BAKONYI PALACSINTÁS EGYTÁLÉTEL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Palacsintához: 30 dkg liszt 4 tojás 5-6 dl tej só ételízesítő petrezselyem zöld Bakonyihoz: 1-2 csirkemell filé 1 kis üveg gomba vagy konzerv gomba 1 fej vöröshagyma 1 ek. zsír 1 paradicsom 1 paprika 1 kis doboz tejföl 2 ek. liszt víz só őrölt fekete bors őrölt piros paprika kevés ráma a tepsi kikenéséhez
Elkészítés: A palacsintás főételeim közül nagyon szeretem készíteni a hortobágyi palacsintát, mert azt imádjuk a családban. ( De szeretjük még a tarjával vagy párizsival töltött, rántott palacsintát is. ) Ez a bakonyis egytálétel nagyon kiadós, viszonylag gyorsan elkészül és akár vendégváró fogásként is megállja a helyét.
Ehhez a fogáshoz használhatunk csirke mellet is, de sertés karajt vagy sertés combot is.
Most csirke mellből készült ez a főétel.
Ennek az elkészítéséhez én egy közepes méretű tepsit, a lasagne tepsimet használtam, de lehet jénaiban is vagy kerámia tálban is készíteni. 



Először a bakonyi alapját, azaz a húsos ételt készítsük el. S amíg az fől, azalatt meg tudjuk sütni a palacsintákat.

A csirkemellet - én 2 egész csirkemellet vettem alapul - mossuk meg és a felesleges, nem oda illő részeket távolítsuk el. Gondolok itt a véres vagy kövér részre.
Azután kockázzuk fel kisebb darabokra.
A hagymát pucoljuk le a héjától és azt is vágjuk kis kockákra.
A paradicsomot és a paprikát szintén mossuk meg és azokat is kockázzuk fel. A paprikának a magos csumáját természetesen távolítsuk el.
Ezt követően egy lábasban olvasszunk fel 1 lapos ek. zsírt - én a pörkölt féléket zsírral készítem és nem olajjal - majd ha felolvasztottuk, adjuk hozzá a felaprított hagymát.
Pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a paradicsomot és paprikát.
Kevergetve kissé pirítsuk össze.
Ekkor adjunk hozzá 1 lapos tk. őrölt piros paprikát és öntsünk mindjárt hozzá egy kis vizet, kb. 1 dl-t, hogy meg ne égjen a paprika, mert akkor kesernyés ízt fogunk kapni.
Majd dobjuk rá a húst, s erre a levétől lecsöpögtetett gombát. Fűszerezzük meg sóval, kevés borssal. Keverjük át és öntsük fel annyi vízzel, amennyi majdnem ellepi.
Hagyjuk főlni, kb. 35-40 percig bőven megfől a csirkemell. Ezalatt egy párszor keverjük meg. Ha a főzés során nagyon elpárologna a víz, pótolhatjuk egy kevés mennyiséggel.
Most elkészíthetjük a palacsinta tésztáját és amíg fől a bakonyi főételünk, ki is süthetjük a palacsintákat.

A tojásokat üssük fel egy tálban és kézi habverővel keverjük simára.
Adjuk hozzá a lisztet, 2-3 csipet sót, ugyanennyi ételízesítőt és lassan adagoljuk hozzá a tejet. Közben folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy se túl híg ne legyen, se túl sűrű. Olyan mártásos sűrűségű állagot kell kapnunk.
Ha kikevertük csomómentesre és kellő állagúra, ekkor adjunk hozzá pár szál petrezselyem zöldet, amit aprítsunk fel.
Nyáron friss petrust használhatunk, akkor persze előtte mossuk meg, télen pedig akár fagyasztottat vagy a petrezselyem szárított formáját.
A palacsinta tésztába most cukrot ne tegyünk, mert nem édes palacsintát kell, hogy készítsünk.
Egy palacsintasütőt kenjünk meg zsiradékkal ( ha zsírt használunk, olvasszuk fel mikróban. ) De aki jobban szereti az olajat, akkor olajjal kenje meg a palacsinta sütőt és melegítsük fel. Majd tegyünk bele egy kis merőkanálnyi palacsinta tésztát. Forgassuk a palacsinta sütőt, hogy a tészta mindenhová jusson a sütőrész alján. Amikor a gázon sülve hólyagosodni kezd a palacsinta közepe és a széle kissé világos barna, egy fordító lapáttal fordítsuk meg. S ezt az oldalát is süssük piroskásra.
Járjunk el így minden palacsintánál, amíg tart a tésztánk. Kb. 20 db palacsintát fogunk kapni. ( Az első kép. )
Mindeközben lassan a gombás csirkemell husink is készre főtt.
Ekkor 2 ek. lisztet a kis doboz tejföllel egy kis tálkában kézi habverővel keverjünk simára. Közben adjunk hozzá egy kevés vizet, kb. 1-1,5 dl-t, s azzal is keverjük ki, mert attól sokkal selymesebb lesz a habarásunk.
Amint kivertük, egy szűrőn keresztül csorgassuk bele - én mindég szűrőn át adom hozzá, mert így egy pici csomó sem marad benne - majd keverjük át és jól forraljuk ki, s ezután le is zárhatjuk.
A forralás során, ha túl sűrűnek találnánk, adjunk hozzá még nyugodtan egy kis mennyiségű vizet, ezzel lazíthatjuk a mártás alapot. A végén kóstoljuk meg és ha esetleg sótlan, most még utána ízesíthetjük.
Amikor ez is meg van, a palacsintákat vegyük magunk mellé. Készítsünk elő egy vágódeszkát, s egy tálat. A kisült palacsintákat kettesével tekerjük fel és kb. 1-1,5 cm-es darabokra szeleteljük fel.
( A második kép. )
Majd a tálba szétrázva rakjuk bele.

Ha mindegyik palacsintával végeztünk, a kész bakonyi ragut öntsük rá a tálban lévő palacsintákra. Alaposan keverjük össze.
Egy ( lasagne méretű ) tepsit vagy egy jénai vagy kerámia tálat rámával kenjünk ki, majd öntsük bele a palacsintás ragut.
Simítsuk el egyenletesre és előmelegített sütőben süssük át kb. 20 perc alatt.

A fincsi egytálételt valamilyen savanyúsággal szervírozhatjuk.
Szerintem külön köret már nem kell hozzá, mert ott a palacsinta, de aki mégis szeretne valamilyen köretet is kínálni mellé, akkor a krumplipüré illik hozzá a legjobban.
( Sajnos a fotók nem lettek túl élesek, főként a főfotó, elnézéseteket kérem ezért, de bízom benne, hogy így is meg tettszik ez a jó kis recept. )
Jó étvágyat kívánok hozzá!