GESZTENYÉS-KEKSZES SZELET
KIADÓS | ÜNNEPI | HÚSVÉT
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 6 tojás
  • 6 ek víz
  • 6 ek. cukor
  • 5 púp. ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 púp. ek. kakaó
  • Krém: 1 vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 25 dkg ráma
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • Töltelék: 25 dkg gesztenyepüré
  • 4 ek. barack lekvár
  • 2 ek. kakaópor
  • 3 dl tej
  • 1/4 ü. rumaroma
  • 1/2 kg hártartási keksz
  • Teteje: 10 dkg étcsokoládé, 3-4 kocka másmilyen csokoládé: tej vagy fehér csoki
  • 5-8 dkg ráma
  • Elkészítés: Nagyon szeretem ezt a süteményt készíteni, mert nagyon mutatós. Bármilyen alkalomra megállja a helyét, ezért főként jeles alkalmakra sütöm meg, de egy vasárnapi süteményként is pompás édesség. Nem nagyon édes, de nagyon kellemes ízű sütemény. Egy barátnőmtől kaptam a receptet, aki szintén imád sütni. Azóta az interneten is találkoztam vele, bár az  4 tojásos piskótából és más csokimázzal készült.
    Én úgy készítettem, ahogy a barátnőm receptje szól.

    A tésztához a 6 tojássárgáját keverjük ki habosra 6 ek. cukorral, majd 6 ek. vízzel.
    Azután az 5 nagy  ek. lisztet, a sütőport és a kakaóport vegyítsük össze és dolgozzuk bele a tojásos alapba.
    A 6 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá és fakanállal forgassuk bele az előző keverékbe. 
    Egy normál méretű  tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a piskóta masszát. 
    180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt süssük készre, majd hűtsük ki.
    Tűpróbát végezzünk.  
    Miután kihűlt a tészta, vágjuk ketté. Ez a  megsült piskóta tészta nem lesz egyébként túl magas, ne ijedjünk meg attól, hogy laposabb, alacsonyabb piskótát kapunk, mint máskor.
    Készítsük el a krémet.
    A vaníliás pudingport keverjük csomómentesre a tejjel és főzzük sűrűre, s ezután hűtsük ki éppen hogy langy melegre. Biztosan tapasztaltátok már, ha teljesen kihűl a puding, akkor bizony nem biztos, hogy csomómentesre lehet kikeverni a rámával.
    Így annyira hűtsük csak ki, hogy alig langyos már csak, s akkor már nem olvad meg benne a ráma.
    A rámát keverjük szép simára a kétféle cukorral és ezután dolgozzuk el vele a kihűlt pudingot.
     Ezt követően készítsük el a tölteléket.
    A kekszet törjük apróra. Ne legyen se túl apró és se túl nagy darabos, de legyen benne kevés morzsalékos rész is.
    Én ezt úgy szoktam végezni, hogy a kekszes zacskóba hagyom a kimért kekszet ( vagy tegyük át egy másik zacskóba ) és hús klopfolóval kicsit megütögetem. Nem túl nagyon, mert a csak darált keksz az nem jó bele. Így viszont van egy kevés morzsalékos és darabos keksz is az egész mennyiségben.
    A megütögetett kekszek közül, ami kekszek túl nagyok maradtak, azokat kézzel apróbbra tördelem.

    A gesztenyepürét keverjük ki ezután a lekvárral, a kakaóval, a tejjel és a rumaromával. 
    Végül adjuk hozzá az összedarabolt kekszet és dolgozzuk el.
    Állítsuk össze most már a süteményt. 
    A félbevágott piskóta alsó lapjára simítsuk rá a krém felét, erre kenjük rá a tölteléket.
    Amikor a töltelék rákerül a krém tetejére, azt fogjuk tapasztalni, hogy igen nehézkes az elkenése.
    Ezt úgy érdemes elsimítani, hogy először csak a töltelék felét tesszük a krémre egy evőkanállal adagolva ide-oda, s azt egy nagy késsel többször simítgatva elkenjük. Ezt a műveletet addig kell végezni, míg egy sima felületet nem kapunk.
    Azután a már simára kent töltelék részre pakoljuk rá kanállal a megmaradt tölteléket és ugyanúgy járjunk el, mint az elején.
    Ha ezzel megvagyunk, a sima töltelékre ismét simítsuk rá a krém másik felét. 
    A krémre helyezzük rá a másik piskóta lapot. 
    Kissé a kezünkkel nyomkodjuk is rá, de csak finoman a piskóta lapot a krémre.
    A piskóta tetejét végül vonjuk be csokimázzal. 
    Ehhez gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét a rámával és még melegen simítsuk rá a piskótára. 
    Azután a pár világosabb kocka csokoládét is olvasszuk fel egy kevés rámával gőz fölött. Amint elkezd dermedni a süti tetején az egészben rásimított csoki, a világosabb színű olvasztott csokit egy habzsákból vagy habkinyomóból vagy akár nejlon zacskóból csurgassuk rá oly módon, hogy nagyjából kockákat kapjunk. De a minta lehet persze más formájú is. Sajnos ezt a képet nem túl jó szögből fényképeztem, így bele ér a fény.
    Nálam ez  a csoki minta kör-körös, de a főfotón viszont csíkozott és a világosabb csokival átlósan megdíszített. Úgyhogy igen sok féleképpen cifrázhatjuk a csoki mintázatot.
    Természetesen ha nincs otthon tejcsokink, nem baj, ugyanolyan jól megcsíkozhatjuk, kockázhatjuk az étcsokival is a sütemény tetejét, de abban az esetben nem kell külön olvasztani még csokit, hanem hagyjunk egy nagyon keveset a csokimázra szánt olvasztott csokiból.
    Ha pedig fehér csokiból készítjük a díszítést, az a tapasztalatom, hogy annál a csokinál az olvasztáskor ne használjunk rámát hozzá, mert kicsapódik tőle a csoki, azaz megikrásodik. S akkor már használhatatlan lesz. 
    Miután szobahőmérsékleten megdermedt a tetején a csokimáz, tegyük a süteményt a hűtőszekrénybe.
    Másnapig hagyjuk állni, s addigra megpuhulnak a gesztenyepürében a kekszek. 
    Hosszúkás vagy kocka formára szeletelve szervírozzuk.
    Amikor felvágjuk a süteményt, egy nagyon szép látványú, ínycsiklandozó édesség tárul a szemünk elé.
    Próbáljátok ki, nem fogtok benne csalódni!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!