TEJFÖLÖS GOMBA NOKEDLIVEL
KIADÓS | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
1/2 kg friss sampion gomba vagy 2 doboz gomba konzerv 2 dl tejföl 1 fej vöröshagyma 1 ek. zsír 1 tk. őrölt pirospaprika 1-2 ek. liszt 1 kk. ételízesítő ízlés szerint só pici őrölt bors 1 fehér húsú paprika ( TV paprika ) 1 paradicsom víz
Elkészítés: A tejfölös gombát leginkább friss gombából szoktam készíteni, de előfordult már, hogy erre az ételre esett a választásom és csak konzerv gombám volt otthon. S abból főztem meg ezt a fogást. Bátran állíthatom, azzal sem rontottam el az élvezeti értékét.
Először a gombával kezdjünk.
A gombafejekből törjük ki a szár részeket és azt is és a gombafejeket is tisztítsuk meg.
Én minden esetben le szoktam hámozni a gombán található gomba héjt és a száráról késsel levágom, meghámozom a külső részeket.
Azután szeleteljük fel a gombát.
Én szeretem forrásban lévő vízben kicsit átforralni, kb. 5-10 perc idő alatt, de ez nem kötelező. Nem minden esetben szoktam ezt a műveletet én sem végezni.
Nokedli: lásd köreteknél.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ezután a hagymát pucoljuk meg a héjától és kockázzuk fel.
A sertés zsírt olvasszuk fel és a felhevített zsíron üvegesre pirítjuk a felkockázott hagymát.
Hozzáadjuk az őrölt piros paprikát és azonnal felöntjük pici vízzel, hogy a paprika nehogy megégjen, mert akkor keserűvé válik. Forraljuk össze ezzel a kevés vízzel a hagymás alapot.
A paprikát és a paradicsomot mossuk meg, vágjuk ki a csumáját a paprikának és a paradicsomnak a szárvégét, majd mindkettőt vágjuk kicsi kockákra.
Adjuk hozzá a hagymához és néhányszori keverés mellett, forraljuk össze.
Beleadjuk ezután a gombát, sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük meg és öntsük fel annyi vízzel, hogy a gombát ellepje.
Főzzük puhára, s ha szükséges pótolhatjuk a vizet, mert ne hagyjuk teljesen elfőni a levét, hogy a besűrítésnél maradjon szaftja.
Amint puhára párolódott a gomba, a lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel - pici víz hozzáadásával könnyebb - és besűrítjük vele a gombát.
Jól forraljuk össze és ezzel el is készültünk a gombás étellel.
Nokedlivel tálaljuk.
Nokedli: lásd köreteknél.
Jó étvágyat kívánok hozzá!