MÁKOS GUBA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 6-8 kifli
  • 4 ek. cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 3/4 liter tej
  • 10-15 dkg darált mák
  • 5 dkg porcukor
  • Hozzá: vanília mártás vagy puding
  • Elkészítés:  A mákos guba önmagában  fogyasztva is egy kellemes ízű desszert, de ha vanília mártást vagy vanília pudingot is kínálunk mellé, fenséges. A vanília mártás receptje megtalálható a receptjeim között.  Természetesen nagyobb mennyiség is készíthető a gubából, én általában 8-10 kifliből készítem. De a kiflik nagyságától függően akár 6 kifli is elegendő hozzá. Viszont ha 10 kifliből lesz a guba, a tej mennyiségét is 1 literre növelem. Hiszen az sem jó ha száraz marad a kifli, s ennyi tejet pedig fel tud inni, magába tudja szívni, annyira, hogy nem lesz tocsogós tőle. 
    De ezt látni lehet majd, amikor ráöntjük a tejet a kiflikre.
    A kifliket vágjuk karikákra és rakjuk egy tálba. 
    A tejet forraljuk fel, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. 
    A felforralt, cukros tejjel azután locsoljuk meg a kifliket és hagyjuk pár percig állni. Ezalatt a kifli magába issza a folyadékot. De aki szereti sokkal puhábban, még lágyabban, az hagyja tovább a tejben. 
    Majd a darált mákot keverjük össze a porcukorral. Itt is vegyük figyelembe, hogy ki mennyire édesen szeretné fogyasztani ezt az édességet.
    A cukor mennyisége lehet kevesebb is és több is. Ezért akár ízlés szerint is cukrozhatjuk a mákot. Ha valakinek nincs oda haza porcukor, helyettesítse azt kristály cukorral.
    Ha egész mákot vásároltunk, azt most kell ledarálnunk, akkor érdemes már a kiflik felkarikázása előtt ezt megtenni. De nagy segítség lehet nekünk, hogy készen, daráltan  is kapható már az üzletekben.  
    Állítsuk össze ezután a gubát. 
    A megpuhult kifliből kanállal egy keveset rakjunk át egy kínáló tálba, s hintsük meg bőven a cukros mákkal. Kicsit rázogassuk meg, majd rakjunk újabb sort a kiflikből és szintén hintsük meg gazdagon mákkal. 
    Végezzük ezt mindaddig, míg tart a kiflink. 
    A kifliket mindenképpen rázogassuk csak össze a cukros mákkal, s ne keverjük. Azt azért nem ajánlanám, mert teljesen mancsossá tehetjük a keverés során a tejbe áztatott kifliket.
    Ha szépen összeállítottuk a mákos gubát, még  melegen tálaljuk. 
    A vanília mártás pedig mellé kínálva csodásan finom ízt kölcsönöz a gubának.
    De természetesen pudingot is készíthetünk hozzá.
    Abban az esetben több tejjel érdemes felfőzni a pudingport, hogy ne legyen túl sűrű.
    Egy csomag pudingporhoz 3-4 ek. cukrot  és legalább 7 dl tejet keverjünk el és azt főzzük fel.
    Aki szeretné kipróbálni ropogósan is a mákos gubát, azt is bátran merem ajánlani.
    Ez esetben egy picivel több tejet adjunk a 8 kiflihez, úgy 1-1,5 dl-vel. Ugyanúgy rétegezzük a kiflit a mákkal, mint az előbbinél, de fontos, hogy ekkor hőálló edénybe vagy tepsibe tegyük. 
    180 fokra előmelegített sütőben pirítsuk egy kicsit meg, kb. 10 perc alatt. 
    Úgy is nagyon finom, ízletes lesz a mákos guba.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!