LÚDLÁB TORTA
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
Kakaós piskóta: 4 tojás 4 ek. cukor 3 púp. ek. finom liszt 1 ek. kakaópor 1 cs. sütőpor Krém: 5 dl habtejszín 10 dkg cukor 10 dkg étcsokoládé 15 dkg liga vagy ráma 1 cs. vaníliás cukor Teteje: 6-8 dkg étcsokoládé kb. 4-5 dkg ráma vagy liga Díszítéshez: külön 4-5 kis kocka csoki hozzá: 1-2 dkg liga Egyéb: 1 ü. magozott meggy sütőpapír kerek tortaforma habzsák vagy nejlon zacskó tortapapír
Elkészítés: A családtagjaim születésnapja nem maradhat el torta nélkül, így ez a torta is egy szülinapra készült. Közkívánatra lúdláb torta mousse krémmel lett összeállítva, mivel egy más alkalommal már készítettem ilyet és mindenkinek nagyon ízlett. Ez nem sima csokikrémmel lett töltve, hanem csoki moussel, ami sokkal-sokkal lágyabb, krémesebb, selymesebb a csokikrémnél. Régebben is és most is ugyanolyan finom volt a lúdláb torta.
















Ez a lúdláb torta fotó ( felső ) a mostani tortáról készült, s az előző torta, ami valamivel régebben került egy szülinaposunk elé, szintén ugyan ilyen volt. Ott csak a tetején lévő díszítésben volt különbség. ( alsó fotó )

Ott a csokimázon a külön cifrázás ugyanilyen módon történt, de a csokirózsák a torta tetején teljesen körbe lettek rányomva a habzsákból a torta szélére.

Mindkét tortát azért mutatom be, mert ígyis-úgyis megdíszíthetjük a tortánkon a csokoládét.
De most maradjunk a legelső fotón látható tortánál. Én ezt a mostani tortát így díszítettem meg.
Kezdjük is el a tortánkat.
Először kapcsoljuk be a sütőnket. Ha villany sütőnk van, akkor 180 fokra, alsó-felső sütésre állítsuk a funkciókat.
Ha más sütőnk van, arra kapcsoljuk, amin a sütemény, illetve piskóta tésztákat szoktuk sütni.
Készítsük elő a tortaformát, ami nagyon jó, ha kapcsos forma.
Tegyük rá egy sütőpapírra és az alját rajzoljuk körbe egy ceruzával.
Ollóval vágjuk ki és megfordítva a sütőpapírt, hogy ne a ceruzás rész legyen felül, helyezzük be a formába.
Ezzel ki is béleltük a sütőpapírral a tortaformát.
Én az oldalára nem szoktam sütőpapírt tenni, mert akkor sülés közben nem emelkedik fel gyönyörűen a piskóta és a sütés után késsel szépen körbe megyek a piskóta és a forma oldala mentén, így nem is ragad bele a kész piskóta egy darabja sem a formába.
Azután a tésztához a tojásokat mossuk meg, s töröljük szárazra.
Majd válasszuk ketté a tojásokat.
A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral, de a cukrot csak akkor tegyük a fehérjékhez, ha már lett egy kevés habunk.
Ha kemény a hab, adjuk hozzá a tojássárgákat és azzal is keverjük össze a habot.
A lisztben keverjük el a sütőport és szitáljuk bele egy szűrőn át a kakaóport.
Majd vegyítsük össze ezeket a szárazanyagokat.
Azután egy fakanállal forgassuk bele a habba, de érdemes két-három adagban hozzáadni a tojáshabhoz.
A sütőpapíros torta formába simítsuk bele a masszát és helyezzük be az előmelegített sütőbe.
Kb. 25 perc alatt süssük készre. Tűpróbát érdemes végezni, hiszen minden sütő más.
A sütőből kivéve néhány perces várakozás után egy késsel lazítsuk körbe a tortaforma oldalán a piskótát, mint írtam is és csatoljuk ki a formát, s emeljük le a piskótáról. A tésztára tegyünk ezután egy tálcát és fordítsuk meg vele a tortát.
Most már leemelhetjük a forma alját is és azután húzzuk le a sütőpapírt. Vagy akár másik tálca nélkül, simán is meg lehet fogni a piskótát, aki tudja, s úgy fordítsuk meg a piskótát. De akinek nem megy, ugyanígy tálca segítségével, fordítsa vissza a piskótát.
De mivel ez nem nagy tészta, kézzel is meg lehet fogni, nem fog összetörni.
Majd hagyjuk kihűlni.
A meggyet ezután szűrőbe tesszük és hagyjuk, hogy lecsepegjen, mire szükségünk lesz rá. Az előfordulhat, hogy nem kell az összes meggy, ezt majd magunk látjuk, hogy rátesszük-e az összeset.
Készítsük el a csoki mousset.
Az 5 dl habtejszínnek a felét, azaz 2,5 dl-t öntsünk egy lábaskába. Adjuk hozzá a 10 dkg cukrot és a 10 dkg csokit, amit törjünk előtte darabjaira.
Tegyük a tűzre és melegítsük össze.
Állandó keverés mellett addig olvasszuk, míg minden össze nem olvad.
Azalatt sűrűsödni is fog, viszont forralni nem kell, csak forráspontig melegítsük.

