KRUMPLIÁGYON SÜLT SONKA SZELETEK
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1-1,5 kg burgonya 6 vastagabb szelet főtt sonka szelet 3-4 gerezd fokhagyma só ételízesítő kevés zsír a tepsi kikenéséhez alufólia
Elkészítés: Ez az egyszerű egytálétel nagyon laktató finomság, s maga a sütés már nem igényel sok előkészületet. Igaz a sonka főzési ideje az az, ami kicsit meghosszabbítja az időt, bár azzal sincs sok munka, csak rá kell szánni a sonka főzésének az idejét. Egy olyan napon érdemes készíteni, ha tudjuk, hogy van időnk megfőzni a sonkát, ami 1,5-2 órát is igényelhet. A végén pedig egy nagyszerű ételt tudunk kitenni az asztalra a családunk elé.
Először mossuk meg a sonkát.
Ha nem gyors érlelésű, akkor a főzés előtt 2-3 órára áztassuk be hideg vízbe.
Majd annyi vízben, amennyi ellepi, főzzük puhára.
Én a főzővízbe semmilyen fűszert nem tettem, csak így önmagában főztem meg.
Ha megpuhult, vegyük ki a vízből és hűtsük ki.
Ha már langy melegre hűlt, vastagabbra hagyva szeleteljük fel.
Majd főzzük meg puhára a krumplit, de csak akkor, amikor a sonka is hűl.
A krumpli mennyisége mindenki saját belátása szerint lehet, akár 1 kg, akár 1,5 kg burgonyából is készíthetjük.
Ehhez pucoljuk meg a krumplikat és vágjuk négy cikkre. Mossuk meg és tegyük fel annyi vízbe, amennyi ellepi. Sót természetesen tegyünk a főzővízbe.Miután puha, egy kizsírozott tepsibe öntsük bele.
A fokhagymákat szintén pucoljuk le a héjuktól és vágjuk kettőbe. Ide -oda dobjuk a krumplikra.
A krumplik tetejét hintsük meg sóval és ételízesítővel és helyezzük rá a sonka szeleteket.
Helyezzük be a tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük kb. 30 percig.
Még melegen tálaljuk. Bármilyen savanyúságot vagy hordós savanyú káposztát, ami telis-tele van C vitaminnal, kínálhatunk hozzá.
A sonka helyett vastagabbra vágott tarja szeleteket is süthetünk így krumplival, azzal is nagyon finom.
Ez az étel tartalmazza egy tepsiben a főfogást is és a köretet is.
A krumplis sült sonka egy ebédnek vagy vacsorának kitűnő választás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!