SONKÁS SÜLT TOJÁS MUFFIN FORMÁBAN
EGYSZERŰ | GYORS | HÚSVÉT
HOZZÁVALÓK
8 tojás 10 dkg szeletelt sonka vagy párizsi felvágott 2 szál újhagyma 1 fehér húsú ( TV ) paprika 10 dkg reszelt trapista sajt só őrölt fekete bors muffin sütőforma
Elkészítés: Az oldalamon már található egy muffin formában sült tojás recept, de az mégis kicsit eltér ettől a sült tojástól. Ezt a fogást el lehet készíteni egy finom reggelihez is, paradicsommal, friss kenyérrel, teával, de egy könnyű vacsoraként is elfogyaszthatjuk egy salátával vagy valamilyen körettel. Emellett a húsvéti menübe is beilleszthetjük, mert remek választás a sonka mellé is.
Én több alkalommal is elkészítettem már, így a tapasztalataimat is szívesen megosztom veletek.
Ha valakinek fém muffin formája van, abban is megsüthető ez a tojás, de abban az esetben számítani kell arra, hogy bár kiolajoztuk a formánkat, mégis nehezebben jön ki a formából a megsült tojás.
Ha abban készítjük, annak is bemutatom a fázis fotóit.
Legközelebb már szilikon formában sütöttem meg ezeket a tojásokat és két darabnál még azt is kipróbáltam, hogy milyen, ha muffin papírt teszek alá.
Nos a muffin papírral nem igazán jó, de a szilikon forma az a legjobb választás ezekhez a sült tojásokhoz.
De igazából bármelyik formánk is van otthon, mindegyikben jól elkészíthető, de bizton állítom, hogy a szilikon muffin forma a legideálisabb hozzá.
Én mindkét formához 8 tojást használtam fel.
De nekem csak M-es méretűek voltak a tojások, így ha L-es tojásaink vannak, 6 tojásból is elegendő készíteni.
Azt még szeretném elmondani, hogy nem feltétlenül kell sonkát használnunk ehhez a fogáshoz.
Nagyon finom párizsival is, ami lehet sima és akár sajtos is.
Ha sonkát használunk, akkor a sonka típusa is ízlésünknek megfelelően lehet kiválasztva.
Lehet sertés comb sonka, gépsonka, füstölt sonka, stb.
A kínálat nagyon nagy, de mindegyikkel finom lesz a kész, sült tojás.
Én fehér húsú paprikát használtam hozzá, de lehet piros húsú paprika is a hozzávaló.
Akár pritamin vagy kápia paprika.
Akkor írom is a receptet.
Először a tojásokat mossuk meg és töröljük szárazra.
Majd üssük fel egy tálba.
Azután a paprikát, a sonkát és az újhagymát vágjuk kisebb darabokra és a tálban lévő tojásokat villával habosítsuk ki, azaz verjük kissé fel.
Adjunk hozzá ízlés szerint sót és őrölt borsot.
A felaprított sonkát vagy párizsit adjuk a tojás alaphoz és ezután kerülhet hozzá a paprika és az újhagyma is.
Keverjük össze az egészet.
A trapista sajtot reszeljük le és azt is keverjük bele a tojásos keverékbe.
A sütőnket közben kapcsoljuk be, hogy legyen idő előmelegednie.
( 200 fok, alsó-felső sütési funkció. )
Készítsük magunk elé a formánkat és kezdjük el bele kanalazni a tojás keveréket.
Ha fém formát használunk, azt előtte jól kenjük olajjal, s osszuk el benne a a tojásokat.
Viszont ha szilikon formáink vannak, azokat nem szükséges kiolajozni, mert abból szépen kiemelhetőek lesznek a megsült tojások.
Mint láthatjátok, a szilikon formáknál csak 8 formát használtam, míg a fémnél mind a 12 meg lett töltve.
Ez azért van, mert nekem a fém forma mélyedései sokkal kisebbek.
A szilikonnál meg elég magas a pereme, így abba több tojás belekerülhetett.
Mindkettőnél azért arra ügyeltem, hogy teljesen színültig ne legyen benne a formákba a tojás, mert sülés közben megnövekszenek.
A szilikonnál még az is látható, hogy 2 db-nál muffin papírt is használtam, mint említettem is már, a kipróbálás miatt.
De szerintem ne tegyétek, túl sok tojás marad rajta, amikor leszeretnénk venni a papírt a megsült tojásról.
Amikor belerakosgattuk a tojásos keveréket a a formákba, helyezzük be a sütőbe és süssük készre a sonkás vagy párizsis tojásokat.
A sütési idő kb. 20 perc.
Természetesen sütőtől függően süthetjük készre a tojásokat.
Nekem 20 percre volt szükségem.
A készre sült tojások szépen megszilárdulnak a formákban, de tűpróbát is végezhetünk.
A recept elején említettem, hogy akár reggelire, akár vacsorára is kínálhatjuk, de emellett kiváló feltétje lehet egy főzeléknek is.
Én más alkalommal tökfőzelék mellé is szervíroztam, nagyon ízletes volt a kettő együtt.
Bármilyen alkalomra is készítitek el, mindenkor egy ízletes fogást fogtok kapni.
Érdemes kipróbálni.
A recept forrása: www.receptneked.hu
Jó étvágyat kívánok hozzá!