ÉTCSOKOLÁDÉS TORTA SÜNIKÉKKEL
KIADÓS | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 2x4 tojás 2x4 ek. cukor 2x3 púp. ek. finom liszt 2x1 ek. kakaópor 2x1 cs. sütőpor Krém: 2 cs. csokoládés pudingpor 6 dl tej ( laktózmentes ) 5 dkg étcsokoládé 15 dkg kristály cukor 1 cs. vaníliás cukor 25 dkg liga Torta külső részéhez: 2 cs. cukrozott babapiskóta Díszítés: marcipán kókuszgolyó alap kevés kókuszreszelék Torta tetejére: 4-5 dkg étcsoki forgács Egyéb: sütőpapír tortapapír selyem szalag
Elkészítés: A kis sünikkel és gombákkal, levelekkel díszített torta a kis unokám 2-ik születésnapjára készült. Mivel a tejallergia fennállt, így laktózmentes tejet, laktózmentes ligát és étcsokit használtam a tortához. De természetesen sima tehéntejből és ráma margarinból is elkészíthető, ha nincs tejallergia. A torta tetejére nem akartam túl nagy figurákat készíteni, így csak kis sünik és gombák, s még levelek kerültek a tetejére. De ezeket az ehető díszeket nagyon élvezték a gyerekek.
A tortához először süssünk két 4 tojásos piskótát.
Egyszerűbb külön-külön kikeverni a tésztákat, s nem egyben összeállítva a két adagot és úgy megfelezni, mert így egy adagnál biztosan a 4 tojásnak megfelelő mennyiségek kerülnek a formába.
Első lépésként kapcsoljuk be a sütőnket. Villanytűzhelynél 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra.
Ha más fajta tűzhelyünk van, akkor arra a fokozatra kapcsoljuk be, amin sütni szoktunk. Nekem villanytűzhelyem van, így azt ismerem igazán. ( S ezenkívül az édesanyám egyszerű tűzhelyét ismerem még. )
Majd a tortaforma aljára tegyünk sütőpapírt.
Én mindég úgy szoktam ezt végezni, hogy a sütőpapírra ráteszem a formát, körberajzolom és ollóval kivágom. Azután úgy helyezem bele a formába a papírt, hogy a ceruza rajzolt vonala alulra kerüljön.
Miután az előkészületekkel megvagyunk, hozzáláthatunk az első piskóta összeállításához.
A 4 tojást válasszuk ketté és a tojásfehérjéket kezdjük el felverni.
Amint képeztünk egy kis habot, adjuk hozzá a 4 ek. cukrot és azzal együtt verjük fel a robotgéppel kemény habbá.
Ezután a tojássárgákat adjuk a habba és a géppel keverjük el, de csak kis ideig tegyük ezt, amíg összeelegyedik a tojássárga a habbal.
A 3 púpozott ek. lisztet keverjük össze az 1 cs. sütőporral és az 1 ek. kakaóporral.
Majd ezt a lisztes keveréket egy fakanállal forgassuk bele a tojáshabba.
Készítsük magunk elé a sütőpapíros torta formát, ami 22-24 cm-es és simítsuk bele a piskóta masszát.
Ezt követően helyezzük be a sütőbe és 25-30 perc alatt süssük készre a piskótát.
Tűpróbát érdemes végezni olyan 25 percnél és ha már pl. egy kis kés pengéjére nem tapad rá a massza, akkor meg is sült a piskótánk.
Én kis késsel szoktam leellenőrizni, hogy megsült-e a tészta.
Amint kivettük a sütőből a kész piskótát, néhány perces várakozás után vegyük ki a formából és mossuk el a tortaformát, töröljük szárazra és ugyanúgy készítsük el bele a sütőpapírt.
Bár azt akkor is kivághatjuk már, amikor az elsőt tesszük, így akkor az már meg lesz., nem kell utólag azzal foglalkozni.
Közben a megsült piskótáról húzzuk le a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni a tésztát.
Természetesen ha van még egy ugyanilyen torta formánk, akkor nincs szükség a mosogatásra.
Abban az esetben csak készítsük elő úgy, mint az elsőt.
A második piskótát ugyanilyen módon állítsuk össze és süssük készre, majd mindkettőt hűtsük ki.
Közben készítsük el a krémet.
A 2 cs. csokipudingot keverjük el a tejjel és főzzük fel sűrűre.
Amikor felfőztük a krém alapját, vegyük le a tűzről és készítsük elő a csokoládét.
Azután a csoki felét, azaz 5 dkg tördeljük bele a forró pudingba és kezdjük el kikeverni.
Ekkor már természetesen ne tegyük vissza a tűzre.
Addig kevergessük, amíg az összes csoki elolvad és egyneművé válik a pudinggal.
Ezt követően hagyjuk kihűlni, s közben egyszer-kétszer keverjük át, hogy gyorsabban hűljön.
