MIMÓZA SZELET TEJALLERGIÁSOKNAK
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 50 dkg finom liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 20 dkg laktózmentes liga
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 tojássárgája
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • pici kb. 1/2 dl rizs tej
  • Krém: 5 púpozott ek. finom liszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 dl rizs tej
  • 25 dkg laktózmentes liga
  • 1,5 citrom leve és 1/2 citrom reszelt héja
  • Egyéb: 5-6 ek. barack lekvár
  • sütőpapír
  • Teteje: porcukor
  • Elkészítés: Már más alkalommal is sütöttem és főztem tejallergia miatt más hozzávalókkal egy-egy süteményt és főfogást. Ez most egy krémesnek a tejmentes változata. Könnyű összeállítani és bátran fogyaszthatja tejérzékeny is. A süteményekhez a laktózmentes liga a megfelelő, mert nem tartalmaz semmilyen tejes származékot. A krém elkészítéséhez a rizs tejet tudjuk használni tehén tej helyett, de szerintem itt is ki kell tapasztalni, hogy melyik a legmegfelelőbb számunkra. Amikor egy olcsóbb kategóriájú rizs tejet próbáltam ki - a márkáját nem tudnám megmondani, a lidl-ben vásároltam - az nem volt olyan jó a besűrítés szempontjából, túl híg maradt a krém. Viszont kávéba tökéletes. A sütésekhez és főzésekhez az Alpro rizstejet használom, nekem az vált be.
    A sütemény elkészítéséhez először állítsuk össze a tésztát.
    A lisztet öntsük egy tálba és keverjük el benne a száraz hozzávalókat, azaz a sót, a sütőport és a cukrot.
    Majd morzsoljuk el benne a kezünkkel a ligát.
    Közben adjuk hozzá a már előre lereszelt citrom héjat és levet is.
    Az alprós tejet viszont csak akkor adjuk hozzá - nekem kb. 1/2 dl kellett bele - ha úgy érezzük, hogy nehezen áll össze a tészta.
    De valóban csak pici tejre lehet szükség, mert a tészta gyúrásakor a kezünk melegétől olvad a liga és egyre könnyebb lesz a tészta összeállítása.
    Ha összegyúrtuk a tésztát, formázzuk meg hengerré és vágjuk 4 részre, amik körülbelül egyformák.
    A 4 tészta darabot finoman formázzuk meg ezután kis gömbökké.
    Tegyük félre őket és ismét lisztezzük be a gyúrótáblát, majd az első cipót nyújtsuk ki akkorára, mint egy normál tepsi méretű.
    Érdemes a kinyújtott lap mellé oda helyezni a tepsit, hogy szükség van-e további nyújtásra.
    Ezután ligával vékonyan kenjük le a tepsi hátulját és a nyújtófa segítségével emeljük rá a tepsire a tésztát.
    Igazgassuk el és ha esetleg szükséges, vágjuk is le a felesleget, de próbáljuk meg akkorára nyújtani a lapot, hogy ne kelljen levágni a tésztából.
    Ha valaki jobban szereti sütőpapíron kinyújtani és azzal felhelyezni a tepsi hátuljára a tésztát, azt is lehet. De én magam ily módon jobban szeretem csinálni. Mert a zsiradékos tepsin könnyedén lehet még alakítani a tészta méretén, ha szükséges.
    A tepsi hátulját ne zsírral kenjük most le, sokszor más esetben én azzal szoktam, mert a zsír is tartalmaz tejet és aki tejsavóra, tejporra stb. is érzékeny, akkor az sem jó. 
    Tehát ligát használjunk itt is.
    180 fokra előmelegített sütőben vagy gázos sütőnél azon a fokozaton, ahol sütni szoktatok, kb. 12-14 perc alatt süssük meg a lapot. 
    Akkor jó a tészta, ha már kezd a széle kissé rózsaszínné, világos barnává válni.
    Én ezt a sütit az anyukámnál készítettem el, ott gáz palackos sütő van és abban 13 perc sütésre volt szükség.
    De minden sütő más-és más, így előfordul, hogy valakinek a sütőjében 10 perc alatt is megsül a tészta lap.
