TEJFÖLÖS GOMBA NOKEDLIVEL
KIADÓS | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 1/2 kg friss sampion gomba vagy 2 doboz gomba konzerv
  • 2 dl tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. zsír
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • 1-2 ek. liszt
  • 1 kk. ételízesítő
  • ízlés szerint só
  • pici őrölt bors
  • 1 fehér húsú paprika ( TV paprika )
  • 1 paradicsom
  • víz
  • Elkészítés: A tejfölös gombát leginkább friss gombából szoktam készíteni, de előfordult már, hogy erre az ételre esett a választásom és csak konzerv gombám volt otthon. S abból főztem meg ezt a fogást. Bátran állíthatom, azzal sem rontottam el az élvezeti értékét.
    Először a gombával kezdjünk.
    A gombafejekből törjük ki a szár részeket és azt is és a gombafejeket is  tisztítsuk meg. 
    Én minden esetben le szoktam hámozni a gombán található gomba héjt és a száráról késsel levágom, meghámozom a külső részeket.
    Azután szeleteljük fel a gombát.
    Én szeretem forrásban lévő vízben kicsit átforralni, kb. 5-10 perc idő alatt, de ez nem kötelező. Nem minden esetben szoktam ezt a műveletet én sem végezni.
    Ezután a hagymát pucoljuk meg a héjától és kockázzuk fel.
    A sertés zsírt olvasszuk fel és a felhevített zsíron üvegesre pirítjuk a felkockázott hagymát. 
    Hozzáadjuk az őrölt piros paprikát és azonnal felöntjük pici vízzel, hogy a paprika nehogy megégjen, mert akkor keserűvé válik. Forraljuk össze ezzel a kevés vízzel a hagymás alapot.
    A paprikát és a paradicsomot mossuk meg, vágjuk ki a csumáját a paprikának és a paradicsomnak a szárvégét, majd mindkettőt vágjuk kicsi kockákra.
    Adjuk hozzá a hagymához és néhányszori keverés mellett, forraljuk össze.
    Beleadjuk ezután a gombát, sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük meg és öntsük fel annyi vízzel, hogy a gombát ellepje.
    Főzzük puhára, s ha szükséges pótolhatjuk a vizet, mert ne hagyjuk teljesen elfőni a levét, hogy a besűrítésnél maradjon szaftja. 
    Amint puhára párolódott a gomba, a lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel - pici víz hozzáadásával könnyebb - és besűrítjük vele a gombát.
    Jól forraljuk össze és ezzel el is készültünk a gombás étellel.
    Nokedlivel tálaljuk.

    Nokedli: lásd köreteknél.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!