MINI AMERIKAI PALACSINTA
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 2 tojás
  • 2 ek. kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 4 púp. ek. finom liszt
  • 2 dl tej
  • kicsi olaj a sütéshez
  • Elkészítés: Nem régiben vásároltam olyan palacsinta sütőt, amiben ki vannak alakítva a kis kerek formák. Ezáltal kis palacsintákat lehet benne sütni. Máskor is szoktam ilyen mini palacsintákat készíteni, főként amikor a kis unokáim jönnek hozzám. Több receptem is van hozzá, hol ilyet, hol olyat választok, de mindig normál palacsinta sütőben készültek. Annyi különbséggel a hagyományos palacsintától, hogy nem egyben terítettem el a palacsinta tésztát, hanem kanállal rakosgattam bele a halmokat. Most viszont már erre nincs szükség, ebben a palacsinta sütőben meg lehet sütni azokat, egyszerre 7 darabot.
    A Lidl-ben vásároltam ezt a palacsinta sütőt és nagyon-nagyon meg vagyok vele elégedve. Másnak is csak ajánlani tudom.
    A kis palacsintákhoz először mossuk meg a tojásokat, töröljük szárazra és válasszuk ketté, két külön tálba.
    Először a tojásfehérjéket a vaníliás cukorral verjük fel kemény habbá.
    Majd a másik tálba habosítsuk ki a tojások sárgáit a cukorral.
    Ehhez adjuk hozzá a lisztet, keverjük ki a robotgéppel és fokozatosan hozzá adva a tejet, lazítsuk fel a tésztát. Itt még mindég robotgéppel dolgozhatunk, de ezután váltsunk fakanálra.
    A felvert tojásfehérje habot ezután a fakanállal forgassuk bele a masszába.
    Ezzel össze is állítottuk a tésztát.
    A habnak köszönhetően egy légies, könnyed tésztát fogunk kapni.
    Az öntött vas, mélyedésekkel kialakított palacsinta sütőt melegítsük fel a gázon, majd egy pici olajjal minden kerek részt kenjük meg egy ecsettel.
    Pár pillanat várakozás után, ami néhány másodperc, amíg az olaj felmelegszik a palacsinta sütőben, minden üres részbe tegyünk a kikevert masszából egy evőkanálnyi halmocskát.
    A kanállal kicsit egyengessük el és hagyjuk kis ideig sülni.
    Ekkor érdemes kisebbre venni a lángot és így sütni kb. 20-30 másodpercig.
    Ugyan óra szerint nem mértem, de egy oldal sütése nagyjából fél perc lehetett.
    Viszont tényleg ne nagy lángon süssük, mert gyorsan megég ez a mini palacsinta.
    Amikor azt látjuk, hogy kis buborékok keletkeznek a palacsinta tészta tetején és már kezd a széle is és a felülete is megszilárdulni, akkor óvatosan egy lapátka segítségével fordítsuk meg a palacsintácskákat.
    Majd azt az oldalt is süssük kb. ennyi ideig.
    Szedjük ki a palacsintákat és süssük ki a többit is.
    Én minden kis palacsinta előtt ici-picit beolajoztam a formát, de csak lehelet vékonyan.
    Természetesen ennek a palacsinta sütőnek a hiányában is elkészíthetőek ezek a kis fincsi falatkák.
    Akkor az olajjal megkent, normál palacsinta sütőnkbe tegyünk 3-4 egy evőkanálnyi halmot, amit egyengessük el.
    S ugyanúgy süssük meg őket, míg tart a tésztánk, mint ennél a formákkal ellátott palacsinta sütőben.
    A végén kiadós mennyiség lesz belőle.
    S frissen, langy melegen kínálva a legfinomabb.
    Bármilyen ízű lekvárt adhatunk mellé. Barack, szilva, eper, málna és még sorolhatnám, minden fajta ízű lekvár illik hozzá.
    A kis gyermekek és a felnőttek egyaránt szívesen fogyasztják.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!