FRANCIA MÁKOS SÜTEMÉNY
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
Tészta: 30 dkg liszt 1 kk. szódabikarbóna 8 dkg ráma 1 ek. méz 2 tojás 10 dkg cukor Mákos piskóta: 6 tojás 15 dkg cukor 12 dkg liszt 1 kk. sütőpor 10 dkg mák 3 ek. víz 0,5 dl étolaj Krém: 2 cs. vaníliás pudingpor 7 dl tej 10 dkg cukor 3 tojássárgája 25 dkg ráma Teteje: 10 dkg éttortabevonó csokoládé 5 dkg ráma
Elkészítés: Ezt a sütemény receptet a network-ön találtam, " szamócánál". Azonnal elmentettem és gyorsan el is készítettem. Köszönet érte, nagyon-nagyon finom sütemény! /Igaz én egy-két változtatást végeztem, mert kevésbé édesen szerettem volna elkészíteni, mint az eredeti receptben leírtak szerint volt./
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, osszuk két cipóra, nyújtsuk ki akkorára, amekkora a tepsink. S a tepsi hátoldalán süssünk belőle 2 lapot.
A mákos piskótához a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, a lisztet, a sütőport, a vizet, az olajat és a mákot, amit ne daráljunk meg, mert így jobban mutatnak majd a megsült piskótában a mákszemek. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 30 perc alatt süssük meg a piskótát és hűtsük ki. Ha kihűlt, vágjuk ketté. Készítsük el a krémet: A pudingport a cukorral és a tejjel főzzük sűrűre, s hűtsük ki. Ezt követően keverjünk el benne 3 tojássárgáját és 25 dkg rámát.
Állítsuk össze a süteményt. A krémet osszuk el 4 felé. Az alsó lapra kenjük rá az 1/4 rész krémet, helyezzük rá az egyik félbevágott mákos piskótalapot, kenjük meg krémmel, majd rakjuk rá a másik mákos piskótát. Erre megint krém kerül, majd tegyük rá a második tepsi hátán sült lapot. Erre a lapra simítsuk rá a negyedik rész krémet és a krém tetejét vonjuk be csokimázzal. Ehhez gőz fölött olvasszuk meg a csokit a rámával.
A süteményt hagyjuk másnapig állni, majd másnap láng fölött melegített késsel gyönyörűen fel tudjuk szeletelni.
Nagyon fincsi süti!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, osszuk két cipóra, nyújtsuk ki akkorára, amekkora a tepsink. S a tepsi hátoldalán süssünk belőle 2 lapot.
A mákos piskótához a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, a lisztet, a sütőport, a vizet, az olajat és a mákot, amit ne daráljunk meg, mert így jobban mutatnak majd a megsült piskótában a mákszemek. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 30 perc alatt süssük meg a piskótát és hűtsük ki. Ha kihűlt, vágjuk ketté. Készítsük el a krémet: A pudingport a cukorral és a tejjel főzzük sűrűre, s hűtsük ki. Ezt követően keverjünk el benne 3 tojássárgáját és 25 dkg rámát.
Állítsuk össze a süteményt. A krémet osszuk el 4 felé. Az alsó lapra kenjük rá az 1/4 rész krémet, helyezzük rá az egyik félbevágott mákos piskótalapot, kenjük meg krémmel, majd rakjuk rá a másik mákos piskótát. Erre megint krém kerül, majd tegyük rá a második tepsi hátán sült lapot. Erre a lapra simítsuk rá a negyedik rész krémet és a krém tetejét vonjuk be csokimázzal. Ehhez gőz fölött olvasszuk meg a csokit a rámával.
De amint látható, egy másik alkalommal más módon díszítettem meg a tetejét. Mégpedig úgy, hogy a már bevont süti tetejét, a rásimított csokit még megcsurgattam egy másmilyen csokival.
Ehhez még külön olvasszunk fel 2-3 kocka csokoládét, itt pl. tejcsokit és azt nyomózsákba téve, össze-vissza alakzatban vagy akár csak csíkokban vagy kockákban csurgassuk rá a csokimázra.
Mivel ez már elég kicsi mennyiségű, ezért nejlon zacskóba is beletölthetjük és egy nagyon pici lyukat vágjunk a zacskó sarkán. S így csurgassuk rá a csokit.
A süteményt hagyjuk másnapig állni, majd másnap láng fölött melegített késsel gyönyörűen fel tudjuk szeletelni.
Nagyon fincsi süti!
Jó étvágyat kívánok hozzá!