TÚRÓS-PUDINGOS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 5 tojás 5 ek. cukor 4 púp. ek. liszt 1 cs. sütőpor 1 ek. kakaópor sütőpapír Krém: 1 cs. vaníliás pudingpor 3 dl tej 5 ek. cukor 1 vaníliás cukor 25 dkg túró 5 dl habtejszín 1 citrom reszelt héja Teteje: 10 dkg tortabevonó csokoládé 3-5 dkg ráma
Elkészítés: Erről a sütiről most sok fotó sajnos nem készült, mert mire észbe kaptam, hogy lefényképezzem, csak pár szelet sütemény maradt. Nagyon könnyű krémje van, mivel felvert tejszín habot adunk a pudingos, túrós krémhez, ettől nagyon lágy, pillekönnyű krémet fogunk kapni. Az elkészítése nem bonyolult, bárki könnyedén meg tudja csinálni ezt a süteményt. Én nem használtam hozzá zselatint, de aki úgy gondolja, hogy azzal együtt biztosabbnak érzi a süti állagát, nyugodtan tehet a krémbe egy zselatin fixet.
Rontani nem lehet vele, csupán stabilabban fog állni a tészta között a habos krém, s a szeletelést is egyben megkönnyíti.
Először süssünk egy 5 tojásos kakaós piskótát.
Ehhez a tojásokat válasszuk szét és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá.
Ha már kissé felvertük a tojásfehérjét, adjunk hozzá 5 ek. cukrot és azután ezzel verjük fel kemény habbá az egészet.
Majd fakanállal keverjük bele a tojások sárgáit.
A lisztben vegyítsük el a sütőport és adjuk a tojáshabhoz.
Ezután pedig keverjük hozzá a kakaóport is.
Miután eldolgoztuk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele a masszát és előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük készre.
Amikor megsült a piskóta, hűtsük ki és vágjuk ketté.
Készítsük el a krémet.
Ehhez a pudingport keverjük el a cukorral és a tejjel és főzzük sűrűre, majd hűtsük ki.
Amint meghűlt, robotgéppel dolgozzunk bele 25 dkg túrót és az 1 megmosott, szárazra törölt citrom lereszelt héját.
A tejszínt verjük fel kemény habbá és a felét keverjük bele a túrós krémbe, s a másik felét tegyük pár pillanatra félre.
Most már nincs más dolgunk, minthogy állítsuk össze a süteményt.
A ketté vágott alsó piskóta lapra simítsuk rá a krémet, majd a krém tetejére simítsuk el a félre tett felvert tejszínhabot.
A hab tetejére helyezzük rá a másik piskóta lapot és ezután készítsük el a csokimázat.
Gőz fölött olvasszuk fel a tördelt csokoládét, de olvasztás közben adjuk hozzá a ráma egy részét.
S ahogyan keverjük, látni lehet, hogy szükséges-e még hozzá. Ha igen, adjuk hozzá a többi rámát is.
Amikor szép sima, selymes lett a csokink, vegyük le a gőzről és megtörölve a tál alját, nehogy víz cseppenjen le róla, öntsük az olvasztott csokit a piskóta tetejére.
Egy nagyobb pengéjű késsel vagy spatulával simítsuk el a csokoládét.
A sütit tegyük hideg helyre, legjobb, ha egész éjszakát áll.
Bár ha tettünk bele zselatin fixet, pár órai állás is elegendő neki.
Majd forró késsel felszeletelve szervírozzuk a fincsi süteményt.
Ha valaki szívesen megcifrázná a csokimáz tetejét, ahogyan én is tettem, akkor pár kocka csokit ismét meg kell olvasztani, vagy akár ha úgy látjuk, hogy ebből a mennyiségből, ami az egész süti bevonására lett megolvasztva, elvehető egy kevés, akkor hagyjunk a tálban egy picit, amikor a többit, az egészet a tetejére csurgatjuk.
Ha már kissé megdermedt az egész csokimáz, akkor ezt a kevés olvasztott csokit tegyük nejlon zacskóba és a csavarjuk el a zacskó száját, ott, ahol vége a csoki mennyiségnek.
Így lesz egy kis csokizsákunk.
A zsák sarkán vágjunk egy picike lyukat ollóval és ezután a csokimáz tetejére csurgatva a plussz csokiból megrajzolhatjuk az általunk elképzelt mintázatot.
Ez lehet csíkos, kockás, körkörös, stb.
Mindenképpen mutatósabb lesz így a teteje, mintha simán hagynánk a csokimázat.
Jó étvágyat kívánok hozzá!