TÖLTÖTT DAGADÓ
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 darab sertés dagadó 4 szelet kenyér vagy 4 zsemle 2 nyers tojás 5 főtt tojás 1 kis csokor petrezselyemzöld 1 fej vöröshagyma kevés zsiradék 4-5 darab csirkemáj só, bors ételízesítő majoránna 4-5 gerezd fokhagyma őrölt piros paprika
Elkészítés: Ezt a finom töltött dagadót nem csak ünnepnapokra lehet elkészíteni, hanem egy vasárnapi ebéd alkalmából is. Bármikorra is készítjük, bizton állíthatom, nem lesz csalódás, mert nagyon ízletes húsétel. Ehhez a főételhez elsőként a hagymát lepucoljuk, kis apró kockákra vágjuk és a zsiradékon üvegesre fonnyasztjuk. A csirkemájat szintén kis kockákra vágjuk, amit természetesen előbb szépen megmosunk és letisztítunk. Eltávolítjuk a nem oda illő darabokat. Majd a kockázás után a hagymához adjuk. Pici só és bors fűszert keverjünk bele és kicsi víz hozzáadásával pirítsuk készre és ezután félre tesszük. A főtt tojásokat, amit keményre főztünk, lepucoljuk róluk a tojáshéjat és a tojásokat is felkockázzuk.
Majd a kenyérszeleteket vízbe áztatjuk és kicsavarjuk. A kicsavart kenyereket vagy ha zsemlét használtunk, zsemléket összemorzsoljuk a kezünkkel és a kockázott tojáshoz adjuk. A főtt tojásos, kenyérmorzsás keverékhez hozzákeverjük a félretett májat. Ezután ezt is még befűszerezzük. Só, bors, ételízesítő kerüljön bele.


A tepsibe tehetünk a hús mellé megtisztított burgonyát, s apróbb fejű hagymát is, ha úgy szeretnénk sütni.
Majd a petrezselyem zöldet aprítsuk fel és azt is tegyük a töltelékhez valókhoz. Adjuk hozzá a nyers tojásokat, amiket érdemes előbb egy villával kicsit felverni egy külön kis tálkában.
Ezt követően alaposan keverjük el.
A dagadó húst előbb mossuk meg hideg vízben, csepegtessük le vagy akár egy papírtörlővel fel is itathatjuk róla a vizet és fektessük egy vágódeszkára.

A dagadót ezután egy éles,hosszú pengéjű késsel óvatosan szúrjuk fel és töltsük meg.

Ne töltsük túlságosan tömören meg, mert sülés közben megdagad és ha nagyon meg van tömve, szétreped a hús. A nyílás végét vagy hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítsük.
A megtöltött húst ezután kívülről is hintsük meg sóval, borssal és még majoránnával is.
Egy tepsit jól zsírozzunk ki és fektessük bele a töltött husit.
Egy tepsit jól zsírozzunk ki és fektessük bele a töltött husit.
A megtisztított fokhagymát dobjuk mellé és rá, s öntsünk alá kevés vizet.

De csak úgy önmagában is süthetjük a töltött dagadót.
Alufóliával letakarva előmelegített sütőben süssük kb. 1 órát.
Ezután vegyük le a fóliát, majd pótoljuk a hús alatt a vizet, s tetejét is meglocsolgatva, süssük pirosra a húst.

Amikor készen van, hagyjuk hűlni, mielőtt felszeletelnénk, mert csak pici hűlés, állás után lehet szépen szeletelni. Forrón felvágva szétesne a hús a töltelékkel együtt.
A mellette sült burgonyával és hagymával tálaljuk vagy bármilyen más körettel és esetleg mártással is kínálhatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A mellette sült burgonyával és hagymával tálaljuk vagy bármilyen más körettel és esetleg mártással is kínálhatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!