Lefedni nem szükséges folpackkal, mert ahogy a csokival kikevertük, azáltal nem fog bebőrösödni a teteje a pudingnak - legalábbis ez a tapasztalatom.
A csokoládé fajtája mindegy, hogy milyen, én a Lidl-ben vettem ezt a csokit.
Szeretem ezt a csokoládét használni, akár a krémekbe is, arra jó még a tejcsokija is ennek a márkának és a torta bevonásához is.
De a fehér csoki is kiváló.
Amíg hűl a puding, keverjük ki a ligát a 15 dkg cukorral és a vaníliás cukorral.
Én csak ennyi mennyiségű cukrot használtam hozzá, de aki édesebbre szeretné, akár 20 dkg kristály cukrot is tehet hozzá.
Bár szerintem a kevesebbel is megfelelő volt az édessége.
Ha kihűlt, azaz már csak éppen hogy langyos a puding, dolgozzuk el a habosra kevert rámával.
Most már összeállíthatjuk a tortát.
A két piskótát vágjuk két-két lapba, vagyis félbe.
Így kapunk 4 piskóta lapot.
Akkor nagyon szép sima lesz a tortánk felső része, ha az egyik piskóta alsó lapja alulra kerül, de a másik piskóta alsó lapja a torta felső részére lesz ráhelyezve.
Tehát a második alsó lapot tegyük félre vagy jegyezzük meg, hogy az legyen a legfelső lapunk a tortánknak.
A krémből vegyünk el 3 nem túl nagy evőkanálnyi mennyiséget és a többivel háromba elosztva, kenjük meg a lapokat.
Vagyis az alsó lapot fektessük rá egy kerek lapos tálra és kenjük rá a krém 1/3 részét, majd helyezzük rá a második lapot. Erre simítsuk rá a krém másik részét, s erre ismét piskóta lap kerül.
Majd arra kenjük rá a krém harmadik részét.
Végül fedjük be a krémet a negyedik piskóta lappal a vágással lefelé, amit félre tettünk s ugye a másik piskóta alsó lapja volt.
A félre tett kevés krémmel vonjuk be a torta oldalát és a tetejét.
Ezután tegyük jó pár órára a hűtőszekrénybe a tortát, hogy a krém megszilárduljon a külsején.
Közben készítsük el a süniket.
Én erre a szülinapi zsúrra kókuszgolyót is készítettem - annak a receptjét is megtalálhatjátok az oldalon - s abból vettem el egy kevés mennyiséget a sünik kialakításához.
De ha ez most nem készül, akkor egy kevés darált kekszhez, kb. 10-15 dkg mennyiséghez adjunk 2 tk. cukrot, fél cs. vaníliás cukrot, 1-2 kk. kakaót, 5 dkg olvasztott ligát és egy pici laktózmentes tejet. ( Ha nincs allergia, itt is tehéntej és ráma kerülhet hozzá. )
Kezdjük el összedolgozni és ha úgy érezzük, hogy kell még bele tej, adjunk hozzá.
De ügyeljünk arra, hogy ragacsos ne legyen a keverékünk.
A kókuszgolyóm receptjében van még kókuszreszelék is, de ha külön dolgozzuk el a kevéske masszát, abba nem feltétlenül kell tenni.
Ha ezzel meg vagyunk, vagy akár elvettünk a kókuszgolyónak szánt keverékből, készítsük el a süniket.
Annyit, amennyit és amekkorákat szeretnénk készíteni és persze amennyi kis süni kijön ebből a mennyiségből.
Persze ha több sünit akarunk gyártani, abban az esetben több kekszes masszára van szükség.
A keksz masszából vegyünk nagyobbacska diónyi halmokat, gömbölygessük meg, majd alakítsuk hosszúkás alakúra, úgy, hogy az egyik fele kerek maradjon, míg a másik fele, azaz a süni orra, hosszúkás legyen.
Ha megformáztuk a sünit, egy kis tányérra tegyünk kb. 1 evőkanál kókuszreszeléket és hempergessük meg benne úgy a sünit, hogy csak a test része kerüljön a kókuszba, s így a fejecskéje, arcocskája szabadon barnán marad.
Azután a többi sünit is készítsük így el. Én 6 db-ot formáztam meg.
Majd vegyünk egy marcipán formázót, aminek vékonyan kerek a vége és azzal készítsünk két szemet a süninek.
Csak egyszerűen nyomjuk bele a darált kekszes részbe.
Természetesen ha nincs ilyen formázónk, semmi gond, mással is meg lehet ezt oldani.
Pl. egy ecsetnek a végével készítsünk mélyedést, s már meg is van a szeme.
Egy kocka étcsokit vegyünk el a megmaradt 5 dkg mennyiségből, vagyis a fél táblából és pár másodperc alatt olvasszunk fel mikróban.
S egy ecsettel vigyünk fel az orra hegyére egy kevés csokit. Majd mindegyikkel járjunk el így.
Azután hagyjuk, hogy a csoki megdermedjen a süni orra hegyén.
