BROKKOLIS LASAGNE
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
6-8 db száraz lasagne tészta ( kocka ) lap 20 dkg főtt, füstölt tarja felvágott 40-50 dkg brokkoli 10-15 dkg reszelt trapista sajt 3 púp. ek. liszt 6 dl tej 1 húsleves kocka só bors 10 dkg ráma
Elkészítés: A lasagne tésztának eme változata is nagyon laktató, nemcsak az, amelyiknek az egyik alkotó eleme a darált hús. Ez egy könnyű, de mégis laktató egytálétel. 






A lasagne összeállításához először a brokkolit szedjük rózsáira és sós vízben főzzük ress, ropogósra.
A tarját, ami nem sertés hús, hanem főtt, füstölt tarja felvágott, vágjuk fel csíkokra és a sajtot reszeljük le.
Készítsük el ezután a mártást.
A rámát olvasszuk fel egy lábasban, s adjuk hozzá a lisztet és fehéredésig pirítsuk.
Ez mindössze pár pillanat.
Öntsük fel tejjel és sűrítsük be.
Ezt úgy érdemes végezni, hogy mielőtt belekerülne a liszthez a tej, vegyük le a lábast a tűzről és öntsünk hozzá valamennyi tejet.
Egy kézi habverővel kezdjük el kikeverni, majd fokozatosan hozzáadva a többi tejet, keverjük el az egészet simára.
Ekkor tegyük vissza a tűzre és folyamatos keverés mellett sűrítsük be, majd forraljuk ki a mártást.
Ízesítsük közben sóval, borssal, majd adjunk hozzá egy-két csipet ételízesítőt is.
Ha túl sűrű lenne a sűrítés során, öntsünk hozzá még kevés tejet vagy vizet, mert a mártásnak nem kell nagyon sűrűnek lennie.
Tulajdonképpen ez a mártás egy besamel mártás lesz.
Ha készen vásárolt lasagne tésztát használunk, mint jelen esetben én is, akkor nincs semmi teendőnk vele. De ha magunk gyúrunk tésztát, azt is készítsük el. ( Akkor ehhez 50 dkg lisztből, 4 egész tojásból, csipet sóból gyúrjunk tésztát. Én nem szoktam vizet adni hozzá, de aki úgy ismeri, akkor az arányok 50 dkg liszt, 3 tojás, csipet só és annyi víz, amennyi szükségeltetik. A gyúrás után nyújtsuk ki és vágjuk kockákra. Lobogó, sós, pici olajjal dúsított vízben főzzük elő, kb. 3-4 percig a tészta lapokat és tányérra kiszedve egymás mellé rakjuk le, ne egymásra, mert akkor összeragad. De mindezt csak akkor tegyük, ha friss lapokból készítjük.)
Majd egy közepes méretű tepsit kenjünk ki rámával, a mártásból terítsünk el benne 2 merőkanállal, majd rakjunk rá a lasagne lapokból egy sort.
Majd egy közepes méretű tepsit kenjünk ki rámával, a mártásból terítsünk el benne 2 merőkanállal, majd rakjunk rá a lasagne lapokból egy sort.
Rakjuk rá a tarját és a brokkolit.

Tegyünk erre megint mártást, úgy 2-3 merőkanálnyit.
Nem kell, hogy mindenhol teljesen befedje a mártás a brokkolit, de azért egy kevés legyen rajta.

Ezt fedjük be a maradék lasagne lapokkal és a megmaradt mártást simítsuk rá. Itt most mindenhová tegyünk a besamelből.

A tetejét végül szórjuk meg a reszelt sajttal.

Helyezzük be a tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük kb. 45 percig.

Egy kés beleszúrásával ellenőrizhetjük, hogy kellően átpuhult-e a tészta.
Ha igen, akkor elkészültünk vele.
Nagyon egyszerű és ízletes ebéd vacsora.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!