FRISS KÁPOSZTA SALÁTA
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1 fejes káposzta, kb. 1-1,5 kg-os
  • 1 ek. só
  • víz
  • 8-10 ek. cukor
  • 2-4 ek. 20% - os ecet
  • 1 kk. köménymag
  • Elkészítés: A friss káposzta saláta nagyon egyszerűen elkészíthető. Bár nem mindenki így készíti, ahogy én, legalábbis az észrevételeim alapján, de nekem a saját receptem szerint nagyon ízlik.  A család is nagyon kedveli ezt a salátát, így szívesen készítem. Érdemes kora este megcsinálni a vele való teendőket, hogy éjszaka állni tudjon a káposzta saláta, mert azalatt a pár óra alatt kiválóan összeérnek az ízek.
    Első lépésként tegyünk fel egy lábasban vagy fazékban vizet a gázra a sóval együtt. 
    A fazék mérete legalább 4-5 literes legyen.
    Ezután a káposztát egy tálba káposzta gyalun vagy valamilyen reszelőn gyaluljuk le. 
    Ha ezekkel a konyhai eszközökkel nem rendelkezünk, késsel is fel tudjuk vágni, szelni vékonyra, szálasra a káposztát. 
    Majd mossuk át vízben a legyalult káposztánkat. 
    A fazékban lévő vizet forráspontig hevítjük, s ezután leöntjük ezzel a forró vízzel a tálban lévő káposztát.
    Majd ebben a vízben hagyjuk kihűlni. 
    Ez az idő legalább 1-2 óra.
    Ekkor készítsünk egy saláta levet, ízlés szerint.
    Én 2-3 liter hideg vízben kevergetés mellett feloldottam 8-10 ek. cukrot, vagy akár 12 ek.-nyi is mehet bele, mert legutóbb édesebbre készítettem. S úgy akkor 12 ek. mennyiséget adtam a vízhez. 
    Majd 2-3-4 ek. ecet mehet bele.
    Mindezeket azért írom így, mert nem biztos, hogy mindenki szereti édesen vagy savanyúbban. Tehát az ízesítés során kóstolgatni kell a saláta levet. 
    Ha elértük a kívánt ízt, adjunk hozzá 1 kávés kanál köménymagot.
    A készre kikevert salátalébe ezt követően szedjük át a kihűlt káposztát, s hagyjuk állni legalább 3-4 órát, hogy a salátalével összeérjen a káposzta. 
    De akár egy éjszakán át is hagyhatjuk állni - én úgy szoktam - addigra még ízesebb, még finomabb lesz ez a saláta köret.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!