Azt követően többszöri átkeverés mellett hűtsük ki.
Azt követően tegyük a hűtőszekrénybe legalább 1 órára, de ha van lehetőségünk, akkor több időre is bent pihentethetjük.
Azalatt az idő alatt, ahogy a hidegen áll, közben szépen be is sűrűsödik.
Amikor állt elegendő ideig a csokikrém alapunk, a rámát vagy ligát - én utóbbit használtam most- keverjük simára a vaníliás cukorral és dolgozzuk hozzá a tejszínes csokihoz.
A másik rész 2,5 dl habtejszínt verjük fel habbá és forgassuk bele a krémbe.

Ettől lesz majd nagyon könnyű, lágy a csokikrémünk.
A tortaformát és az alját mossuk el és töröljük szárazra.
Összekapcsozzuk és vágunk bele egy akkora csíkot a sütőpapírból az oldalára, ami bele illeszkedik, de túl ér az oldalának a tetején.
Körbe beillesztjük a formába és szépen tegyük bele a piskótát.
Most már összeállíthatjuk a tortát.
A krémből vegyünk el kb. 4 evőkanálnyi mennyiséget és tegyük hűtőszekrénybe. Ebből lesznek majd a tetejére a csokirózsák.
A többi krémet szemmel elosztjuk 3 felé és a meggyből is elveszünk néhány szem - 14-16 - szép darabot a tetejére.
A piskóta aljára rásimítjuk a krém 1/3 részét.

A krém tetejét kirakjuk meggy szemekkel.

Erre a rétegre rásimítjuk a krém másik részét.

Annak a tetejére megint csak meggy kerül. Végül rásimítjuk a krém harmadik részét.
Amikor ezzel meg vagyunk, tegyük hűtőszekrénybe 4-5 órára, amíg a mousse krém szépen összeáll.
Most addig nincs semmi teendőnk.
Viszont azután elkészítjük rá a csokimázat.
Egy kis lábasban tegyünk fel a tűzre vizet és állítsunk rá egy tálat.
A tálba tördeljük bele a csokit és adjunk hozzá egy kevés rámát vagy ligát.
Ha addig is ligával dolgoztunk, akkor azt.

