PAPRIKÁS KRUMPLI
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1,5-2 kg burgonya
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek. zsír
  • 2 kk. őrölt pirospaprika
  • kb. 30 dkg füstölt kolbász
  • Elkészítés: A paprikás krumpli az egyik legegyszerűbb főétel, amit lehet gazdagítani virslivel, kolbásszal, de önmagában elkészítve is nagyon finom. Én most ezt nemcsak csak önmagában főztem meg, hanem került bele  más finomság is, a füstölt kolbász. De mint említettem, ha nem kerül bele semmi sem, úgy is ízletes. A krumplit először megpucoljuk és negyedekbe vágjuk. Ha netán túl nagyok a burgonyák, nem csak négybe lehet vágni, hanem akár több gerezdbe is. S természetesen a megadott mennyiség is csak egy adat, lehet 3 kg-ból és 1 kg-ból is készíteni a paprikás krumplit. Én általában kb. 2 kg krumplit mindenképp használok hozzá. Majd 3-4 vízben mossuk meg a burgonyát.
    Azután a hagymát szintén megpucoljuk és kisebb kockákra vágjuk.
    Majd egy lábasban a zsiradékot felhevítjük - ha valaki olajat használ, az is jó hozzá - és a zsíron megpirítjuk a felkockázott hagymát. 
    Hozzáadjuk az őrölt piros paprikát és egy pici vízzel mindjárt felöntjük, hogy ne égjen meg a paprika, mert akkor keserű lesz. A víz hozzáadása után hagyjuk az alapot felforrni, ami pár pillanat alatt meg is történik, és azt követően hozzáadjuk a több vízben megmosott krumplit.
    Ízesítjük sóval, amiből bátrabban tehetünk hozzá, mert a burgonya úgymond felissza a sót.
    Aztán felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 
    Puhára főzzük, közben meg-megkeverjük.  Én krumplinyomóval átszoktam picit törni, amikor már majdnem készen van, mert így szeretjük. 
    S mi azt szeretjük még, hogy a paprikás krumpli kicsit lédúsabb, s nem azt amikor meg áll benne a kanál. Úgyhogy, ha más úgy kedveli, a főzés során ha azt látjuk, hogy nagyon besűrűsödött, pótolhatjuk még vízzel.
    Amikor már lassan készen van a krumpli, ha leellenőriztük egy kanállal vagy késsel, hogy nem sok idő kell a főzéséhez, ekkor adjuk hozzá a kolbászt. 
    A kolbászt azalatt, míg fől a krumpli, közben előkészíthetjük.
    Húzzul le a bőrét és karikázzuk fel.
    Miután hozzá került a kolbász, azzal főzzük össze készre a paprikás krumplit.
    Jól forraljuk össze a végén, amikor elkészültünk vele. 
    Kb. 30 perc elegendő a paprikás krumpli elkészítéséhez.
    Uborkasalátával vagy savanyúsággal tálaljuk.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!