PAPRIKÁS KRUMPLI
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1,5-2 kg burgonya
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek. zsír
  • 2 kk. őrölt pirospaprika
  • kb. 30 dkg füstölt kolbász
  • Elkészítés: A paprikás krumpli az egyik legegyszerűbb főétel, amit lehet gazdagítani virslivel, kolbásszal, de önmagában elkészítve is nagyon finom. Én most ezt nemcsak önmagában főztem meg, hanem került bele  más finomság is, a füstölt kolbász. De mint említettem, ha nem kerül bele semmi sem, úgy is ízletes. 
    A krumplit először megpucoljuk és negyedekbe vágjuk. Ha netán túl nagyok a burgonyák, nem csak négybe lehet vágni, hanem akár több gerezdbe is. S természetesen a megadott mennyiség is csak egy adat, lehet 3 kg-ból és 1 kg-ból is készíteni a paprikás krumplit. Én általában kb. 2 kg krumplit mindenképp használok hozzá. 
    Majd 3-4 vízben mossuk meg a burgonyát.
    Azután a hagymát szintén megpucoljuk és kisebb kockákra vágjuk.
    Majd egy lábasban a zsiradékot felhevítjük - ha valaki olajat használ, az is jó hozzá - és a zsíron megpirítjuk a felkockázott hagymát. 
    Hozzáadjuk az őrölt piros paprikát és egy pici vízzel mindjárt felöntjük, hogy ne égjen meg a paprika, mert akkor keserű lesz. A víz hozzáadása után hagyjuk az alapot felforrni, ami pár pillanat alatt meg is történik, és azt követően hozzáadjuk a több vízben megmosott krumplit.
    Ízesítjük sóval, amiből bátrabban tehetünk hozzá, mert a burgonya úgymond felissza a sót.
    Aztán felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 
    Puhára főzzük, közben meg-megkeverjük.  
    Én krumplinyomóval átszoktam picit törni, amikor már majdnem készen van, mert így szeretjük. 
    S mi azt szeretjük még, hogy a paprikás krumpli kicsit lédúsabb, s nem azt amikor megáll benne a kanál. 
    Úgyhogy, ha más is így kedveli, a főzés során ha azt látjuk, hogy nagyon besűrűsödött, pótolhatjuk még vízzel. Bár az elején a legjobb annyi vízzel felönteni, hogy jobban ellepje a víz a krumplinkat.
    Amikor már lassan készen van a krumpli, ha leellenőriztük egy kanállal vagy késsel, hogy nem sok idő kell a főzéséhez, ekkor adjuk hozzá a kolbászt. 
    A kolbászt azalatt, míg fől a krumpli, közben előkészíthetjük.
    Húzzuk le a bőrét a füstölt kolbásznak és karikázzuk fel.
    Miután hozzá került a kolbász, azzal főzzük össze készre a paprikás krumplit.
    Jól forraljuk össze a végén,  s ezzel elkészültünk a paprikás krumplival.
    Kb. 30-40 perc elegendő a paprikás krumpli elkészítéséhez.
    Uborkasalátával vagy savanyúsággal tálaljuk.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!