ARAB KÁVÉTORTA OSTYAKÉPPEL
ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 25 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 6 tojás
  • 5 dkg reszelt csokoládé
  • 2 kk. őrölt fekete kávé
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 4 púp. ek. liszt
  • Krém: 3 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 2 ek. lefőzött kávé
  • 5 dkg reszelt csokoládé
  • 20 dkg ráma
  • Oldalára: szeletelt mandula
  • Teteje: Készen vásárolt ostyakép
  • hozzá készen vásárolt hideg zselé
  • tejszínhab
  • cukorgyöngy
  • Elkészítés: Ezt a tortát a fiam szülinapjára készítettem. Már nagyon szerettem volna kipróbálni az ostyaképes tortát. Ehhez az ostyaképet és a hozzá ajánlott hideg zselét egy cukrász kis-és nagykerben vásároltam meg pár száz forintért.
    Egyébként ezt a kávés tortát már más alkalommal is megsütöttem, de akkor természetesen egyszerű díszítéssel. Ezért ha valaki nem tudja beszerezni az ostyaképet, elkészítheti a tortát anélkül is. Szívesen ajánlom bárkinek, mert nagyon fincsi.

    A tésztához először a kétféle cukrot keverjük ki a tojások sárgájával, majd adjuk hozzá a reszelt csokit. A csoki fajtája, minősége lehet bármilyen, tehát lehet tej vagy étcsoki és lehet "Tibi, Boci, Milka vagy másmilyen.
    Azt követően keverjük hozzá az őrölt kávét, a sütőporral elvegyített lisztet. Végül verjük fel kemény habbá a tojások fehérjét és adjuk a az előzőleg kikevert masszához.
    Egy kerek tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a tésztát, majd előmelegített sütőben süssük készre. Azután hűtsük ki és vágjuk 3 lapba. / a megsült tészta nem lesz egyébként túl magas. /

    Készítsük el a krémet.
    A tojássárgákat keverjük el az egész tojással, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel, majd főzzük fel krémmé. Közben a krém főzése során adjuk hozzá  a lefőzött kávét  és a reszelt csokit is. Ha besűrítettük, hűtsük ki, s keverjük hozzá a rámát.
    Majd állítsuk össze a tortát.
    A tortalapokat kenjük meg a krémmel, de a krém egy részével kenjük le a torta oldalát is. Az oldalára vigyük fel a szeletelt mandulát, annyit amennyit szeretnénk rárakni. Ezután helyezzük a tetejére az ostyaképet.
    Ehhez terítsünk magunk elé egy darab sütőpapírt vagy egy A4-es papírt. A papír felületét kenjük le vékonyan hideg zselével akkora darabon, ahová rárakjuk az ostyaképet. ( csak egy kevés mennyiség kell a zseléből, a tubusból ) Erre a lekent területre tegyük rá az ostyaképet és azt is kenjük le vékonyan a zselével. Ezt a műveletet minél kevesebb simítással végezzük, mert különben  elmosódhat a festék a zselé alatt. Azután húzzuk le a papírról az ostyaképet, mintha egy matricát vennénk le a papírjáról és helyezzük a tortára.
    Végül a torta szélét, a felhelyezett  ostya mentén körbe díszítsük meg felvert tejszínhabbal és szórjuk meg kissé a felületét apró cukorgyönggyel.
    Az ostyakép felhelyezését Farkas Vilmos  honlapjáról sajátítottam el, s nagyon örülök, hogy ezt a technikát is sikerült egy cukrász mester instrukciói alapján elsajátítanom.



    Aki szeretné elkészíteni ezt az ostyaképes tortát, annak figyelmébe ajánlom Farkas Vilmos oldalát, ott lépésről-lépésre megtekinthető az ostyakép felhelyezése. / bár ott fondanttal beborított tortánál lehet megtekinteni. /

    Jó étvágyat kívánok hozzá!