LÚDLÁB TORTA
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Kakaós piskóta: 4 tojás
  • 4 ek. cukor
  • 3 púp. ek. finom liszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 cs. sütőpor
  • Krém: 5 dl habtejszín
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg liga vagy ráma
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • Teteje: 6-8 dkg étcsokoládé
  • kb. 4-5 dkg ráma vagy liga
  • Díszítéshez: külön 4-5 kis kocka csoki
  • hozzá: 1-2 dkg liga
  • Egyéb: 1 ü. magozott meggy
  • sütőpapír
  • kerek tortaforma
  • habzsák vagy nejlon zacskó
  • tortapapír
  • Elkészítés: A családtagjaim születésnapja nem maradhat el torta nélkül, így ez a torta is egy szülinapra készült. Közkívánatra lúdláb torta mousse krémmel lett sütve, mivel egy más alkalommal már készítettem ilyet. Ez nem sima csokikrémmel lett töltve, hanem csoki moussel, ami sokkal-sokkal lágyabb, krémesebb, selymesebb a csokikrémnél. Régebben és most is ugyanolyan finom volt a lúdláb torta.
    Ez a lúdláb torta fotó ( felső ) a mostani tortáról készült, az előző torta, ami valamivel régebben került egy szülinaposunk elé, szintén ilyen volt. Ott csak a tetején lévő díszítésben volt különbség. ( alsó fotó )
    Ott a csokimázon a külön cifrázás ugyanilyen módon történt, de a csokirózsák a torta tetején teljesen körbe lettek rányomva a habzsákból a torta szélére.
    Mindkét tortát aszért mutatom be, mert ígyis-úgyis megdíszíthetjük a tortánkon a csokoládét.
    De most maradjunk a legelső fotón látható tortánál. Én a mostani tortát így díszítettem meg.
    Kezdjük is el a tortánkat.
    Először kapcsoljuk be a sütőnket. Ha villany sütőnk van, akkor 180 fokra, alsó-felső sütésre állítsuk a funkciókat.
    Ha más sütőnk van, arra kapcsoljuk, amin a sütemény tésztákat szoktuk sütni.
    Készítsük elő a tortaformát, ami nagyon jó, ha kapcsos forma.
    Tegyük rá egy sütőpapírra és az alját rajzoljuk körbe egy ceruzával.
    Ollóval vágjuk ki és megfordítva a sütőpapírt, hogy ne a ceruzás rész legyen felül, helyezzük be a formába.
    Ezzel ki is béleltük a sütőpapírral a tortaformát.
    Én az oldalára nem szoktam sütőpapírt tenni, mert sütés után késsel szépen körbe megyek és nem ragad bele a kész piskóta egy darabja sem a formába.
    Azután a tésztához a tojásokat mossuk meg, s töröljük szárazra.
    Majd válasszuk ketté a tojásokat.
    A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral, de a cukrot csak akkor tegyük a fehérjékhez, ha már lett egy kevés habunk.
    Ha kemény a hab, adjuk hozzá a tojássárgákat és azzal is keverjük össze a habot.
    A lisztben keverjük el a sütőport és szitáljuk bele egy szűrőn át a kakaóport.
    Majd vegyítsük össze ezeket a szárazanyagokat.
    Azután egy fakanállal forgassuk bele a habba, de érdemes két-három adagban hozzáadni a tojáshabhoz.
    A sütőpapíros torta formába simítsuk bele a masszát és helyezzük be az előmelegített sütőbe.
    Kb. 25 perc alatt süssük készre. Tűpróbát érdemes végezni, hiszen minden sütő más.
    A sütőből kivéve néhány perces várakozás után egy késsel lazítsuk körbe a tortaforma oldalán a piskótát és csatoljuk ki a formát, s emeljük le a piskótáról. A tésztára tegyünk egy tálcát és fordítsuk meg vele a tortát.
