SONKÁS SÜLT TOJÁS MUFFIN FORMÁBAN
EGYSZERŰ | GYORS | HÚSVÉT
HOZZÁVALÓK
  • 8 tojás
  • 10 dkg szeletelt sonka vagy párizsi felvágott
  • 2 szál újhagyma
  • 1 fehér húsú ( TV ) paprika
  • 10 dkg reszelt trapista sajt
  • őrölt fekete bors
  • muffin sütőforma
  • Elkészítés: Az oldalamon már található egy muffin formában sült tojás recept, de az mégis kicsit eltér ettől a sült tojástól. Ezt a fogást el lehet készíteni egy finom reggelihez is, paradicsommal, friss kenyérrel, teával, de egy könnyű vacsoraként is elfogyaszthatjuk egy salátával vagy valamilyen körettel. Emellett a húsvéti menübe is beilleszthetjük, mert remek választás a sonka mellé is. 
    Én több alkalommal is elkészítettem már, így a tapasztalataimat is szívesen megosztom veletek.
    Ha valakinek fém muffin formája van, abban is megsüthető ez a tojás, de abban az esetben számítani kell arra, hogy bár kiolajoztuk a formánkat, mégis nehezebben jön ki a formából a megsült tojás.
    Ha abban készítjük, annak is bemutatom a fázis fotóit.
    Legközelebb már szilikon formában sütöttem meg ezeket a tojásokat és két darabnál még azt is kipróbáltam, hogy milyen, ha muffin papírt teszek alá.
    Nos a muffin papírral nem igazán jó, de a szilikon forma az a legjobb választás ezekhez a sült tojásokhoz.
    De igazából bármelyik formánk is van otthon, mindegyikben jól elkészíthető, de bizton állítom, hogy a szilikon muffin forma a legideálisabb hozzá.
    Én mindkét formához 8 tojást használtam fel.
    De nekem csak M-es méretűek voltak a tojások, így ha  L-es tojásaink vannak, 6 tojásból is elegendő készíteni. 
    Azt még szeretném elmondani, hogy nem feltétlenül kell sonkát használnunk ehhez a fogáshoz.
    Nagyon finom párizsival is, ami lehet sima és akár sajtos is.
    Ha sonkát használunk, akkor a sonka típusa is ízlésünknek megfelelően lehet kiválasztva.
    Lehet sertés comb sonka, gépsonka, füstölt sonka, stb. 
    A kínálat nagyon nagy, de mindegyikkel finom lesz a kész, sült tojás.
    Én fehér húsú paprikát használtam hozzá, de lehet piros húsú paprika is a hozzávaló.
    Akár pritamin vagy kápia paprika.
    Akkor írom is a receptet.
    Először a tojásokat mossuk meg és töröljük szárazra.
    Majd üssük fel egy tálba.
    Azután a paprikát, a sonkát és az újhagymát vágjuk kisebb darabokra és a tálban lévő tojásokat villával habosítsuk ki, azaz verjük kissé fel.
    Adjunk hozzá ízlés szerint sót és őrölt borsot.
    A felaprított sonkát vagy párizsit adjuk a tojás alaphoz és ezután kerülhet hozzá a paprika és az újhagyma is.
    Keverjük össze az egészet.
    A trapista sajtot reszeljük le és azt is keverjük bele a tojásos keverékbe.
    A sütőnket közben kapcsoljuk be, hogy legyen idő előmelegednie.
    ( 200 fok, alsó-felső sütési funkció. )
    Készítsük magunk elé a formánkat és kezdjük el bele kanalazni a tojás keveréket.
    Ha fém formát használunk, azt előtte jól kenjük olajjal, s osszuk el benne a a tojásokat.
    Viszont ha szilikon formáink vannak, azokat nem szükséges kiolajozni, mert abból szépen kiemelhetőek lesznek a megsült tojások.
    Mint láthatjátok, a szilikon formáknál csak 8 formát használtam, míg a fémnél mind a 12 meg lett töltve.
    Ez azért van, mert nekem a fém forma mélyedései sokkal kisebbek. 
    A szilikonnál meg elég magas a pereme, így abba több tojás belekerülhetett.
    Mindkettőnél azért arra ügyeltem, hogy teljesen színültig ne legyen benne a formákba a tojás, mert sülés közben megnövekszenek.
    A szilikonnál még az is látható, hogy 2 db-nál muffin papírt is használtam, mint említettem is már, a kipróbálás miatt.
    De szerintem ne tegyétek, túl sok tojás marad rajta, amikor leszeretnénk venni a papírt a megsült tojásról.
    Amikor belerakosgattuk a tojásos keveréket a a formákba, helyezzük be a sütőbe és süssük készre a sonkás vagy párizsis tojásokat.
    A sütési idő kb. 20 perc.
    Természetesen sütőtől függően süthetjük készre a tojásokat.
    Nekem 20 percre volt szükségem.
    A készre sült tojások szépen megszilárdulnak a formákban, de tűpróbát is végezhetünk.
    A recept elején említettem, hogy akár reggelire, akár vacsorára is kínálhatjuk, de emellett kiváló feltétje lehet egy főzeléknek is.
    Én más alkalommal tökfőzelék mellé is szervíroztam, nagyon ízletes volt a kettő együtt.
    Bármilyen alkalomra is készítitek el, mindenkor egy ízletes fogást fogtok kapni.
    Érdemes kipróbálni.

    A recept forrása: www.receptneked.hu

    Jó étvágyat kívánok hozzá!