TÚRÓGOMBÓC
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1/2 kg túró
  • 2 dl búzadara
  • 4 tojás
  • 5-10 dkg cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • csipet só
  • 2 dl tejföl
  • külön 2-3-4 ek. cukor
  • 2 ek. étolaj
  • 1-1,5 dl zsemlemorzsa
  • Elkészítés: Az oldalamon már szerepel egyféle túrógombóc, a hamis túrógombóc. Azt a túrógombócot nem kell vízben kifőzni. S amikor a túrógombócnak azt a változatát tettem fel az oldalra, írtam arról is, hogy valamikor a másik féle túrógombóc receptjét is megosztom veletek.
    A múlt héten készítettem ismét el, így most már azokról  is készültek fotók.
    Egyébként ennek a túrógombócnak is sok elkészítési módja van. Van aki egész éjszakán át állni hagyja a bekevert túrót, van aki 4-6 órára teszi hűtőbe. Én magam nem szoktam ilyen sok ideig, csupán 2-3 órára, de így is megszívja magát nedvességgel a búzadara, s ennyi idő is elég neki, hogy a szemek megdagadjanak a túróban.
    Akkor írom is a receptet. 
    A túrót - én minden esetben 1/2 kg-os kiszerelésű túrót szoktam venni, nem a kocka túrót, mert jobban szeretem, hogy kicsit darabos, porhanyósabb az állaga - kissé törjük össze egy villával a tálban, de akár össze is nyomhatjuk egy egyszerű krumplitörővel. Erre azért van szükség, hogy  ne maradjanak közte túl nagy túró darabok.
    Azután adjuk hozzá a búzadarát, a 4 egész tojást, 1 vaníliás cukrot, a csipet sót és annyi cukrot, amilyen édesen szeretnénk. Nekem 5 dkg-nál még nem lesz édes, így kb. 8-10 dkg-t is szoktam hozzá adni. De pl. egy szakácskönyvben olvastam még régebben, hogy nem is kell bele cukor. 
    De a családom körében úgy biztos, hogy nem ízlene, mert az 5 dkg körülivel is csak kicsit édes, s ezt kevésnek érzik. ( Régebben csak annyit tettem bele. )
    Amint mindent beleraktunk a tálba, dolgozzuk alaposan össze. Én megmondom őszintén, kézzel szoktam végezni ezt a munkálatot, mert így érzem igazán, hogy maradt-e benne nagyobb túró darab, s ha igen, azt még összetöröm a kezemmel.
    Miután összedolgoztuk az alapanyagokat, egy fóliával fedjük le a tál tetejét és 2-3 órára tegyük hűtőbe, amíg a búzadara szemek megdagadnak.
    Az állási idő utolsó 10-15 percében elkészíthetjük a zsemlemorzsát, amit csupán meg kell pirítani.
    Ehhez egy serpenyőben hevítsünk fel 2 kisebb ek. olajat, adjunk hozzá kb. 1-1,5 dl zsemlemorzsát és állandó kevergetés mellett pirítsuk meg aranybarnára. Ez az idő kb. 5-10 perc. 
    Ehhez a zsemlemorzsához nem szoktam vizet adni, mint a derelyénél készítek, mert ezt csak ezen a kevés olajon pirítom meg. 
    Ahogy ezzel megvagyunk, tegyük félre a pirított morzsát.
    Majd amikor már közeledik az az idő, amennyit állnia kellett a túrónak a hűtőben, tegyünk fel egy fazékban vizet, fedjük le és hagyjuk felforrni. Ezalatt az idő alatt készítsük el a gombócokat.
    Vizes kézzel formáljunk kicsit nagyobb diónyi nagyságú gombócokat. Én nem szoktam túl nagyokat formálni, jobban szeretem a közepes gombócokat, így több is van belőle és aki kér még belőle, nyugodtam ehet többet is. 
    De természetesen akinek az a szimpatikus, hogy nagyobb gombócokat szolgál fel, nyugodtan készíthet nagyobb méretben is.
    Ahogy készítjük a gombócot, minden gombócnál egyébként nem kell bevizezni a tenyerünket, csak egy-két alkalommal.
    Ha forr a víz, tegyünk bele egy kávés kanál sót és ebben a sós, forrásban lévő vízben főzzük ki a túrógombócot. Én kétszerre főztem ki. Ebből a mennyiségből nekem 26 gombóc lett, s így először a felét raktam bele a vízbe. 
    A túrógombóc főzése viszont tovább kell, hogy legyen, mint pl. egy kézzel gyúrt tésztáé, hiszen meg kell főlnie a túrónak és a túróban lévő gríznek.
    Amikor feljönnek a víz tetejére ( egy fakanállal óvatosan keverjük meg az alját, hogy lássuk, nem ragadt-e le valamelyik, de nem igen szokott ) és onnantól kezdve főzzük olyan 10-12 percig. 
    Szétesni, szétfőlni nem fog a gombóc ennyi idő alatt, hiszen a tojás összetartja.
    Ezután egy szűrőkanállal szedjük ki és hempergessük meg a pirított morzsában. De úgy is kitehetjük az asztalra, hogy a kiszedett gombócokat rajta hagyjuk a tányéron, amire kiszedtük és külön kis tálkába tesszük a morzsát és mindenki annyit tesz a gombócokra a tányérjukra, amennyit szeretne.
    Egy másik kis tálkában keverjünk össze 2 dl tejfölt, 2-3-4 ek. cukorral, 1 vaníliás cukorral, ki mennyire édesen szereti. 
    Majd üljük mindannyian a családból körül az asztalt és fogyasszuk jó étvággyal.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!