    Most már leemelhetjük a forma alját és azután húzzuk le a sütőpapírt. Vagy így másik tálca nélkül, simán is lehet, fordítsuk meg a piskótát. De akinek nem megy, ugyanígy tálca segítségével, fordítsa vissza a piskótát.
    De mivel ez nem nagy tészta, kézzel is meg lehet fogni, nem fog összetörni.
    Majd hagyjuk kihűlni.
    A meggyet ezután szűrőbe tesszük és hagyjuk, hogy lecsepegjen, mire szükségünk lesz rá. Az előfordulhat, hogy nem kell az összes meggy, ezt majd magunk látjuk, hogy rátesszük-e az összeset.
    Készítsük a csoki mousset.
    Az 5 dl habtejszínnek a felét, azaz 2,5 dl-t öntsünk egy lábaskába. Adjuk hozzá a 10 dkg cukrot és a 10 dkg csokit, amit törjünk előtte darabjaira.
    Tegyük a tűzre és melegítsük össze.
    Állandó keverés mellett addig olvasszuk, míg minden össze nem olvad. 
    Azalatt sűrűsödni is fog, viszont forralni nem kell, csak forráspontig melegítsük.
    Azt követően többszöri átkeverés mellett hűtsük ki.
    Amikor kihűlt, a rámát vagy ligát - én utóbbit használtam - keverjük simára a vaníliás cukorral és hozzádolgozzuk a tejszínes csokihoz.
    A másik rész 2,5 dl habtejszínt verjük fel habbá és forgassuk bele a krémbe.
    Ettől lesz majd nagyon könnyű, lágy a csokikrémünk.
    A tortaformát és az alját mossuk el és töröljük szárazra.
    Összekapcsozzuk és vágunk bele egy akkora csíkot a sütőpapírból, ami bele illeszkedik, de túl ér az oldalának a tetején.
    Körbe beillesztjük a formába és szépen beletesszük a piskótát.
    A krémből vegyünk el kb. 4 evőkanálnyi mennyiséget és tegyük hűtőszekrénybe. Ebből lesznek majd a tetejére a csokirózsák. 
    A többi krémet szemmel elosztjuk 3 felé és a meggyből is elveszünk néhány szem - 14-16 - szép darabot a tetejére.
    A piskóta aljára rásimítjuk a krém 1/3 részét.
    A krém tetejét kirakjuk meggy szemekkel.
    Erre a rétegre rásimítjuk a krém másik részét.
    Annak a tetejére megint csak meggy kerül. Végül rásimítjuk a krém harmadik részét.
    Amikor ezzel meg vagyunk, tegyük hűtőszekrénybe 2-3 órára, amíg a mousse krém szépen összeáll.
    Most addig nincs semmi teendőnk.
    Viszont azután elkészítjük rá a csokimázat.
    Egy kis lábasban tegyünk fel a tűzre vizet és állítsunk rá egy tálat.
    A tálba tördeljük bele a csokit és adjunk hozzá egy kevés rámát vagy ligát.
    Ha addig is ligával dolgoztunk, akkor azt.
    Először a ligának csak a megadott mennyiség egy részét adjuk a csokihoz és amint olvad a csoki, úgy látjuk majd, hogy kell-e még hozzá.
    Keverjük addig, míg a csoki teljesen felolvad, majd levéve a vízgőzről, keverjük szép simára.
    Vegyük ki akkor a tortát a hűtőből és ekkor még ne csatoljuk le a torta karikát róla. Hanem így kerüljön rá a csokimáz, mert nem szeretnénk, hogy lecsorogjon a torta oldalára belőle.
    Szépen csurgassuk rá a torta tetejére a csokit és ha kell, simítsuk is el.
    Majd hagyjuk dermedni.
    Azalatt ugyanebben a csokis tálban olvasszuk fel 4-5 kis kocka csokit, 1-2 dkg ligával és azt csurgassuk bele egy habzsákba vagy nejlon zacskóba.
