MINI AMERIKAI PALACSINTA
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
2 tojás 2 ek. kristály cukor 1 cs. vaníliás cukor 4 púp. ek. finom liszt 2 dl tej kicsi olaj a sütéshez
Elkészítés: Nem régiben vásároltam olyan palacsinta sütőt, amiben ki vannak alakítva a kis kerek formák. Ezáltal kis palacsintákat lehet benne sütni. Máskor is szoktam ilyen mini palacsintákat készíteni, főként amikor a kis unokáim jönnek hozzám. Több receptem is van hozzá, hol ilyet, hol olyat választok, de mindig normál palacsinta sütőben készültek. Annyi különbséggel a hagyományos palacsintától, hogy nem egyben terítettem el a palacsinta tésztát, hanem kanállal rakosgattam bele a halmokat. Most viszont már erre nincs szükség, ebben a palacsinta sütőben meg lehet sütni azokat, egyszerre 7 darabot.
A Lidl-ben vásároltam ezt a palacsinta sütőt és nagyon-nagyon meg vagyok vele elégedve. Másnak is csak ajánlani tudom.
A kis palacsintákhoz először mossuk meg a tojásokat, töröljük szárazra és válasszuk ketté, két külön tálba.
Először a tojásfehérjéket a vaníliás cukorral verjük fel kemény habbá.
Majd a másik tálba habosítsuk ki a tojások sárgáit a cukorral.
Ehhez adjuk hozzá a lisztet, keverjük ki a robotgéppel és fokozatosan hozzá adva a tejet, lazítsuk fel a tésztát. Itt még mindég robotgéppel dolgozhatunk, de ezután váltsunk fakanálra.
A felvert tojásfehérje habot ezután a fakanállal forgassuk bele a masszába.
Ezzel össze is állítottuk a tésztát.
A habnak köszönhetően egy légies, könnyed tésztát fogunk kapni.
Az öntött vas, mélyedésekkel kialakított palacsinta sütőt melegítsük fel a gázon, majd egy pici olajjal minden kerek részt kenjük meg egy ecsettel.
Pár pillanat várakozás után, ami néhány másodperc, amíg az olaj felmelegszik a palacsinta sütőben, minden üres részbe tegyünk a kikevert masszából egy evőkanálnyi halmocskát.
A kanállal kicsit egyengessük el és hagyjuk kis ideig sülni.
Ekkor érdemes kisebbre venni a lángot és így sütni kb. 20-30 másodpercig.
Ugyan óra szerint nem mértem, de egy oldal sütése nagyjából fél perc lehetett.
Viszont tényleg ne nagy lángon süssük, mert gyorsan megég ez a mini palacsinta.
Amikor azt látjuk, hogy kis buborékok keletkeznek a palacsinta tészta tetején és már kezd a széle is és a felülete is megszilárdulni, akkor óvatosan egy lapátka segítségével fordítsuk meg a palacsintácskákat.
Majd azt az oldalt is süssük kb. ennyi ideig.
Szedjük ki a palacsintákat és süssük ki a többit is.
Én minden kis palacsinta előtt ici-picit beolajoztam a formát, de csak lehelet vékonyan.
Természetesen ennek a palacsinta sütőnek a hiányában is elkészíthetőek ezek a kis fincsi falatkák.
Akkor az olajjal megkent, normál palacsinta sütőnkbe tegyünk 3-4 egy evőkanálnyi halmot, amit egyengessük el.
S ugyanúgy süssük meg őket, míg tart a tésztánk, mint ennél a formákkal ellátott palacsinta sütőben.
A végén kiadós mennyiség lesz belőle.
S frissen, langy melegen kínálva a legfinomabb.
Bármilyen ízű lekvárt adhatunk mellé. Barack, szilva, eper, málna és még sorolhatnám, minden fajta ízű lekvár illik hozzá.
A kis gyermekek és a felnőttek egyaránt szívesen fogyasztják.
Jó étvágyat kívánok hozzá!