ZÚZAPÖRKÖLT BULGURRAL
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg tisztított csirkezúza
  • 1 kisebb ek. sertés zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tk. őrölt piros paprika
  • só, őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 kisebb bögre bulgur
  • víz
  • Elkészítés: Szerintem a csirkének a zúzájából nagyon finom pörköltet lehet készíteni, noha időigényesebb, mint egy sima csirkepörkölt, mert kicsit tovább kell főzni, de mindenképpen ízletes főfogás. Én minimum 50 dkg csirkezúzát számolok egy főzésre 4 főre, de ha többen üljük körbe az asztalt, akkor a duplájából érdemes készíteni. Nagyon sok üzletben tálcás kiszerelésben lehet kapni a csirkezúzát, de van ahol pultból mérik. Minden esetben alaposan át kell nézni és meg kell tisztítani, ha szükséges, bár legtöbbször ezek már nagyon szépen, tisztított állapotban kaphatók.
    Miután jól átvizsgáltuk, ha kellett, áttisztítottuk, 3-4 vízben mossuk meg, majd vágjuk kisebb darabokra. Én magam a bőrös részeket és a kövér, hájas darabokat le szoktam vágni, az nálam nem kerül bele a főznivaló közé.
    Ha felvágtuk kisebb darabokra, még egyszer mossuk meg. Egy fej vöröshagymát pucoljunk meg és kockázzunk fel.
    Egy lapos vagy kisebb ek. sertés zsírt olvasszunk fel egy kisebb lábasban és adjuk hozzá a felkockázott hagymát, pirítsuk meg egy kicsit és ezalatt kockázzuk fel a megmosott paradicsomot, aminek a szár végét vágjuk ki.
    A paprikának távolítsuk el a magházát és azt is vágjuk kis kockákra. Mindkettőt adjuk a megpirult hagymához és pirítsuk mindet össze, közben kevergetve.
    Egy tk. őrölt piros paprikával szórjuk meg és azonnal öntsünk hozzá 1 dl vizet, hogy a paprika meg ne égjen.
    Hagyjuk ezt az alapot kiforrni és ekkor adjuk hozzá a csirkezúzát.
    Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
    Ezután nincs más tennivaló, minthogy puhára főzzük a zúzát.
    Ez az idő 1-1,5 óra, mert a zúza nehezen puhul. Közben gyakran keverjük meg és a vége felé már lehet, hogy pótolni kell a vizet is. Erre mindenképpen ügyeljünk. De a végén túl sok szaft ne legyen, az sem jó ha nagyon vizes marad.Ha kényelmesen bele tudunk a zúzahúsba szúrni egy kis kést, akkor elkészült a zúzapörkölt.
    A pörkölt mellé készíthetünk nokedlit, vagy kifőzhetünk valamilyen tésztát is. 
    Én most bulgurral tálaltam.
    A bulgurt mossuk meg és egy szűrőben csepegtessük le róla a vizet.
    Van aki azt mondja, hogy nem szokta megmosni, én viszont mindenkor megmosom, mint ahogy a rizst is.
    Ha ezzel meg vagyunk, öntsük egy lábasba, s adjunk hozzá kétszeres mennyiségű meleg vizet. Azaz itt 2 kis bögre bulgurt vettünk, akkor ugyanezzel a bögrével 4 bögre vizet adjunk hozzá.
    Sózzuk meg és lefedve hagyjuk addig főlni, ameddig magába nem szívja a vizet.
    Ekkor húzzuk le a tűzről és lefedve hagyjuk még állni 10-15 percig. Azután a fakanállal keverjük át, s látható lesz, hogy szépen megdagadtak a bulgur szemek.
    Valamilyen savanyúság kíséretében tálaljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!