DIPLOMATA SZELET
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg kristály cukor
  • 1 sütőpor
  • 3 tojás
  • 1 ek. tej
  • 6 ek. lekvár
  • 12 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 8 dkg darált dió
  • Elkészítés: Ez a sütemény egy kicsit hasonlít a " Szilvi szelet " sütire, hiszen a tésztára kerül itt is a lekvár, de ennek a habos teteje nem kókuszos, hanem diós lesz.
    Ezt a receptet a lányom barátnőjétől kaptam, fincsi süti, de egy kicsit módosítottam rajta a hozzávalók adagolásánál. Kicsit édesebbre készítettem és valamivel kevesebb zsír kell bele szerintem, mint az eredeti recept alapján, ezért kevesebbet is adtam hozzá, bár még így is kicsit zsírosnak éreztem a tésztát, de a lányom szerint így a jó.
    Akkor lássuk a receptet.
    A 3 tojást válasszuk szét és a sárgáját keverjük ki a 10 dkg cukorral, az 1 ek. tejjel. Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a zsírt. Majd gyúrjuk össze. Egy vajjal kikent tepsibe fektessük bele a tésztát, amit próbáljunk meg kinyújtani. De mivel elég lágy tésztát fogunk kapni, nem baj, ha kissé szakad, akkor kézzel egyengessük bele a tepsibe.
    A tészta tetejét kenjük le lekvárral.
    Én úgy szoktam ezt csinálni, hogy az egyik felét 3 ek. barack lekvárral kenem meg, a másik felét pedig másmilyen ízű lekvárral. Jelen esetben a másik 3 ek. lekvár most vegyes gyümölcs ízű volt. De természetesen lehet egyféle lekvárt is használni.
    Ezután a  3 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, s menet közben adjuk hozzá a 12 dkg porcukrot, s azzal együtt verjük fel a tojásfehérjét. Amint kemény lett a tojáshab, keverjük hozzá a vaníliás cukrot és a darált diót. Ezt a diós habot simítsuk a lekvár tetejére. Egy villával cifrázzuk meg : átlósan húzzunk csíkokat a hab tetején.
    Majd előmelegített sütőben süssük arany barnára kb. 30 perc alatt.
    Hűtsük ki és kockákra vágva kínáljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!