CSERESZNYÉS KAVART PISKÓTA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
kb. 1/2 kg cseresznye 30 dkg liszt 1 sütőpor 25 dkg porcukor 6 dkg zsír 1 nagy doboz tejföl / 375 g / 2 egész tojás
Elkészítés: Amikor érik a cseresznye, akkor a friss cseresznyéből nagyon gyorsan el tudunk készíteni egy piskótát. De természetesen ha már nincs friss cseresznyénk, akkor ugyanolyan ízletes lesz befőttből vagy fagyasztott gyümölcsből is ez a piskóta. Ha friss gyümölcsből készítjük, akkor a cseresznyét előbb mossuk meg és magozzuk ki, majd tegyük félre, amíg összeállítjuk hozzá a tejfölös-zsíros piskótát.

Közben a sütőt kapcsoljuk be, hogy legyen ideje bemelegedni. Villany tűzhelynél 190 fokra, alsó-felső sütésre, más tűzhelynél, arra a fokozatra állítsuk, amin sütni szoktunk.

S akkor lássunk hozzá a tésztához.
A tojásokat üssük fel egy tálba és a megadott mennyiségű porcukorral keverjük ki habosra.
Azután adjuk hozzá a zsírt, ami legyen puha, szobahőmérsékletű.
Fagyos, hideg ne legyen, mert akkor nem lesz jól keverhető.
Viszont olvasztott se legyen, csak szobahőmérsékletű.
( Azt úgy érjük el, hogy jóval előbb kivesszük a hűtőből a kimért mennyiséget és hagyjuk a konyhában puhára olvadni. )
Azzal is alaposan kikeverjük a tojásos alapot, majd hozzákeverjük a tejfölt.
Végül a sütőport összevegyítjük a liszttel és beledolgozzuk az előbbi keverékbe.
A simára kidolgozott masszát zsiradékkal kikent és lisztezett tepsibe öntjük. Majd ezután a félre tett, kimagozott cseresznyével szórjuk meg a tészta tetejét.
Helyezzük a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük a cseresznyés piskótát aranybarnára kb. 30-35 perc alatt.
Hagyjuk a megsült tésztát kihűlni és porcukorral meghintve, kockákra vágva szervírozzuk.
Én csak langyos állapotig hagytam hűlni és azután szeleteltem, sajnos emiatt nem is lett szép a szeletelés. Ezért tényleg érdemes teljesen kihűteni a megsült tésztát.
Ha valaki szívesebben használ sütőpapírt - mert esetleg erősebb hőfokon süt a sütője - azt is lehet. Abban az esetben előbb borítsuk ki egy tálcára a kihűlt piskótát. Majd húzzuk le az aljáról - most éppen felülről - a sütőpapírt és egy másik tálcát rátéve, fordítsuk vissza a tálcával együtt a tésztát.

Ezután már szépen, sütőpapír nélkül is, szeletelhetővé válik a cseresznyés piskóta.
Jó étvágyat kívánok hozzá!