SZEZÁMMAGOS VIRSLIS FALATKÁK LEVELES TÉSZTÁBÓL
EGYSZERŰ | GYORS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. friss leveles tészta
  • 4-5 db virsli
  • 1 tojás
  • kevés szezámmag
  • sütőpapír
  • Elkészítés: Ha születésnap vagy névnap megünneplésére jön össze a család, minden alkalommal készítek a torta és krémes sütemény mellé valami sós rágcsálni valót . De mostanában nagyon nagy örömmel sütök olyan kis harapni valókat is, ami nem igényel sok időt, az összeállítása hamar meg van és a sütési ideje is gyors. Így egy alkalomra többféle sütit és sós ropogtatni valót is el tudok készíteni. Az egyik ilyen sós kis finomság, a leveles tésztából készült virslis falatok.
    Általában mindég tartok a hűtőben 1-2 cs. leveles tésztát, aminek a megvásárlásakor sosem felejtem el megnézni a szavatosságát.
    Minden alkalommal azt veszem meg, ami a leghosszabb ideig áll el.
    S ha gondolok egyet, neki fogok bármilyen hétköznap is elkészíteni belőle valami kis finomságot, nem szükséges hozzá még szülinapi vagy névnapi ünneplés sem.
    Nemrégiben vásároltam egy olyan tészta szeletelőt, ami egy nagyon praktikus dolog. Egy kínai üzlet háztartási részén vettem, s szerintem sok helyen kapható is.
    Sok kis karika vágó van rajta, így egyszerre több tészta csíkot is tudunk vágni.
    A kis hengerek több fajtája is megtalálható az egy csomagban a sima mellett, így azok cserélhetőek. Van hozzá hullámos derelye vágó, s más mintázatú kerek vágók is tartoznak hozzá.
    Most még a sima változatot próbáltam csak ki, de mindegyikkel szeretnék majd dolgozni a tésztákon. S azokat is majd bemutatom.
    Természetesen egy sima késsel vagy egy derelye vágóval is fel lehet vágni a tésztát csíkokra, de én most csak szeretném megmutatni, hogy ezzel a vágóval is szuperül lehet bánni.
    Tekerjük ki a papírból a leveles tésztát és rajta a papíron, vágjuk fel csíkokra.
    Az egész kitekert leveles tésztát csíkozzuk fel egyszerre és hagyjuk ebben a formában a papírján.
    Ha szélesebb tészta csíkokat szeretnénk ezzel az eszközzel kialakítani, az is lehetséges. Ahhoz csak ki kell venni egy-két karika vágót.
    Közben melegítsük elő a sütőnket is, mert hamar össze tudjuk állítani a kis falatokat.
    Ha villany sütőnk van, akkor 180 fokra, alsó-felső sütésre állítsuk a kapcsolót.
    Ha más típusú a tűzhelyünk, arra a fokozatra állítsuk, amelyiken sütni szoktunk.
    Egy tepsit is készítsünk elő és terítsünk rá egy sütőpapírt.
    Majd a virsliket vágjuk fel 3-4 darabba, attól függően, hogy mekkora a virslijeink hossza.
    Én általában frankfurti virslit használok, mivel annak nem kell eltávolítani a bőrét és elég hosszúk is, így 4 darabba fel lehet őket vágni.
    De természetesen mindenkinek a pénztárcájára van bízva, hogy milyen fajta virslit vásárol.
    Tehát a virslik darab száma is attól függ, hogy milyen virslit használunk a tésztához.
    Ha összevágtuk, tegyük egy tányérra a kezünk ügyébe és a szezámmagból is egy keveset öntsünk egy tálkába.
    Vegyünk egy kis darab virslit és vegyünk egy csík tészta darabot.
    A virsli szélétől kezdjük el körbe tekerni a tésztát a virsli körül, de a tekerést végezzük úgy, hogy a tészta csíkok kissé fedjék egymást, de csak kis részen.
    Ha túl hosszú lenne a tészta csík, akkor ne tekerjük még egyszer körbe a virslin, hanem ott vágjuk el.
    Azután a tenyerünkbe véve a betekert virslit kicsit hengergessük meg, hogy a tészta fedések egymáshoz tapadhassanak.
    Majd az előkészített sütőpapíros tepsire tegyük rá a kész virslis tésztát.
    Végezzük ezt mindaddig, míg amennyi egyszerre ráfér a tepsire.
    A többi darabot, ha nem fért rá a tepsire, majd másodszorra tudjuk előkészíteni és megsütni. Ez a tepsink méretétől és a virslik nagyságától is függhet.
    Az egy tojást, ami nem kell, hogy nagy méretű legyen, üssük fel egy tálkában és verjük kicsit fel egy villával.
    Minden kis henger tetejét kenjük le egy ecsettel.
    Majd minden darabra szórjunk egy kevés szezámmagot.
    Ha valaki sósabban szeretné, akkor egy-egy csipet sóval meg lehet hinteni a tészták tetejét.
    Az előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és süssük szép pirosra a kis falatokat. 
    A sütési idő 20-25 perc. De sütőtől függően változhat.
    Ha valakinek a sütője úgy süt, hogy az egyik fele jobban és gyorsabban süt, akkor fél idő után, menet közben, ha már pirul az a fele, ahol jobban sül, fordítsuk meg a tepsit.
    Ha az anyukámnál sütök, ott éppen ilyen a sütő.
    De mindenki ismeri a saját tűzhelyét, így az ilyen praktikákat is érdemes használni.
    Ha maradtak még kis tészta hordócskáink, azokat is süssük meg ugyanilyen módon.
    Ezek a kis virslis falatok remek ropogtatni valók, gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!