GESZTENYÉS-KEKSZES SZELET
KIADÓS | ÜNNEPI | HÚSVÉT
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 6 tojás 6 ek víz 6 ek. cukor 5 púp. ek. liszt 1 sütőpor 1 púp. ek. kakaó Krém: 1 vaníliás pudingpor 3 dl tej 25 dkg ráma 20 dkg cukor 1 vaníliás cukor Töltelék: 25 dkg gesztenyepüré 4 ek. barack lekvár 2 ek. kakaópor 3 dl tej 1/4 ü. rumaroma 1/2 kg hártartási keksz Teteje: 10 dkg étcsokoládé, 3-4 kocka másmilyen csokoládé: tej vagy fehér csoki 5-8 dkg ráma
Elkészítés: Nagyon szeretem ezt a süteményt készíteni, mert nagyon mutatós. Bármilyen alkalomra megállja a helyét, ezért főként jeles alkalmakra sütöm meg, de egy vasárnapi süteményként is pompás édesség. Nem nagyon édes, de nagyon kellemes ízű sütemény. Egy barátnőmtől kaptam a receptet, aki szintén imád sütni. Azóta az interneten is találkoztam vele, bár az 4 tojásos piskótából és más csokimázzal készült.
Én úgy készítettem, ahogy a barátnőm receptje szól.
A tésztához a 6 tojássárgáját keverjük ki habosra 6 ek. cukorral, majd 6 ek. vízzel.
Én úgy készítettem, ahogy a barátnőm receptje szól.
A tésztához a 6 tojássárgáját keverjük ki habosra 6 ek. cukorral, majd 6 ek. vízzel.
Azután az 5 nagy ek. lisztet, a sütőport és a kakaóport vegyítsük össze és dolgozzuk bele a tojásos alapba.
A 6 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá és fakanállal forgassuk bele az előző keverékbe.
Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a piskóta masszát.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt süssük készre, majd hűtsük ki.
Tűpróbát végezzünk.
Miután kihűlt a tészta, vágjuk ketté. Ez a megsült piskóta tészta nem lesz egyébként túl magas, ne ijedjünk meg attól, hogy laposabb, alacsonyabb piskótát kapunk, mint máskor.
Készítsük el a krémet.
A vaníliás pudingport keverjük csomómentesre a tejjel és főzzük sűrűre, s ezután hűtsük ki éppen hogy langy melegre. Biztosan tapasztaltátok már, ha teljesen kihűl a puding, akkor bizony nem biztos, hogy csomómentesre lehet kikeverni a rámával.
Miután kihűlt a tészta, vágjuk ketté. Ez a megsült piskóta tészta nem lesz egyébként túl magas, ne ijedjünk meg attól, hogy laposabb, alacsonyabb piskótát kapunk, mint máskor.
Készítsük el a krémet.
A vaníliás pudingport keverjük csomómentesre a tejjel és főzzük sűrűre, s ezután hűtsük ki éppen hogy langy melegre. Biztosan tapasztaltátok már, ha teljesen kihűl a puding, akkor bizony nem biztos, hogy csomómentesre lehet kikeverni a rámával.
Így annyira hűtsük csak ki, hogy alig langyos már csak, s akkor már nem olvad meg benne a ráma.
A rámát keverjük szép simára a kétféle cukorral és ezután dolgozzuk el vele a kihűlt pudingot.
Ezt követően készítsük el a tölteléket.
A kekszet törjük apróra. Ne legyen se túl apró és se túl nagy darabos, de legyen benne kevés morzsalékos rész is.
Én ezt úgy szoktam végezni, hogy a kekszes zacskóba hagyom a kimért kekszet ( vagy tegyük át egy másik zacskóba ) és hús klopfolóval kicsit megütögetem. Nem túl nagyon, mert a csak darált keksz az nem jó bele. Így viszont van egy kevés morzsalékos és darabos keksz is az egész mennyiségben.
