KARFIOL PÖRKÖLT TOJÁSSAL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 fej karfiol 1 ek. zsír 1 tk. piros paprika pici bors só ízlés szerint 1 mk. ételízesítő 1 fej vöröshagyma 1 paradicsom 1 kisebb fehér húsú ( TV ) paprika 8-10 tojás
Elkészítés: Ennek a karfiolos-tojásos ételnek azt a megnevezést is adhatnánk, hogy " tojásos karfiol ", de anyukámtól mindig karfiol pörköltként hallottam. A karfiol pörköltet fogyaszthatjuk párolt rizzsel, burgonyapürével vagy csak önmagában friss kenyérrel. Lehet mellé savanyúságot is kínálni, de uborka salátával is finom. Akik szeretik a karfiol jellegzetes ízét, azoknak ez a fogás biztosan ízleni fog.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Az előkészületekkel és a főzési idővel együtt sem telik sok időbe az összeállítása és a megfőzése.
Először a karfiolt szedjük rózsáira és mossuk meg, majd egy kevés só hozzáadásával annyi vízben, amennyi ellepi, főzzük meg félpuhára.
Arra ügyeljünk, hogy csak valóban félpuha legyen, teljesen ne essenek szét a karfiol rózsák, mivel még párolni is fogjuk.
Ha úgy véljük, hogy már jó lesz, szűrjük le.
A hagymát pucoljuk le a héjától és kockázzuk fel apróra.
Majd a lábasban felhevített zsíron pirítsuk meg üvegesre.
Azután szórjuk meg őrölt piros paprikával és egy pici vízzel azonnal öntsük fel, hogy ne égjen meg a paprika, mert akkor keserű lesz.
Hagyjuk felforrni.
Ezalatt a paradicsomot és a paprikát szintén mossuk meg és a paprika magházát távolítsuk el és a paradicsom szár végződését vágjuk ki.
Mindkettőt aprítsuk kis darabokra.
Ha felforrt a paprikás alap, adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát és egy kicsit pároljuk össze.
Ez sem sok idő, néhány perc.
Ekkor adjuk hozzá a karfiolt.
Sózzuk borsozzuk meg ízlés szerint és adjunk hozzá egy kevéske ételízesítőt. Jól keverjük el. Az nem baj, ha kicsit összetörik a karfiol, hiszen amikor a tojás is belekerül, akkor teljesen szétesnek majd a kevergetés során az egészben maradt karfiol rózsák is.
Öntsük fel vízzel, annyival, hogy a lábasban lévő karfiolt 3/4 részig ellepje. Az egészet hagyjuk átpárolódni annyi idő alatt, hogy a víz elpárolódjon és a karfiol is puhára főljön.
A tojásokat, annyit, amennyit szeretnénk, ezután üssük fel egy tálba, sózzuk meg és villával kissé verjük fel, aztán adjuk a karfiolhoz.
Folytonos keverés mellett süssük készre a karfiolok között a rántottát.
Azért írtam egyébként 6-8-10 tojást, mert a tojások száma eltérő lehet, ki mennyiből szeretné készíteni. Ha többől, akkor kiadósabb lesz az ételünk.
Amint elkészült a tojásos karfiol, már tálalhatjuk is.
A karfiol pörkölt tojással a maga egyszerűségében egy különleges fogás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!