TÚRÓS LINZER
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
Tészta: 40 dkg liszt 15 dkg cukor 15 dkg zsír 3 tojássárgája 1/2 citrom reszelt héja 1 cs. sütőpor 2-3 dl tej Töltelék: 50 dkg túró 4 tojássárgája 1/2 citrom reszelt héja 25 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor Egyéb: 1-2 ek. zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez kevés zsír és kevés liszt a tészta lekenéséhez 1 S méretű tojás Teteje: prcukor
Elkészítés: A túrós linzert egy hétköznap ebéd utáni fogásnak készítettem, s nem hétvégén, mert bableves főlt ebédre, ami tartalmas leves lett. Csülökkel, füstölt kolbásszal gazdagítva, így mellé már csak valami könnyűt szerettem volna kínálni a családnak. A tészta összeállítása egyszerű, a hozzávalóit csak össze kell gyúrni. Először a lisztet mérjük ki egy tálba, s keverjük el benne a sütőport és a cukrot. Majd a zsírt morzsoljuk el a kezünkkel a lisztben.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Azután adjuk hozzá a tojássárgákat és a jól megmosott és szárazra törölt reszelt citromhéjat.
Végül kezdjük el összegyúrni és annyi tejet adjunk hozzá, amivel egy jól formálható tésztát kapunk.
Én ennek a linzernek a hozzávalóit anyukám receptje szerint tudom, ő a túrós linzer tésztáját mindég zsírral készítette, így én is maradtam ennél a zsiradéknál.
Miután begyúrtuk a tésztát, osszuk el két cipóra.
Az egyiket lisztezett gyúrótáblán nyújtsuk ki akkorára, amekkora a tepsink, majd zsírral vékonyan kikent és liszttel meghintett tepsibe fektessük bele. Szurkáljuk meg villával a tepsiben lévő tésztát és hintsük meg 1-2 ek. zsemlemorzsával, majd simítsuk rá a túró tölteléket.
A zsemlemorzsára azért van szükség, hogy a túró ne áztassa el a tésztát, amikor rásimítjuk a kinyújtott lapra.
A töltelékhez a túrót keverjük ki a kétféle cukorral, a citromhéjjal és a tojássárgával.
Amint rásimítottuk a tölteléket, helyezzük rá a másik linzer tésztalapot, amit ugyanúgy lisztezett felületen nyújtsunk ki ugyancsak tepsi nagyságúra.
Amint rásimítottuk a tölteléket, helyezzük rá a másik linzer tésztalapot, amit ugyanúgy lisztezett felületen nyújtsunk ki ugyancsak tepsi nagyságúra.
Ezt a lapot is szurkáljuk meg villával, amikor már beleillesztettük a tepsibe.
S kenjük le a tészta tetejét felvert tojással.
Előmelegített sütőben kb. fél óra alatt süssük aranybarnára.
Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd kockákra vágva, a tetejét porcukorral meghintve kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!