Először a ligának csak a megadott mennyiség egy részét adjuk a csokihoz és amint olvad a csoki, úgy látjuk majd, hogy kell-e még hozzá.
Keverjük addig, míg a csoki teljesen felolvad, majd levéve a vízgőzről, keverjük szép simára.
Vegyük ki akkor a tortát a hűtőből és ekkor még ne csatoljuk le a torta karikát róla. Hanem így kerüljön rá a csokimáz, mert nem szeretnénk, hogy lecsorogjon a torta oldalára belőle.
Szépen csurgassuk rá a torta tetejére a csokit és ha kell, simítsuk is el.
Majd hagyjuk dermedni.
Azalatt ugyanebben a csokis tálban olvasszuk fel 4-5 kis kocka csokit, 1-2 dkg ligával és azt csurgassuk bele egy habzsákba vagy nejlon zacskóba.
Én nagyon szeretem erre a célra a nejlon zacskót.
Már sok helyen lehet kapni vastagabb zacskót, na az erre a célra tökéletes. De a vékonyabb nejlon zacskó is jó természetesen.
A zacskót tegyük bele egy csészébe, a lelógó részt hajtsuk a csésze külsejére.
Majd a belső részébe öntsük bele a megolvasztott csokit.
Azután fogjuk össze a zacskót, emeljük ki a csészéből.
Tekerjük meg a zacskó száját ott, ahol a csoki mennyiségének vége van. Így kapunk egy kis zsákocskát.
A zacskó, azaz a kis zsák sarkán vágjunk egy icike-picike lyukat.
Majd így már megdíszíthetjük a csokimáz tetejét.
Tehát ha a tortán néhány perces várakozás után a csoki kezdett megdermedni, a zacskóban lévő csokiból köröket, csíkokat, kockákat rajzolhatunk rá a csokiból.
Én most egymáson futó karikákat mintáztam.

Amikor ezzel is meg vagyunk, hagyjuk pár percig szabadon megkötni, s aztán tegyük ismét hűtőszekrénybe legalább fél órára, hogy a csoki teljesen megszilárduljon.
Majd azt követően hagyjuk még tovább pihenni a hűtőben a tortát.
Ami még további 2-3 óra.
A pihentetés után vegyük ki a hűtőből a tortát és csatoljuk le a torta oldalát.

Készítsük elő a kínáló tálat és tegyünk rá egy szép torta papírt.
Majd egy vagy kettő hosszú lapáttal vagy lapos fakanállal nyúljunk a torta alá. Kinek melyik megy jobban és emeljük fel óvatosan a tortát a torta forma aljáról.
Majd helyezzük át a kínáló tálon lévő tortapapírra.
Aki nem biztos magában, esetleg rajta is maradhat a forma alján a torta, ha csak a családnak lesz.

Ezután nagyon óvatosan húzzuk le a torta oldaláról a sütőpapírt.

Ha szükséges, mert esetleg a sütőpapír levételekor megsérült a krém simasága, egy kisebb késsel vagy simító lapátkával simítsuk át a krémet körben. De arra ügyeljünk, hogy alulra, a tésztára ne kerüljön krém, az maradjon szépen szabadon.
Végül díszítsük meg a tetejét a tortának.
A hűtőben lévő krémet vegyük elő és át is keverhetjük, ha kell és tegyük egy csillagcsővel ellátott habzsákba vagy habkinyomóba.
Körben a tortára nyomjunk kis csokirózsákat.
Minden csokirózsára ültessünk egy-egy magozott meggy szemet abból, amit félre tettünk.

Ezzel el is készült a lúdláb tortánk.
Addig tegyük ismét vissza a hűtőszekrénybe, míg az ünnepelt elé nem kerül.
Egyébként akár egy éjszakát is állhat a hűtőben a torta, nem árt neki. De az a pár óra is elegendő a krém összeállásához, amennyit összességében feltüntettem.
Viszont a felvágással kapcsolatosan is szeretnék egy tanácsot adni.
Mivel ennek a tortának a krémje nagyon könnyű habos krém, de a tetején lévő csoki attól keményebb, így a felvágás során a krém kinyomódhatna a tortából.
Ezért szervírozás előtt vagy a felvágás előtt egy kis kést nyílt láng fölött ( a tűzhelyen ) melegítsünk fel és a tortán olvasszuk be a csokoládét, ahol a szeletek lesznek.

Így elkerülhetjük, hogy összenyomódott szeletek kerülnek a vendégek elé.
Pontosan ott lesz felszeletelve a torta, ahol a beolvasztás megtörtént.
A tortában semmilyen esztétikai ez gondot nem okoz, hiszen csak a csokit olvasztottuk be a szeletek mentén.
Ez a torta ha csak növényi habtejszínnel és ligával is készül, mint most,
akkor tejallergiások is fogyaszthatják.
S úgy is elkészíthető, hogy állati eredetű Hulala vagy Meggle habtejszínt használunk hozzá és ráma a másik hozzávaló liga helyett.
Remélem más is kedvet kap hozzá, nagyon finom torta.

Jó étvágyat kívánok hozzá!