KRUMPLIS POGÁCSA
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
50 dkg finom liszt 25 dkg főtt, áttört burgonya 5 dkg sertés zsír 15 dkg liga vagy ráma 1 nagy vagy 2 kicsi tojás 1-2 tk. só 2,5 dkg friss élesztő, hozzá 1 kk. cukor 1,5 dl tej 1 dl tejföl a tetejére lekenéshez: 1 kicsi, S méretű tojás
Elkészítés: Mostanában több krumplis pogácsát is elkészítettem és pár nappal ezelőtt a kedves szomszédomtól, Ildikótól is kaptam egy burgonyás pogácsa receptet. Még azon a délutánon el is készítettem, mert volt itthon minden hozzávalóm. Egy nagyon puha pogácsát kaptam végeredményként, s még harmadnapon is nagyon puha volt a tésztája, bár akkorra már csak egy-két darab maradt meg belőle. Ildikó dupla adagból állította össze a tésztát, de én csak fél adagból készítettem el. S így lett két gáztepsi pogácsa.
Először a burgonyát kell megfőznünk.
A 25 dkg az nagyjából 4-5 közepes krumpliból lesz meg.
Úgyhogy 4-5 nem túl nagy burgonyát pucoljunk le a héjától, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára.
Akár egészben hagyva is megfőzhetjük, de érdemes kockákra felvágni a főzés előtt, mert így, kisebb darabokban könnyebben megfől.
Miután puha a burgonya, szűrjük le a levétől és törjük össze.
Ha van ilyen krumpli nyomónk, ami a fotón is látszik, azzal is átnyomhatjuk, de ha csak sima krumpli törőnk van, azzal is jó lesz az összetörése.
Mérjük le a 25 dkg-t és hagyjuk kihűlni a krumplit.
Azután, ha már nem meleg a krumpli, az élesztőt futtassuk fel.
Ahhoz a tejet langyosítsuk meg és 1 dl csészébe öntött mennyiségbe tegyünk bele 1 lapos kávéskanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt.
Fedjük le a csésze tetejét egy szalvétával és hagyjuk dolgozni az élesztőt.
Azalatt a lisztet mérjük ki egy nagyobb tálba, majd adjuk hozzá a sót.
Én 1 teáskanállal tettem bele és úgy éreztem a már megsült pogácsán, hogy elbírt volna még egy keveset.
Így érdemes vagy egy nagyobb teáskanállal adni hozzá vagy másfél lapos teáskanálnyit.
Keverjük jól el a sót a liszttel, majd adjuk hozzá a zsírt és rámát vagy a ligát.
Nekem most ligám volt ide haza, így az került hozzá.
A kezünkkel morzsoljuk össze a zsiradékokat a liszttel.
Ezt követően adjuk hozzá a krumplit, a tejfölt és vagy egy nagyobb, M vagy L méretű tojást, vagy két kicsi, S méretűt.
Végül tegyük bele a felfutott élesztőt is.
Még megmaradt nekünk fél dl tej is, de ezt csak akkor tegyük hozzá, ha úgy érezzük, hogy szükséges.
Nálam belekerült ez is még.
Azután kezdjük el összegyúrni, majd dagasztani, hisz elég lágy lesz a tésztánk. Először kicsit ragacsosnak is érezhetjük a tésztát, de a kidagasztás során szép simává válik.
A végén egy nagyon könnyű, laza tésztát kell kapnunk.
A kidolgozott tészta cipó tetejét hintsük meg egy picike liszttel és takarjuk le egy konyharuhával.
Kelesszük a tésztát 40-45 percig.
Miután szépen megkelt a tésztánk, neki foghatunk a pogácsák elkészítéséhez.
Egy liszttel meghintett gyúrótáblára borítsuk ki a megkelt tésztát a tálból és gyúrjuk finoman át, majd nyújtsuk ki 2 cm vastagságúra.
Készítsünk elő egy gáztepsit, de ha van kettő, akkor kettőt.
Tegyünk bele sütőpapírt.
