SAJTOS POGI GYÚRÁS NÉLKÜL
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 15 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 8 dkg ráma
  • 1 kk. só
  • 3 tojás
  • 5-10 dkg reszelt sajt
  • a tetejére még 5 dkg reszelt sajt
  • zsiradék a tepsi kikenéséhez
  • Elkészítés: Ezt a pogácsát nem gyakran készítettem el, de 2-3 alkalommal már megsütöttem. Ugyanis előfordult, hogy nem volt kedvem gyúrogatni, s eszembe jutott ez a pogácsa receptem, mivel ezt nem kell gyúrni, csak fel kell főzni. A tésztája és annak elkészítése hasonló a képviselőhöz, de mégsem az és mégsem olyan, hiszen az vízzel és zsírral készül / nálam legalábbis / és  annak a belseje üreges, de a pogácsának telt lesz a közepe a sajtnak köszönhetően. Trapista sajt helyett bátran használhatunk akármilyen típusú sajtot, de még csízió növényi eredetű sajtot is, ami egy pizza feltét. Azzal is ugyanolyan finom, mint az állati eredetű sajttal. Nekem gyakran van itthon, leszoktam fagyasztani, hogy ha kell, használat előtt 1-2 órával előbb kiveszem és már lehet is vele dolgozni. 
    A pizzákra tökéletes és ehhez a pogihoz is.
    Először forraljuk fel a tejet, majd a tűzön hagyva, adjuk hozzá a rámát, várjuk meg míg felolvad, majd adjuk hozzá a sót, végül a lisztet. Folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg a lisztes massza el nem válik a lábas falától. Ez nem túl sok idő, pár perc. 
    Ezután vegyük le a tűzről és hűtsük langyosra. ( kb. 5 perc )  
    Ezt követően üssük bele a tojásokat és jól keverjük ki, majd teljesen hűtsük ki. 
    Ha kihűlt, keverjük el benne a reszelt sajtot. ( A sajt mennyiségét azért írtam 5-10 dkg-ként, mert nálam is előfordult már, hogy nem volt annyi sajtom és nem rohantam külön emiatt el a boltba. S ha kevesebb 10 dkg-nál, nem baj, úgy is finom. ) 
    Egy gáztepsit készítsünk magunk mellé, zsiradékkal kenjünk ki vagy az a legjobb, ha kibéleljük sütőpapírral. 
    Egy tányérba szórjunk egy kevés lisztet és azt is készítsük magunk mellé. A tenyerünket mártsuk be a lisztbe és a masszából diónyi gombócokat formáljunk. 
    Viszont előfordulhat, hogy a masszánk elég hígra sikeredett, az a tojások nagyságától függ, ilyenkor adjunk hozzá egy kevéske lisztet, de ne túl sokat, mert akkor lesz puha, omlós a megsült  pogi, ha könnyű a tészta.
    Rakjuk egymás mellé a tepsibe, legalább 2 cm-es távolságra egymástól, mert kissé megnőnek sülés közben.
    A lisztre a gombócok formálásakor azért van szükség, mert enélkül ragadós lesz a massza, s attól a kezünk is, amikor formáljuk. S úgy nehéz a gombócokat kialakítani. De a liszt használatával ez elkerülhető. 
    A tepsiben csücsülő gombócok tetejére tegyünk egy csipet reszelt sajtot és egy csipet sót. 200 fokra előmelegített sütőben süssük szép rózsaszínűre. 
    De aki sültebben szeretné a pogit, süsse kicsit tovább, amíg szép pirosak  nem lesznek a pogácsák.
    Ebből a mennyiségből körülbelül 30 db pogácsa lesz. 
    Nálunk minimum két adaggal kell készíteni, de az is gyorsan elfogy.
    Nagyon finom nassolni való.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!