    Majd ha megsült a tészta, akkor egy nagy vágó késsel lazítsuk fel az alját, csak húzzuk végig a tészta alatt a kést és csúsztassuk le a tésztát a tepsiről egy tálcára.
    A többi cipót is készítsük ugyanígy elő és süssük meg őket.
    Amikor a második lap is megsült, azt az első lapra csúsztassuk rá.
    Majd a 3-ikat és a 4-iket szintén.
    Amíg hűlnek a lapok, készítsük el a krémet.
    A lisztet keverjük el csomómentesre a kristálycukorral és a tejjel és főzzük fel sűrűre.
    Gyakori kevergetés mellett hűtsük ki.
    Amíg hűl a főzött pép, a ligát keverjük ki robotgéppel a vaníliás cukorral, majd a lereszelt citromhéjjal és levével is dolgozzuk el.
    Végül keverjük jól ki a kihűlt péppel.
    Ezt követően válasszuk ki a megsült legszebb tészta lapot, azt tegyük félre, az lesz a legfelső lap, azaz  a teteje. S a háromból az egyiket tegyük magunk elé.
    Én vagy azon a tálcán hagyom, amin van és arról leveszem a többit vagy egy másik tálcára teszem át, arra amivel a hűtőbe teszem a kész sütit.
    A krémet felezzük el és az egyik felét kenjük rá az első lapra.
    Erre a krémre helyezzük rá a második lapot, picit óvatosan rá is nyomhatjuk, majd pár evőkanál barack lekvárral kenjük meg a tésztát. 
    Természetesen más ízű lekvárt is használhattok hozzá.
    Ha ezzel is megvagyunk, tegyük a lekvárra a harmadik lapot és erre simítsuk rá a másik rész krémet.
    Végül a krémre rákerülhet a negyedik tésztalap is.
    Ezt is picit nyomjuk rá.
    Tegyük éjszakára hűtőbe és hagyjuk állni másnapig.
    Én előbb rátettem egy sütőpapír darabot az összeállított sütemény tetejére és ráraktam nehezékként egy könyvet. 
    Egy órát hagytam így állni és azután ezt eltávolítva, helyeztem be a süteményt a hűtőbe.
    Természetesen ezt nem kell mindenképpen megtenni, én csupán szerettem volna meg gyorsítani a krém hozzátapadását a tésztához.
    De enélkül is át fog puhulni a tészta, de ha mégis így tesztek, mint én, ártani nem fog a süteménynek.
    Másnap egy éles késsel vágjuk le körben a széleit a süteménynek.
    Majd hosszában vágjuk három csíkba a sütit és azután tetszőleges nagyságú szeletekre vágjuk fel.
    A tetejét hintsük meg porcukorral és szépen elrendezve egy kínáló tálon, szervírozzuk.
    Azt még szeretném megemlíteni, hogyha valakinek  bármilyen tejszármazékot is el kell hagynia, akkor érdemes oda figyelni minden árunál az összetevőkre. 
    Mert még némelyik vaníliás cukor is tartalmazhat tejet, attól függ, hogy a gyártó üzem állít-e elő valamilyen más tejes élelmiszert is. 
    A tejallergiásoknak készült Mimóza szeletet bárki más is nyugodtan fogyaszthatja, hiszen a hozzávalóknál csak helyettesítve lettek egyes termékek, s ettől függetlenül nagyon finom, ízletes ez a krémes.
    A Mimóza szeletet természetesen nem csak úgy készíthetjük el, hogy  tejallergiásoknak, hanem azok számára is, akik nem szenvednek ilyen allergiától.
    Abban az esetben sima tehén tejet és sima ráma margarint kell használni. Viszont azt a tejallergiások tényleg nem fogyaszthatják.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!
    Lupercalia
    2021-12-30
    Kedves Erzsike! Köszönjük szépen a jókívánságokat! Szeretettel: Andrea
    erzsike
    2021-12-27
    Kedves Andrea! Köszönöm szépen az ünnepi köszöntést és én is Békés, boldog új évet kívánok nektek! Nagyon sok szeretettel: Erzsike
    Lupercalia
    2021-12-24
    Kedves Erzsike! Áldott, békés Karácsonyt kívánok Neked és a családodnak sok szeretettel! Andrea