Ha persze csak egy gáztepsink van, abban az esetben plusz egy tálcára is ráfektethetjük a másik sütőpapírt és arra sorakoztassuk majd a többi kiszaggatott pogácsákat. Vagy ha már lesz hely a gyúrótáblán, oda is rárakosgathatjuk.
Onnan majd csak át kell húzni a tepsire a sütőpapírral együtt.
De most az első gáztepsire tegyük rá a kiszaggatott pogácsákat.
Amikor kinyújtottuk a tésztát, a tetejét egy késsel rácsozzuk be, de arra vigyázzunk, hogy ne vágjuk át a tésztát, csak a felületén vágjunk csíkokat.
De akár el is hagyható a tészta berácsozása, ha valaki ezt nem szeretné.
Vegyünk egy pogácsa szaggatót és szaggassuk ki a pogikat.
A pogácsa szaggató mérete mindegy, ránk van bízva. Én kétfélét használtam hozzá, mert kisebbet és nagyobbat is szerettem volna a pogácsákból.
Volt egy 4 és volt egy 5 cm átmérőjű szaggató, amit használtam.
A sütőpapírra került pogácsák között hagyjunk egy kevés helyet is, mert a pogik még növekedni fognak.
Ha szépen rásorakoztattuk a tepsire a tésztácskákat, fedjük le egy szalvétával vagy egy konyharuhával és pihentessük így még 20-25 percig.
Addig a többi pogácsát is szaggassuk ki és azokat is sorakoztassuk rá a sütőpapírra, akár másik tepsire, akár az előbb említett sima felületekre.
A fenn maradó, leeső tészta darabokat gyúrjuk össze, nyújtsuk ki és abból is szaggassunk ki pogácsákat.
Majd ezt a másodszorra kiszaggatott pogikat is fedjük le és pihentessük ugyanúgy, mint az első gáztepsin lévőt.
Amikor már csak 10 perc van a pihentetésből, kapcsoljuk be a sütőnket, hogy bemelegedhessen.
Villany tűzhelynél 190 fokra, alsó-felső sütésre.
S ha van rajta légkeveréses funkció, akkor a bemelegítés után hagyjuk ezen a hőfokon, de az alsó-felső sütés helyett a légkeverésre állítsuk a gombokat.
Így a légkeverésen egyszerre két tepsi is betehető a sütőbe.
Viszont, ha ez a funkció nincsen rajta, akkor egyszerre csak egy tepsi tehető be.
Legalábbis az én sütőm ilyen.
Így nálam a két tepsi együtt került be a sütőbe.
Ha hagyományos a sütő, akkor ennek a hőfoknak a megfelelőjére állítsátok a gombokat.
Amint bemelegedett a sütőnk és letelt a pihentetési idő, egy kis méretű tojást üssünk fel egy kis tálkában és villával verjük fel.
Egy ecsettel kenjük le a pogácsák tetejét.
Azt fogjuk egyébként tapasztalni, hogy még ezalatt a pihentetési idő alatt is szépen tovább kelt a tésztánk.
Tegyük be ezután a tepsit vagy tepsiket a sütőbe és süssük szép pirosra a pogácsákat kb. 20-25 perc alatt.
Amikor készre sültek a pogácsák, s kivettük a sütőből a tepsiket is, akkor szedjük is ki egy tálcára a pogikat, mert a forró tepsin még tovább pirulna az alja.
Majd hűtsük ki, de legalább langymelegre, azaz annyira, hogy már fogyasztható legyen.
Rendezzük egy kínáló tányérra vagy egy kis kosárba és már kínálhatjuk a fincsi pogácsát.
Aki dupla adagot szeretne a pogácsákból, akkor a megadott hozzávalóknak a mennyiségét duplázza meg.
De ennyi adag hozzávalókból is kiadós mennyiséget fogunk kapni.
A sütés végén egy nagyon finom, több napig is puha pogácsát tudunk a szeretteinknek kínálni.
Próbáljátok ki, megéri!
Jó étvágyat kívánok hozzá!