BAKONYI CSIRKE HÚSOS PALACSINTÁS EGYTÁLÉTEL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Palacsintához: 30 dkg liszt 4 tojás 5-6 dl tej só ételízesítő petrezselyem zöld Bakonyihoz: 1-2 csirkemell filé 1 kis üveg gomba vagy konzerv gomba 1 fej vöröshagyma 1 kisebb ek. zsír 1 paradicsom 1 fehér ( Tv ) paprika 1 kis doboz tejföl 2 ek. liszt víz só őrölt fekete bors őrölt piros paprika 5-10 dkg trapista sajt kevés ráma a tepsi kikenéséhez
Elkészítés: A palacsintákat nem csak édességként lehet elkészíteni, hanem nagyon finom főfogásokat is oda varázsolhatunk az asztalra. A palacsintás főételeim közül nagyon szeretem készíteni ezt a bakonyi palacsintát, mert imádjuk a családban. Ez az egytálétel nagyon kiadós és vendégváró fogásként is megállja a helyét.
Ehhez a ételhez használhatunk csirke mellet is, de sertés karajt vagy sertés combot is.
Most csirke mellből készült ez a főétel.
Ennek az elkészítéséhez én egy közepes méretű kerámia sütőtálat használtam, de a lasagne tepsi vagy jénai is tökéletesen jó hozzá.
A lényeg, hogy közepes mérete legyen csak a sütő edényünknek.
Először a bakonyi alapját, azaz a húsos ételt tegyük fel főlni, s amíg az fől, elkészíthetjük a palacsintákat.
A csirkemellet - én 1 nagyobb csirkemellet vettem alapul - mossuk meg és a felesleges, nem oda illő részeket távolítsuk el.
Azután kockázzuk fel kisebb darabokra.
A hagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk kis kockákra.
A paradicsomot és a paprikát szintén mossuk meg és azokat is kockázzuk fel. A paprikának a magos csumáját természetesen távolítsuk el.
Ezt követően egy lábasban olvasszunk fel 1 lapos ek. zsírt vagy 2-3 ek. olajat, ki mit használ szívesebben.
Majd ha felolvasztottuk, adjuk hozzá a felaprított hagymát.
Pirítsuk üvegesre, s azután adjuk hozzá a paradicsomot és paprikát.
Kevergetve kissé pirítsuk, pároljuk össze.
Ekkor adjunk hozzá 1 lapos tk. őrölt piros paprikát és öntsünk mindjárt hozzá egy kis vizet, kb. 1 dl-t, hogy meg ne égjen a paprika, mert akkor kesernyés ízt fogunk kapni.
Majd dobjuk rá a húst, s forgassuk össze a zöldséges hagymával.
Erre a levétől lecsöpögtetett gombát is öntsük hozzá.
Fűszerezzük meg sóval, kevés borssal.
Keverjük át és öntsük fel annyi vízzel, amennyi majdnem ellepi.
Hagyjuk főlni kb. 35-40 percig.
Ezalatt bőven megfől, megpárolódik a csirkemell.
Közben párszor keverjük meg. Ha a főzés során nagyon elpárologna a víz, azt pótolhatjuk egy kevés mennyiséggel.
Amíg fől a főételünk alapja, állítsuk össze a palacsinta tésztáját és ez idő alatt ki is süthetjük a palacsintákat.
A palacsintához a tojásokat mossuk meg, s töröljük szárazra, majd üssük bele egy tálba.
S egy robotgéppel habosítsuk ki egy kevés sóval és egy kevés ételízesítővel.
Adjuk hozzá a lisztet és fokozatosan hozzá adagolva a tejet, keverjük simára.
A tej mennyisége változhat, hiszen függhet a liszt minőségétől.
Annyi tejet adjunk hozzá, hogy se túl híg ne legyen, se túl sűrű. Olyan mártásos sűrűségű állagot kell kapnunk. Kicsit sűrűbbnek kell lennie, mint amikor édes palacsintát sütünk, de arra ügyeljünk, hogy túl sűrű viszont ne legyen az állaga.