A kekszet törjük apróra. Ne legyen se túl apró és se túl nagy darabos, de legyen benne kevés morzsalékos rész is.
Én ezt úgy szoktam végezni, hogy a kekszes zacskóba hagyom a kimért kekszet ( vagy tegyük át egy másik zacskóba ) és hús klopfolóval kicsit megütögetem. Nem túl nagyon, mert a csak darált keksz az nem jó bele. Így viszont van egy kevés morzsalékos és darabos keksz is az egész mennyiségben.
A megütögetett kekszek közül, ami kekszek túl nagyok maradtak, azokat kézzel apróbbra tördelem.
A gesztenyepürét keverjük ki ezután a lekvárral, a kakaóval, a tejjel és a rumaromával.
A gesztenyepürét keverjük ki ezután a lekvárral, a kakaóval, a tejjel és a rumaromával.
Végül adjuk hozzá az összedarabolt kekszet és dolgozzuk el.
Állítsuk össze most már a süteményt.
A félbevágott piskóta alsó lapjára simítsuk rá a krém felét, erre kenjük rá a tölteléket.
Amikor a töltelék rákerül a krém tetejére, azt fogjuk tapasztalni, hogy igen nehézkes az elkenése.
Ezt úgy érdemes elsimítani, hogy először csak a töltelék felét tesszük a krémre egy evőkanállal adagolva ide-oda, s azt egy nagy késsel többször simítgatva elkenjük. Ezt a műveletet addig kell végezni, míg egy sima felületet nem kapunk.
Azután a már simára kent töltelék részre pakoljuk rá kanállal a megmaradt tölteléket és ugyanúgy járjunk el, mint az elején.
Ha ezzel megvagyunk, a sima töltelékre ismét simítsuk rá a krém másik felét.
A krémre helyezzük rá a másik piskóta lapot.
Kissé a kezünkkel nyomkodjuk is rá, de csak finoman a piskóta lapot a krémre.
A piskóta tetejét végül vonjuk be csokimázzal.
Ehhez gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét a rámával és még melegen simítsuk rá a piskótára.
Azután a pár világosabb kocka csokoládét is olvasszuk fel egy kevés rámával gőz fölött. Amint elkezd dermedni a süti tetején az egészben rásimított csoki, a világosabb színű olvasztott csokit egy habzsákból vagy habkinyomóból vagy akár nejlon zacskóból csurgassuk rá oly módon, hogy nagyjából kockákat kapjunk. De a minta lehet persze más formájú is. Sajnos ezt a képet nem túl jó szögből fényképeztem, így bele ér a fény.
Nálam ez a csoki minta kör-körös, de a főfotón viszont csíkozott és a világosabb csokival átlósan megdíszített. Úgyhogy igen sok féleképpen cifrázhatjuk a csoki mintázatot.
Természetesen ha nincs otthon tejcsokink, nem baj, ugyanolyan jól megcsíkozhatjuk, kockázhatjuk az étcsokival is a sütemény tetejét, de abban az esetben nem kell külön olvasztani még csokit, hanem hagyjunk egy nagyon keveset a csokimázra szánt olvasztott csokiból.
Ha pedig fehér csokiból készítjük a díszítést, az a tapasztalatom, hogy annál a csokinál az olvasztáskor ne használjunk rámát hozzá, mert kicsapódik tőle a csoki, azaz megikrásodik. S akkor már használhatatlan lesz.
Miután szobahőmérsékleten megdermedt a tetején a csokimáz, tegyük a süteményt a hűtőszekrénybe.
Másnapig hagyjuk állni, s addigra megpuhulnak a gesztenyepürében a kekszek.
Hosszúkás vagy kocka formára szeletelve szervírozzuk.
Amikor felvágjuk a süteményt, egy nagyon szép látványú, ínycsiklandozó édesség tárul a szemünk elé.
Próbáljátok ki, nem fogtok benne csalódni!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!