Ezzel el is készültünk a sünikkel.
Azután készítsük el a gombákat és a leveleket.
Most nem fondantból készítettem, mert nem kell hozzá sok, hanem készen vettem marcipánt.
A Tesco-ban vásároltam, de biztosan máshol is lehet kapni. Kis rudakban vannak a csomagban, különböző színűek.
( A most nem használt más színű marcipánocskákat felhasználhatjuk egy másik torta díszítéséhez. )
A zöldet csak összegyúrtam és kinyújtottam vékonyra és levél kiszúróval kiszúrtam a leveleket.
A sárgát és a pirosat külön-külön szintén átgyúrtam és a sárgából elvettem kisebb darabokat és kis ovális formákat készítettem belőlük és azután a végeit lelapítottam.
Így kaptam kis hengereket. Ezek lettek a gombák szárai, talapzatai.
A pirosakból szintén kis darabokat vettem el, majd golyókat formáltam belőlük és azoknak is az egyik felét ellapítottam.
Azok lettek a gombák fejei.
A piros kis gomba fejeket ráillesztettem a laposabb felükkel a sárga gomba szárra és készen is lettek a gombák.
Semmilyen ragasztó anyagra - pl. víz - itt nincs szükség, mivel a marcipán tökéletesen egymáshoz tapad az összeillesztés során.
A fehér színű marcipánból nagyon pici darabokat kellett csak elvenni és azokat mini golyókká formáltam.
Majd ráillesztettem azokat a gomba fejére.
Érdemes kicsit rányomni a fehér pöttyöket, hogy szépen rásimuljanak a gomba piros felületére.
Ezekből a gombákból szintén annyit készíthetünk, amennyit akarunk és persze amennyi kitelik belőle.
Végül tegyük félre a kész mini gombákat, a leveleket és a süniket is.
Pár óra leteltével akár rárakhatjuk a babapiskótákat körbe a torta külső részére, de akár egy éjszakát is állhat a torta a hűtőben és csak azután helyezzük rá a torta oldalára a babapiskótákat.
Nálam ez így történt, mivel a torta késő délután készült el, szinte már esteledett és így éjszakára a hűtőben pihent a csokival bevont torta.
Ha pár órát állt a hűtőben és úgy kerül köré a babapiskóta, akkor is tegyük azután vissza a hűtőbe a tortát, hiszen a benne lévő krémnek össze kell állnia, hogy szépen tudjuk majd felvágni.
Tehát az állás után vegyük ki a tortát a hűtőből és óvatosan emeljük át arra a kínáló tálra, amin majd szervírozni fogjuk a tortát.
De előtte tegyünk a kínáló tálra egy szép torta papírt. Majd, ha áthelyeztük a tortát, szépen illesszük rá a krémre a torta oldalához a piskótákat.
Én cukrozott tetejű piskótákat vettem és úgy raktam körbe a tortán, hogy a cukrozott felük kívülre néztek.
Természetesen csak sima felületű és nem cukros babapiskótákkal is körbe rakhatjuk a torta oldalát.
Kicsit nyomjuk is oda a krémhez a piskótákat, hogy oda tapadjanak.
Azután vegyünk egy szép selyem szalagot és körben illesszük rá a babapiskótákra, majd kössük meg masnira.
A szalag színe ránk van bízva. Én kéket vettem, mivel kisfiú unokámnak készült a torta.
Azután vegyük a megmaradt csokit, a majdnem 5 dkg-t és egy vágódeszkán egy késsel vágjunk le belőle csokiforgácsokat.
A kés pengéjének a segítségével szórjuk meg a torta tetejét a csokival.
Kézzel ne szórjuk rá a torta tetejére, mert a kezünk melegétől azonnal olvadni kezd a csokoládé forgács.
Azt követően a kis süniket helyezzük rá a torta tetejére a nekünk tetsző módon. De szépen mutatnak így, hogy a torta szélén csücsülnek.
Amikor rákerültek a sünik, most már elhelyezhetjük melléjük, illetve köréjük a gombákat és a leveleket.
A gombákat akár kissé be is nyomhatjuk a tortába, de akár fogpiszkálót is használhatunk hozzájuk, hogy stabilabban megálljanak.
Én így tettem.
A fogpiszkáló egyik végét a gomba szárába szúrjuk bele és a másik végét pedig a tortába szúrjuk bele.
De természetesen ha így járunk el, mindenképp felnőtt kíséretében hagyjuk elvenni a gombát a torta tetejéről a kis gyermekeknek, hiszen a fogpiszkálót előbb el kell távolítani és csak azután lehet megenni a gombácskákat.
A faleveleket pedig csak tegyük rá a torta tetejére a sünik és a gombák mellé.
Ezzel el is készült a sünis, étcsokoládés torta.
Egyszerű, de nagyon fincsi torta. S nemcsak kicsiknek készíthető el.
Próbáljátok ki!
Jó étvágyat kívánok hozzá!