SAJTOS KIS KIFLIK
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 4 dkg élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 3 dl langyos Alpro rizs tej
  • 1 tojássárgája
  • 2 kk. só
  • 50 dkg finom liszt
  • 10 dkg laktózmentes Liga
  • Tetejére: só
  • 5 dkg reszelt sajt
  • szezámmag
  • 1 tojás a tészta lekenéséhez
  • Egyéb: sütőpapír
  • Elkészítés: Ezt a másik kiflicskéket szintén a névnapi összejövetelre sütöttem. Ennek a fincsi sörkifliknek az az érdekessége, hogy hűtőben kell keleszteni a tésztáját. S nagyon klasszul megkelt ott is. Nagyon puha, lágy tésztát fogunk kapni, könnyű vele dolgozni. A recept forrása a " receptneked. hu ", Horváth Szilvia receptje. Nagyon jó kis recept, köszönet érte, nagyon örülök, hogy kipróbáltam. Gyakran fogom ezután is készíteni. Azért picit változtattam rajta, mert tejérzékenység miatt laktózmentes Ligát használtam hozzá és a tej pedig rizs ital. Az eredeti recept rétes és finom lisztet ír vegyesen, viszont én csak finom lisztet használtam hozzá. S a só mennyisége is nálam kicsit kevesebb lett a tésztában, mert a sajt tetejét is meghintettem sóval. Természetesen a sajt sem megengedett a tejérzékenységre, ahhoz kimondottan olyan sajt készítmény kellene, de mivel nem akartam külön más rámával és tejjel még begyúrni tésztát, így ligával és rizs tejjel készült, azt az is megeheti, aki nem allergiás a tejre. De  a fele adag kiflik teteje így szezámmaggal lett meghintve, a másik fele pedig reszelt sajttal.

    Először is úgy írom le, ahogyan a tejérzékenység miatt készítettem, s majd a végén kitérek arra is, ha nem aszerint készítjük.
    Az 50 dkg lisztet öntsük egy tálba, keverjük el benne a sót, majd a langyos tejbe tegyük bele a kevéske cukrot és az élesztőt morzsoljuk hozzá.
    Egy szalvétával takarjuk le a csésze tetejét és várjunk pár percet, amíg fel fut az élesztő.
    Ha ez megtörtént, adjuk a liszthez.
    Azután az 1 tojássárgáját is tegyük hozzá. ( A tojássárgáját nem írta hozzá a recept, de én szoktam adni a kelt tésztákhoz, így most sem hagytam ki belőle. )
    Végül jól dagasszuk ki a tésztát.
    Egy laza tésztát kell, hogy kapjunk, nem kell bele plussz liszt, hogy keményebb legyen a tésztánk, ennek ilyennek kell lennie.
    Egy folpackkal fedjük le a tetejét és 1 órára tegyük a hűtőbe.
    Tulajdonképpen jobban járunk, ha nagyobb tálban kezdjük el a dagasztást, mert a hűtőben való 1 óra kelesztés után azt tapasztalhatjuk, hogy kimászik a tészta a tálból. Mint nekem.
    Ha megkelt a tésztánk, lisztezett gyúrótáblára borítsuk ki és kicsit átgyúrva, osszuk 3 cipóra, amit gömbölygessünk meg.
    Az első cipót nyújtsuk vékony körlappá és kenjük meg a ligával, amit előbb olvasszunk fel a mikróban.
    Majd egy derelye vágóval vágjuk fel 16-18 cikkre. Ki mekkora kifliket szeretne készíteni.
    Azt követően a szélesebb felétől befelé haladva, tekerjük fel a háromszög alakú tésztákat és a kiflicskéket helyezzük bele a sütőpapíros gáztepsibe, amit már előkészítettünk.
    A kis kiflik tetejét kenjük le villával felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal és hintsük meg csipetnyi sóval.
    180 fokra előmelegített sütőben süssük szép pirosra a szezámmagos kifliket.
    A másik két cipóval járjunk el ugyanígy, s amennyit darabot szeretnénk, annyit szórjunk most meg reszelt sajttal és azokat is hintsük meg sóval.
    A sütési idő 20-25 perc, kinek milyen a sütője. Ha van légkeveréses funkció a sütőnkön, akkor arra állítva egyszerre 2 tepsivel is betehetünk sülni.
    Az eredeti recept alapján a rámát össze kell keverni sóval és a kinyújtott tésztát a ráma 1/3 részével meg kell kenni, s úgy kell feltekerni.
    A másik 2/3 részt a másik 2 cipóhoz kellene felhasználni.
    Én ezt így kihagytam, mert egy másik kifli receptnél is írtam, a liga sokkal zsiradékosabb, az én tapasztalatom szerint, így csak megolvasztottam a mikróban és vékonyan egy ecsettel megkentem a tésztát. ( Itt viszont ugye nem volt a tésztájában liga, mint a másik kiflinél receptemnél. )
    Természetesen ha csak a tejérzékeny családtagnak sütjük a kis kifliket, akkor csak szezámmagot használjunk a kiflik tetejére, sajtot semmiképpen sem.
    Említettem, hogy kitérek arra, ha nem tejérzékenynek készül a kifli.
    Abban az esetben rendes tehéntejet és rámát használjunk.
    A rámát olyankor nem kell felolvasztani, de az sem baj, ha mégis úgy használjuk, hanem meg kell kenni a jól kikevert rámával a körlappá nyújtott tésztát.
    S a tetejét a tehéntejes változatnál reszelt sajttal szórjuk meg. De ott is természetesen használhatunk szezámmagot is.
    Szerintem nagyon finom, puha kis kiflik lesznek belőle. 
    A különbséget nem is lehet észrevenni, hogy rizs tejjel készült a tészta.
    Ugyanolyan puha, lágy lesz a megsült tésztánk, mintha tehéntejet használtunk volna.
    Érdemes kipróbálni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!