TÚRÓS-PUDINGOS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 5 tojás
  • 5 ek. cukor
  • 4 púp. ek. liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 ek. kakaópor
  • sütőpapír
  • Krém: 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 5 ek. cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 25 dkg túró
  • 5 dl habtejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • Teteje: 10 dkg tortabevonó csokoládé
  • 3-5 dkg ráma
  • Elkészítés: Erről a sütiről most sok fotó sajnos nem készült, mert mire észbe kaptam, hogy lefényképezzem, csak pár szelet sütemény maradt. Nagyon könnyű krémje van, mivel felvert tejszín habot adunk a pudingos, túrós krémhez, ettől nagyon lágy, pillekönnyű krémet fogunk kapni. Az elkészítése nem bonyolult, bárki könnyedén meg tudja csinálni ezt a süteményt. Én nem használtam hozzá zselatint, de aki úgy gondolja, hogy azzal együtt biztosabbnak érzi a süti állagát, nyugodtan tehet a krémbe egy zselatin fixet.
    Rontani nem lehet vele, csupán stabilabban fog állni a tészta között a habos krém, s a szeletelést is egyben megkönnyíti.
    Először süssünk egy 5 tojásos kakaós piskótát.
    Ehhez a tojásokat válasszuk szét és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá.
    Ha már kissé felvertük a tojásfehérjét, adjunk hozzá 5 ek. cukrot és azután ezzel verjük fel kemény habbá az egészet.
    Majd fakanállal keverjük bele a tojások sárgáit.
    A lisztben vegyítsük el a sütőport és adjuk a tojáshabhoz.
    Ezután pedig keverjük hozzá a kakaóport is.
    Miután eldolgoztuk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele a masszát és előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük készre.
    Amikor megsült a piskóta, hűtsük ki és vágjuk ketté.
    Készítsük el a krémet.
    Ehhez a pudingport keverjük el a cukorral és a tejjel és főzzük sűrűre, majd hűtsük ki. 
    Amint meghűlt, robotgéppel dolgozzunk bele 25 dkg túrót és az 1 megmosott, szárazra törölt citrom lereszelt héját.
    A tejszínt verjük fel kemény habbá és a felét keverjük bele a túrós krémbe, s a másik felét tegyük pár pillanatra félre.
    Most már nincs más dolgunk, minthogy állítsuk össze a süteményt.
    A ketté vágott alsó piskóta lapra simítsuk rá a krémet, majd a krém tetejére simítsuk el a félre tett felvert tejszínhabot.
    A hab tetejére helyezzük rá a másik piskóta lapot és ezután készítsük el a csokimázat.
    Gőz fölött olvasszuk fel a tördelt csokoládét, de olvasztás közben adjuk hozzá a ráma egy részét.
    S ahogyan keverjük, látni lehet, hogy szükséges-e még hozzá. Ha igen, adjuk hozzá a többi rámát is.
    Amikor szép sima, selymes lett a csokink, vegyük le a gőzről és megtörölve a tál alját, nehogy víz cseppenjen le róla, öntsük az olvasztott csokit a piskóta tetejére.
    Egy nagyobb pengéjű késsel vagy spatulával simítsuk el a csokoládét.
    A sütit tegyük hideg helyre, legjobb, ha egész éjszakát áll.
    Bár ha tettünk bele zselatin fixet, pár órai állás is elegendő neki.
    Majd forró késsel felszeletelve szervírozzuk a fincsi süteményt.
    Ha valaki szívesen megcifrázná a csokimáz tetejét, ahogyan én is tettem, akkor pár kocka csokit ismét meg kell olvasztani, vagy akár ha úgy látjuk, hogy ebből a mennyiségből, ami az egész süti bevonására lett megolvasztva, elvehető egy kevés, akkor hagyjunk a tálban egy picit, amikor a többit, az egészet a tetejére csurgatjuk. 
    Ha már kissé megdermedt az egész csokimáz, akkor ezt a kevés olvasztott csokit tegyük nejlon zacskóba és a csavarjuk el a zacskó száját, ott, ahol vége a csoki mennyiségnek. 
    Így lesz egy kis csokizsákunk.
    A zsák sarkán vágjunk egy picike lyukat ollóval és ezután a csokimáz tetejére csurgatva a plussz csokiból megrajzolhatjuk az általunk elképzelt mintázatot.
    Ez lehet csíkos, kockás, körkörös, stb.
    Mindenképpen mutatósabb lesz így a teteje, mintha simán hagynánk a csokimázat.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!