    Én nagyon szeretem erre a célra a nejlon zacskót.
    Már sok helyen lehet kapni vastagabb zacskót, na az erre a célra tökéletes.
    A zacskót tegyük bele egy csészébe, a lelógó részt hajtsuk a csésze külsejére.
    Majd a belső részébe öntsük bele a megolvasztott csokit.
    Azután fogjuk össze a zacskót, emeljük ki a csészéből.
    Tekerjük meg a zacskó száját ott, ahol a csoki mennyiségnek vége van. Így kapunk egy kis zsákocskát.
    A zacskó sarkán vágjunk egy icike-picike lyukat.
    Majd így már megdíszíthetjük a csokimáz tetejét.
    Tehát a tortán néhány perces várakozás után a csoki kezdett megdermedni rajta.
    A zacskóban lévő csokiból köröket, csíkokat, kockákat rajzolhatunk a csokiból.
    Én most egymáson futó karikákat mintáztam.
    Amikor ezzel is meg vagyunk, hagyjuk pár percig szabadon megkötni, s aztán tegyük ismét hűtőszekrénybe legalább fél órára, hogy a csoki teljesen megszilárduljon.
    Mert ha ez nem történik meg, akkor a papír eltávolításakor a csokiból letörhet egy kis darab.
    A várakozás után ismét vegyük ki a hűtőből a tortát és csatoljuk le a torta oldalát.
    Készítsük elő a kínáló tálat és tegyünk rá egy szép torta papírt.
    Majd egy vagy kettő hosszú lapáttal vagy lapos fakanállal nyúljunk a torta alá. Kinek melyik megy jobban és emeljük fel óvatosan a tortát a torta forma aljáról.
    Majd helyezzük át a kínáló tálon lévő tortapapírra.
    Aki nem biztos magában, esetleg rajta is maradhat a forma alján a torta, ha csak a családnak lesz.
    Ezután nagyon óvatosan húzzuk le a torta oldaláról a sütőpapírt.
    Ha szükséges, egy kisebb késsel simítsuk át a krémet körben, de arra ügyeljünk, hogy alulra a tésztára ne kerüljön krém, az maradjon szépen szabadon.
    Végül díszítsük meg a tetejét a tortának.
    A hűtőben lévő krémet vegyük elő és tegyük csillagcsővel ellátott habzsákba vagy habkinyomóba.
    Körben a tortára nyomjunk kis csokirózsákat.
    Minden csokirózsára ültessünk egy-egy magozott meggy szemet abból, amit félre tettünk.
    Ezzel el is készült a lúdláb tortánk.
    Addig tegyük hűtőszekrénybe, míg az ünnepelt elé nem kerül.
    Viszont a felvágással kapcsolatosan is szeretnék egy tanácsot adni.
    Mivel ennek a tortának a krémje nagyon könnyű habos krém, de a tetején lévő csoki attól keményebb, a felvágás során a krém kinyomódna a tortából.
    Ezért szervírozás előtt vagy a felvágás előtt egy kis kést nyílt láng fölött ( a tűzhelyen ) melegítsünk fel és a tortán olvasszuk be a csokoládét, ahol a szeletek lesznek.
    Így elkerülhetjük, hogy összenyomódott szeletek kerülnek a vendégek elé.
    Pontosan ott lesz felszeletelve a torta, ahol a beolvasztás megtörtént.
    A tortában semmilyen esztétikai gondot nem okoz, hiszen csak a csokit olvasztottuk be a szeletek mentén.
    Ez a torta növényi habtejszínnel és ligával is elkészíthető.
    Akkor tejallergiások is fogyaszthatják.
    S úgy is elkészíthető, hogy Hulala vagy Meggle habtejszínt használunk hozzá és ráma a másik hozzávaló liga helyett.
    Remélem más is kedvet kap hozzá, nagyon finom torta.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!