TOJÁSLEVES
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
1 nagy ek. zsír 2-3 ek. liszt 1 tk. pirospaprika 1/2 mk. fűszerkömény 8 tojás 6-8 gerezd fokhagyma só ízlés szerint víz
Elkészítés: A tojásleves az egyik legkönnyebben és leggyorsabban készítendő levesek közé tartozik.
Ehhez a zsírt olvasszuk fel egy fazékban és ezen a zsíron megpirítjuk a lisztet, majd adjuk hozzá a megpucolt és felaprított fokhagymát és azzal is pirítsuk egy kicsit. De ne sokáig, mert a fokhagyma könnyen megég és akkor megkeseredik. Csak addig kell pirítani, amíg jól kiadja az ízét, az pedig az illatán kiérződik majd. - Én csak fel szoktam aprítani a fokhagyma gerezdeket, de nyugodtan lehet fokhagyma nyomón áttörve is hozzáadni a rántáshoz. - Azután lehúzzuk a tűzről és meghintjük pirospaprikával, amivel jól elkeverjük a rántást.
Ehhez a zsírt olvasszuk fel egy fazékban és ezen a zsíron megpirítjuk a lisztet, majd adjuk hozzá a megpucolt és felaprított fokhagymát és azzal is pirítsuk egy kicsit. De ne sokáig, mert a fokhagyma könnyen megég és akkor megkeseredik. Csak addig kell pirítani, amíg jól kiadja az ízét, az pedig az illatán kiérződik majd. - Én csak fel szoktam aprítani a fokhagyma gerezdeket, de nyugodtan lehet fokhagyma nyomón áttörve is hozzáadni a rántáshoz. - Azután lehúzzuk a tűzről és meghintjük pirospaprikával, amivel jól elkeverjük a rántást.
Majd felöntjük vízzel. Én kb. 3-4 liternyi vizet adok hozzá.
Tegyünk bele ízlés szerinti mennyiségű sót és 1/2 mk. egész fűszerköményt. Hagyjuk alaposan kiforrni és ezt követően csökkentve a láng erősségét, lassan, forrdogálva főzzük olyan 25-30 percig.
Majd ezután 4-5 egész tojást üssünk bele egy kisebb tálba, sózzuk meg és villával jól verjünk fel.
Majd ezután 4-5 egész tojást üssünk bele egy kisebb tálba, sózzuk meg és villával jól verjünk fel.
Végül csurgassuk a levesbe. Egy fakanállal keverjük meg és hagyjuk még jó pár percig főlni a levest, hogy a tojások is megfőljenek.
De tulajdonképpen annak nem kell sok idő, úgy hogy néhány percen keresztül hagyjuk még a levest főlni.
A tojásleves gyakorlatilag készen is van, de azért írtam a hozzávalókhoz 8 tojást, mert én a csurgatott tojás mellett néha szoktam beleütni több egész tojást is. ( Lenti fotón ez jól látható. ) Azaz 4 tojást belecsurgattunk a levesbe, s a másik 4 tojást pedig óvatosan üssük bele körbe a levesbe, azaz ne egy helyre, hanem ide-oda kerüljön bele az egész tojás.
Ekkor viszont már ne kevergessük meg a levesünket, s így fognak szépen megfőlni a tojásaink. Ezalatt az idő alatt keményre főlnek a levesben a tojások. A végén mindenképp kóstoljátok meg a készre főlt levest és ha úgy érzitek, hogy sótlan, akkor gyorsan sózzunk még utána. Ez a tojásleves így, egész tojásokkal is együtt kínálva és fogyasztva nagyon finom és guszta.
A maga egyszerűségében ez a leves egy nagyon kellemes ízű leves, próbáljátok ki.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A maga egyszerűségében ez a leves egy nagyon kellemes ízű leves, próbáljátok ki.
Jó étvágyat kívánok hozzá!