HAMIS TÚRÓS SZELET
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 40 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 25 dkg ráma
  • 20 dkg kristály cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • Töltelék: 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 7 ek. kristály cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 5 dl tej
  • 4 tojás fehérje
  • 4 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • Egyéb: sütőpapír
  • 1 tojás a tészta lekenéséhez
  • porcukor a tetejére
  • Elkészítés: Ez a könnyű sütemény nagyon hamar összeállítható. Amikor a tésztához a hozzávalókat  összedolgozzuk, egy nagyon könnyű, lágy tésztát fogunk kapni. Azután a töltelékhez megfőzzük a pudingot és majd a többi hozzávalóval össze kell keverni. Szerintem nagyon finom süti, érdemes kipróbálni.
    Először a lisztben keverjük el a sütőport, a csipet sót és a cukrot, majd morzsoljuk el a liszttel a ráma margarint. Én nem teljesen hideg margarint használtam, már kicsit puhult a hűtőből előbb kivéve.
    Azután adjuk hozzá a 4 tojássárgáját, amit előtte egy kis tálkában keverjünk el.Végül egy megmosott és szárazra törölt citrom reszelt héját és kifacsart levét is adjuk hozzá. Jól dolgozzuk el, gyúrjuk össze a tésztát.
    Azután csak úgy szemre osszuk el a tésztát 3 felé és az 1/3 részét vágjuk le és tegyük félre.
    A nagyobb rész tésztát pedig nyújtsuk ki akkorára, amekkora a tepsink. ( Egy normál méretű tepsit használjunk hozzá. )
    Egy praktikámat itt szeretném megosztani veletek.
    Amikor ilyen lágy tésztával dolgozom, mint ez a tészta is igen puha, lágy, akkor úgy szoktam kinyújtani, hogy levágok egy akkora nagyságú sütőpapírt, amilyen nagyságú kell a tepsibe és azon nyújtom ki a tésztát. S a sütőpapírral együtt helyezem bele a tepsibe. 
    Tehát pont akkorára nyújtom, amekkora a sütőpapír és a sütőpapír egyik végét megfogom, majd átlósan a másik végét és így bele emelem a tepsibe. 
    Sokkal egyszerűbb így, mint ha nyújtófával tennénk ezt, hiszen itt sütőpapírt használunk és nem kenjük ki zsiradékkal a tepsinket.
    Amikor ezzel megvagyunk, villával szurkáljuk meg a tésztát, majd készítsük el a tölteléket.
    A pudingport keverjük el a kétféle cukorral, majd a tejjel és főzzük fel.
    A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá és még melegen keverjük el a pudinggal. Lassú mozdulatokkal vegyítsük össze a kettőt.
    Majd ezután adjuk hozzá a tejfölt és 1 citrom reszelt héját.
    Amikor kikevertük ezt a krémet, simítsuk rá a tésztára.
    Ezután a félre tett tésztánkból készítsünk csíkokat, azaz nyújtsuk ki a tésztát és derelye vágóval szabjuk ki a rácsokat.
    Átlósan helyezzük rá a pudingos krém tetejére.
    Azt követően 1 kisebb tojást verjünk fel kicsit villával és egy ecset segítségével kenjük meg a tészta rácsokat.
    Végül 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 30-35 perc alatt.
    Amikor bele szúrjuk a kis kést a pudingba tűpróbaként, még kissé lágy lehet rajta a puding, de ez nem baj, ha már szép arany barnára sült a tészta ennyi időnél, akkor már jó lesz a sütink. 
    Hiszen a puding állaga akkorra, mire teljesen kihűl a süteményünk, pont jó lesz.
    Mindenképpen hűtsük ki a megsült édességet, mert csak akkor lehet szépen felszeletelni.
    Azután a tetejét hintsük meg egy leheletnyi porcukorral és már szervírozhatjuk is a finom süteményt.

    A recept forrása: receptneked.hu

    Jó étvágyat kívánok hozzá!