aprítsuk fel kockákra. Adjuk hozzá a zsiradékhoz és pirítsuk üvegesre. Ezalatt a paradicsomot és a paprikát vágjuk fel kisebb darabokra. ( A paprikának a magházát távolítsuk el, a paradicsomnak a szár végződését pedig vágjuk ki. S természetesen előtte mossuk meg a zöldségeket. )
Ha megpirult a hagyma, adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát.
Kicsit pirítsuk együtt, majd tegyünk bele egy lapos tk. őrölt piros paprikát.
Öntsük fel kevés vízzel, kb. 1 dl-vel, hogy ne keseredjen meg a paprika.
Ezután adjuk hozzá a húst, amit még a főzés elején készítsünk elő.
Azaz, a húst mossuk meg, s a nem oda illő részeket vágjuk le, távolítsuk el. Majd vágjunk kisebb szeleteket a mellehúsból.
Amikor pedig már kell, tegyük bele a hagymás alapba.
Adjuk hozzá ezután a levétől lecsepegtetett gombát is.
Sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük meg és öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.
Hagyjuk készre főlni, de egy-két alkalommal keverjük meg.
Kb. 45 perc után meg is lesz a husink, ekkor egy kis tálkában a tejszínt a liszttel keverjük ki csomómentesre egy kézi habverővel. Közben adjunk hozzá egy pici vizet is, s azzal is keverjük simára.
Öntsük bele a húsos alapba keverjük el és hagyjuk jól kiforrni.
Ha úgy látjuk, hogy túl sűrű, adhatunk hozzá menet közben még egy kis vizet. S azzal is alaposan forraljuk ki.
A végén kóstoljuk meg és ha nem elég sós, ízesítsünk utána.
Jó étvágyat kívánok hozzá!