MÁKOS GUBA HABOSAN SÜTŐBEN SÜTVE
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 8 kifli
  • 6 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 2 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 20 dkg darált mák
  • 4 tojásfehérje
  • 10 dkg ( por ) cukor
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 4-6 ek. méz
  • kevés ráma a sütőtál kikenéséhez
  • csillagcsöves habzsák
  • Elkészítés: A mákos guba nálunk leginkább úgy készül, hogy a kiflik csak meg vannak locsolva a tejjel és megszórva a mákkal - persze cukrosan és már lehet is fogyasztani. Szoktam mellé készíteni vanília mártást vagy pudingot. Néhány alkalommal sütőben is kicsit átsütöttem, de tojáshabosan most készítettem először. Nagyon szép látványt nyújt, amikor a sütőbe helyezés előtt felvert tojásfehérjével díszítjük a guba tetejét. Lehet simán rásimítani is a habot a rétegezett kiflikre, de így megmintázva is rárakosgathatjuk, mint én tettem. Az összeállítása is az eredeti recept szerint történt, csupán a hozzávalók mennyiségén változtattam, mert a sütőtálam nagyobb méretű.
    Ezenkívül még a tejet a tojássárgákkal én nemcsak felmelegítettem, hanem kicsit krémessé is főztem, s így került rá az öntet a kiflikre.
    Először kapcsoljuk be a sütőnket, hogy bemelegedhessen. 
    Majd készítsük elő a sütőtálunkat vagy egy tepsinket és a kifliket.
    A sütőtálat kenjük ki rámával vagy vajjal és a kifliket karikázzuk fel kb. 1-1,5 cm vastagságúra.
    Készítsük elő a mákot is egy tányérban, amit persze ha nem daráltan vásároltunk, előbb daráljunk meg.
    Azután az öntetet kezdjük el összeállítani.
    Ahhoz a tojásokat válasszuk ketté és a tojássárgákat kézi habverővel keverjük ki habosra a 2 ek. cukorral és az 1 cs. vaníliás cukorral.
    Majd a tejjel keverve lazítsuk fel, keverjük el a tojásos alapot.
    Állandó keverés mellett főzzük fel. 
    Az eredeti recept szerint csak fel kell melegíteni, de én szerettem volna, ha krémesebb állagot kapok. De attól nem kell tartani, hogy túl sűrű lesz, mivel liszt vagy keményítő nincs benne, így csak a tojássárgák sűrítik be a tejet és attól csak lágy krémet fogunk kapni.
    Majd készítsük azt is a többi hozzávaló mellé.
    A kivajazott tálba vagy tepsibe rakjunk le egy sor kifli karikát.
    Ezután locsoljuk meg az öntettel a kifliket úgy, hogy mindenhol érje a kifliket a tejes keverék.
    S azt követően hintsük meg bőven darált mákkal.
    Ha ezzel is meg vagyunk, a mézből csurgassunk a mákra ide-oda 2-3 ek.-nyi mennyiséget.
    S ezután folytassuk a rétegezést.
    Újabb kifli karikák következnek.
    Újabb tejes öntet, rá mák, rá méz és megint csak kifli karikák, az utolsó adag tejes öntet, rá az utolsó mennyiségű mák és méz.
    Ha a kifliket és a többi hozzávalót szépen elrendeztük a tálon, a félre tett tojásfehérjéket verjük fel habbá, s amikor már szép habunk van, adjunk hozzá a 10 dkg kristály cukrot vagy porcukrot ( én az előbbit használtam hozzá ) és 1 lapos ek. étkezési keményítőt.
    Miután hozzáadtuk ezeket a hozzávalókat, verjük fel kemény habbá az egészet.
    Egy csillagcsővel ellátott habzsákba vagy neljon zacskóba töltsük bele a habot.
    Ha nincs habzsákunk, teljesen jó hozzá egy nejlon zacskó is. Az egyik sarkán vágjunk egy lyukat, akkorát amibe belefér a csillagcső, ami szintén olyan mintázatú lehet, amilyet választunk hozzá.
    Tekerjük meg a habbal teli zsák/zacskó végét és a zsákocskából nyomjunk kis habrózsákat a tálon lévő mák tetejére.
    ( Vagy aki csak elsimítani szeretné a habot vagy hepe-hupásan hagyni a tetején, úgy is lehet. )
    Folytassuk mindaddig, míg szépen teli nem lesz a tál teteje a kis habrózsákkal.
    Amikor elkészültünk a hab díszítéssel, a tálat helyezzük be az előmelegített sütőbe és kb. 20 percig süssük.
    Hagyjuk picit hűlni, majd akár vanília mártással, akár lekvárral kínáljuk.
    Én szilva lekvárt szervíroztam hozzá.
    Nagyon ízletes az ily módon elkészített mákos guba, próbáljátok ki.
    Szerintem nálunk is gyakran lesz ez az ebéd utáni desszert.
    Forrás: citromhab.blogspot.com

    Jó étvágyat kívánok hozzá!