A petrezselyem zöldet aprítsuk apróra és fakanállal keverjük a palacsinta tésztába.
Nyáron friss petrust használhatunk, akkor persze előtte mossuk meg, télen pedig akár fagyasztottat vagy a petrezselyem szárított formáját is használhatjuk.
A palacsinta tésztába most cukrot ne tegyünk, mert nem édes palacsintát kell, hogy készítsünk.
Egy palacsintasütőt kenjünk meg zsiradékkal ( ha zsírt használunk, olvasszuk fel mikróban. ) De aki jobban szereti az olajat, akkor olajjal kenje meg a palacsinta sütőt és melegítsük fel.
Majd tegyünk bele egy kis merőkanálnyi palacsinta tésztát.
Amikor a gázon sülve hólyagosodni kezd a palacsinta közepe és a széle kissé világos barna, egy fordító lapáttal fordítsuk meg. S ezt az oldalát is süssük piroskásra.
Járjunk el így minden palacsintánál, amíg tart a tésztánk. Kb. 20 db palacsintát fogunk kapni.
Miután kisütöttük a palacsintákat, hagyjuk hűlni, állni addig, míg elkészül a hús is.
S készítsük a palacsinta mellé a sütőtálat, egy keverő tálat és egy vágódeszkát.
Mindeközben lassan a gombás csirkemell husink is készre főtt.
Ekkor 2 ek. lisztet a kis doboz tejföllel ( vagy ha nagyobb kiszerelésű a tejfölünk, akkor abból 3-4 evőkanálnyi mennyiséget tegyünk a liszthez ) egy kézi habverővel keverjünk simára.
Közben adjunk hozzá egy kevés vizet, kb. 1-1,5 dl-t, s azzal is keverjük jól ki, mert attól sokkal selymesebb lesz a habarásunk.
Amint kikevertük, egy szűrőn keresztül csurgassuk bele a gombás, húsos alapba - én mindég szűrőn át adom hozzá, mert így egy pici csomó sem marad benne - majd keverjük át és jól forraljuk ki.
A forralás során, ha túl sűrűnek találnánk, adjunk hozzá még nyugodtan egy kis mennyiségű vizet, ezzel lazíthatjuk a mártás alapot.
A végén kóstoljuk meg és ha esetleg sótlan, most még utána ízesíthetjük.
Amikor ez is meg van, a palacsintákat kettesével tekerjük fel és a vágódeszkán kb. 1-1,5 cm-es darabokra szeleteljük, karikázzuk fel.
Majd az oda készített tálba rakjuk bele és a kezünkkel rázogassuk össze, hogy a palacsinta csíkok essenek szét a tekerésükből.
Végezzük ezt mindaddig, míg tart a palacsinta.
Ha mindegyik palacsintával végeztünk, a kész bakonyi ragut is készítsük magunk elé és öntsük rá a tálban lévő palacsintákra. Alaposan keverjük össze.
A kerámia tálat egy kevés rámával kenjük ki, majd öntsük bele a palacsintás ragut.
Simítsuk el egyenletesre.
A trapista sajtot reszeljük le és szórjuk meg vele a palacsintás ragu tetejét.
De ha véletlenül nincs oda haza sajt és anélkül sütnénk meg a ragut, úgyis nagyon finom lesz.
A sajt viszont egy plusz ízt és lágyságot kölcsönöz az egytálételnek.
200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a sütőtálat vagy a tepsit és süssük át kb. 20 perc alatt.
A fincsi egytálételt valamilyen savanyúsággal vagy salátával szervírozhatjuk.
Szerintem külön köret már nem kell hozzá, mert ott a palacsinta, de aki mégis szeretne valamilyen köretet is kínálni mellé, akkor a krumplipüré illik hozzá a legjobban.
Próbáljátok ki, megéri, nagyon kis fincsi főfogás!
Jó étvágyat kívánok hozzá!