KRÉMES SZELET
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 6 tojás 6 ek. cukor 6 csapott ek. darált dió 6 csapott ek. liszt 1 kk. sütőpor Krém: 3 dl tej 1 tojás 15 dkg porcukor 15 dkg ráma Teteje: 2 tojásfehérje 10 dkg porcukor 1 éttortabevonó, hozzá 5 dkg ráma
Elkészítés: Ez a süti már régebben készült, egy süteményes könyvemből való a receptje.
A tésztához válasszuk ketté a tojásokat és a tojássárgáját a cukorral keverjük ki habosra.
Adjuk hozzá a darált diót, a lisztet, amiben vegyítsük el előbb a sütőport.
Végül a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá és egy fakanállal forgassuk bele az előbbi keverékbe.
Fontos, hogy a mennyiségek lapos evőkanálnyiak legyenek, mert különben nehéz lesz a tésztánk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele a tésztát.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele a tésztát.
Majd helyezzük be a már előmelegített sütőbe.
Ahhoz már előbb a villany sütőnél 180-190 fokra állítsuk a hőfokot, s hagyományos sütőnél pedig az ennek a megfelelőjére.
Majd kb. 20-30 perc alatt készre sütjük a diós tésztát.
A sütés végénél tűpróbát végezzünk.
Amíg sül a tészta, neki foghatunk a krémnek.
Ahhoz először a lisztet az egész tojással és a tejjel keverjük csomómentesre és főzzük fel az egészet sűrű péppé. Hagyjuk kihűlni.
A rámát keverjük ki a porcukorral simára és azután a kihűlt péphez keverjük hozzá, s jól dolgozzuk el.
Ha elkészültünk vele, tegyük addig hűtőszekrénybe, amíg fel nem kerül a tészta tetejére.
Közben, ha megsült a tésztánk, vegyük ki a sütőből és kis várakozási idő után, vegyük ki a tepsiből és húzzuk le az aljáról a sütőpapírt. Majd hűtsük ki.
Miután kihűlt a megsült diós piskótánk, a félre tett krémet simítsuk rá a tészta tetejére.
A krémre pedig simítsunk rá egy szép fényes tojáshabot.
A habhoz a tojásfehérjét a cukorral kezdjük el felverni.
Közben egy akkora lábasba tegyünk fel vizet a gázra, amekkorára majd tökéletesen ráilleszkedik a tálunk, amiben a habot verjük.
Ezen a vízgőz fölött folytassuk tovább a hab felverését egészen addig, míg egy nagyon kemény és fényes habbot nem kapunk.
Ekkor leemeljük a vízgőzről a tálat, megtöröljük a tál alját, hogy még véletlenül se cseppenjen víz a krémre.
Ezt a szép, kemény állagú habot ide-oda rakosgassuk rá a krémre, s simítsuk el a krém tetején.
Végül erre készítsünk egy csokimázat.
Ehhez szintén vízgőz fölött a tortabevonót 5 dkg rámával olvasszuk fel és azután csurgassuk rá és simítsuk a hab tetejére.
A kész süteményt hagyjuk másnapig hűtőben állni és másnap egy felmelegített késsel vágjunk szép szeleteket a süteményből.
Egy konyhai praktikámat is szívesen megosztom veletek. Én mindég úgy szoktam a sütőpapírt a tepsibe rakni, hogy előtte a tepsi négy sarkát enyhén az ujjammal megvajazom. Éppen csak egy pöttyöt teszek a rámából, s ekkor teszem a tepsibe a sütőpapírt.
Egy konyhai praktikámat is szívesen megosztom veletek. Én mindég úgy szoktam a sütőpapírt a tepsibe rakni, hogy előtte a tepsi négy sarkát enyhén az ujjammal megvajazom. Éppen csak egy pöttyöt teszek a rámából, s ekkor teszem a tepsibe a sütőpapírt.
Így még véletlenül sem fog visszafordulni, elcsúszni a sütőpapír, amikor beleöntöm a tésztát.
S csak akkora papírt teszek a tepsibe, amekkora a tepsi alja, ez bőven elegendő, nem szükséges, hogy tepsi oldalára is felmagasodjon a sütőpapír.
Most is így helyeztem a sütőpapírt a tepsibe sütés előtt.
Most is így helyeztem a sütőpapírt a tepsibe sütés előtt.
Ez a sütemény nagyon kellemes ízű édesség, próbáljátok ki.
Jó étvágyat kívánok!
Jó étvágyat kívánok!