TOSZKA SZELET
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 6 tojásfehérje 5 dkg darált mák 3 ek. liszt 2 ek. kókuszreszelék 15 dkg cukor 1 cs. sütőpor csipet só krém: 6 tojássárgája 8 ek. cukor 2,5 dl tej 3 nagy ek. étkezési keményítő 1 cs. vaníliás cukor 20 dkg ráma szirup: 1 dl víz 10 dkg cukor 1ek. csokikrém likőr teteje: 10 dkg / 1 tábla / éttortabevonó csokoládé 1/2 dl folyékony tejszín 5 dkg ráma 5 dkg / 1/2 tábla / fehér csokoládé és hozzá 1-2 dkg ráma szirup tetejére: 25-30 db kocka alakú háztartási keksz
Elkészítés:
Ez a süti nagyon-nagyon fincsi édesség. Örülök, hogy rábukkantam erre a finomságra. Biztosan sok alkalommal lesz majd az asztalunkon.
A tésztához először felverjük a tojásfehérjét a csipet sóval. Félidőnél hozzákeverjük a cukrot és így verjük fel kemény habbá. Ezután belekeverjük a darált mákot, a lisztet, a kókuszreszeléket és a sütőport. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és belesimítjuk a mákos masszát. Előmelegített sütőben tűpróbáig, kb. 25-30 percig sütjük. Majd kihűtjük. Ezalatt elkészítjük a krémet.
Krém:
A tojássárgákat kikeverjük 6 ek. cukorral. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt és a tejet és sűrűre főzzük, s kihűtjük. A rámát kikeverjük a 2 ek. cukorral és a vaníliás cukorral. S végül eldolgozzuk a kihűlt péppel.
A krémet rásimítjuk a mákos lap tetejére.
Elkészítjük a szirupot.
A cukrot egy lábaskában kicsit megpirítjuk, egy kicsit karamellizáljuk és felöntjük hideg vízzel. Ne ijedjünk meg, hogy hirtelen megkeményedik, ahogy forr, oldódni fog, de közben próbáljuk kissé megkeverni. Ha már elolvadt a cukor, hűtsük ki. Ekkor adjuk hozzá a csokoládékrém likőrt. A kekszeket egyenként mártsuk meg a szirupban és rakjuk ki vele a krém tetejét.
A csokoládét egy kisebb lábasba - ne gőz fölött- olvasszuk fel a rámával és a tejszínnel, s forráspontig hevítsük. A tűzről levéve hagyjuk addig hűlni, közben többször megkevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor simítsuk rá a keksz tetejére. ( Nem lesz olyan vastagon rajta a benne lévő tejszín miatt, mintha csak sima csokit tennénk a tetejére. ) Végül a fél tábla fehér csokit gőz fölött olvasszuk fel a rámával és nejlon zacskóba öntsük bele vagy habzsákba. Én nejlon zacskót használtam, mert annak egész kicsire tudtam kivágni a sarkát. Tehát a zacskó sarkát vágjuk le egész kicsire és csurgassuk meg az étcsokit fehér csokival.
Másnapig hagyjuk hűvös helyen és másnap szépen szeletelhető, bár a keksz mentén szeleteléskor jó éles késre lesz szükségünk.
Nagyon finom sütemény.
Recept forrása: Rozi Erdélyi Konyhája
Jó étvágyat kívánok hozz!
Ez a süti nagyon-nagyon fincsi édesség. Örülök, hogy rábukkantam erre a finomságra. Biztosan sok alkalommal lesz majd az asztalunkon.
A tésztához először felverjük a tojásfehérjét a csipet sóval. Félidőnél hozzákeverjük a cukrot és így verjük fel kemény habbá. Ezután belekeverjük a darált mákot, a lisztet, a kókuszreszeléket és a sütőport. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és belesimítjuk a mákos masszát. Előmelegített sütőben tűpróbáig, kb. 25-30 percig sütjük. Majd kihűtjük. Ezalatt elkészítjük a krémet.
Krém:
A tojássárgákat kikeverjük 6 ek. cukorral. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt és a tejet és sűrűre főzzük, s kihűtjük. A rámát kikeverjük a 2 ek. cukorral és a vaníliás cukorral. S végül eldolgozzuk a kihűlt péppel.
A krémet rásimítjuk a mákos lap tetejére.
Elkészítjük a szirupot.
A cukrot egy lábaskában kicsit megpirítjuk, egy kicsit karamellizáljuk és felöntjük hideg vízzel. Ne ijedjünk meg, hogy hirtelen megkeményedik, ahogy forr, oldódni fog, de közben próbáljuk kissé megkeverni. Ha már elolvadt a cukor, hűtsük ki. Ekkor adjuk hozzá a csokoládékrém likőrt. A kekszeket egyenként mártsuk meg a szirupban és rakjuk ki vele a krém tetejét.
A csokoládét egy kisebb lábasba - ne gőz fölött- olvasszuk fel a rámával és a tejszínnel, s forráspontig hevítsük. A tűzről levéve hagyjuk addig hűlni, közben többször megkevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor simítsuk rá a keksz tetejére. ( Nem lesz olyan vastagon rajta a benne lévő tejszín miatt, mintha csak sima csokit tennénk a tetejére. ) Végül a fél tábla fehér csokit gőz fölött olvasszuk fel a rámával és nejlon zacskóba öntsük bele vagy habzsákba. Én nejlon zacskót használtam, mert annak egész kicsire tudtam kivágni a sarkát. Tehát a zacskó sarkát vágjuk le egész kicsire és csurgassuk meg az étcsokit fehér csokival.
Másnapig hagyjuk hűvös helyen és másnap szépen szeletelhető, bár a keksz mentén szeleteléskor jó éles késre lesz szükségünk.
Nagyon finom sütemény.
Recept forrása: Rozi Erdélyi Konyhája
Jó étvágyat kívánok hozz!