SÖRÖS DOBOZON SÜLT CSIRKE
EGYSZERŰ | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 egész csirke
  • 1 dobozos bármilyen márkával rendelkező sör
  • ételízesítő
  • őrölt fekete bors
  • kevés sült csirke fűszersó
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • Elkészítés: Ennek a sült csirkének az elkészítését a " Küld el a recepted " című kis kiadványból vettem, de kicsit változtattam rajta. Pl. azon, hogy előfőztem a csirkét, a fűszerezésnél pedig nemcsak sót és borsot használtam, hanem sült csirke fűszersót is. Így ízesítve még finomabb lett a pipi husi. Viszont azzal, hogy ráültettük egy sörös dobozra a csirkét, amiben persze sör is, egy különleges módszerét választottuk a megsütésének.

    Vegyünk egy konyhakész, megtisztított csirkét. 
    A csirkét jól mossuk meg, miután megtisztítottuk és egy fazékba téve annyi sós, ételízesítős vízben, amennyi a csirkét bőven ellepi, főzzük elő.
    Azaz ne főzzük teljesen puhára, csak  kb. 1 órát főzzük elő. 
    Ezt persze nem muszáj, ki, hogyan szeretné, úgy készítheti el. 
    De az előfőzés nélkül több sütési időre is van szükség.
    Viszont szerintem ettől az előfőzéstől rövidebb idő alatt lesz kívül ropogós, s még omlósabb, puhább lesz a belül húsa. 
    Túlfőzni természetesen nem szabad, mert akkor nem tudjuk ráhúzni a sörös dobozra. 
    Tehát ha előfőztük a csirkét, kivesszük a főzővízből, hagyjuk kicsit hűlni, hogy tudjunk vele dolgozni. 
    Amikor már kissé kihűlt, kívül-belül sóval, őrölt borssal és sült csirke fűszersóval fűszerezzük be. 
    A dobozos sört felbontjuk, a felét kiöntjük pohárba, arra nem lesz szükség a sütés folyamán, azt el lehet fogyasztani. 
    A dobozban lévő sörbe tegyünk 1 tk. sót, de lassan, fokozatosan adagoljuk hozzá, mert ha hirtelen beleöntjük, elkezd habzani a sör és csak fut-fut ki a dobozból. 
    Sajnos ez nem volt leírva, s én így jártam, azt sem tudtam, hová kapjak, hogy ne folyjon mindenhová. 
    Ha benne van a só, akkor a 3-4 gerezd megpucolt fokhagymát is tegyük a dobozba.
    Majd jó erősen húzzuk rá, ültessük rá a csirkét a sörös dobozra, úgy, hogy stabilan üljön rajta. 
    Kicsit igazgassunk a lábain is, hogy kissé kitámasztva álljon a tepsiben, különben fenn áll a veszély, hogy elborulhat a pipike, amit persze semmiképp nem szeretnénk. 
    Állítsuk egy tepsibe és óvatosan tegyük be a már 200 fokra előmelegített sütőbe. 
    Valószínűleg minden sütőben a sütő aljára tudjuk csak tenni, nekem legalábbis csak így fért be. 
    Süssük kb. 1-1,5 órát, de mivel minden sütő más, előfordulhat, hogy több sütési időre van szükség.
    Ezalatt kívül szép, ropogós lesz a bőre, belül pedig puha marad a husi.
    Persze a hús puhaságát egy kés beszúrásával le tudjuk ellenőrizni. Locsolni nem locsoltam, de legközelebb úgyis ki szeretném próbálni. 
    A sörös dobozban lévő fokhagymás sörgőzben puhult meg a csirke, ezáltal nagyon finom lett.
    Petrezselymes burgonyát és lila hagymás uborka salátát kínáltam hozzá.
    De bármilyen más körettel is szervírozhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!