KARFIOLPÖRKÖLT
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 fej karfiol
  • 1 ek. zsír
  • 2 kk. piros paprika
  • pici bors
  • só ízlés szerint
  • 1 mk. ételízesítő
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10-15 tojás
  • Elkészítés: Ennek a karfiolos-tojásos ételnek azt a megnevezést is adhatnánk, hogy " tojásos karfiol ", de anyukámtól mindig karfiol pörköltként hallottam. A karfiol pörköltet nagyon könnyen el tudjuk készíteni. Az előkészületekkel és a főzési idővel együtt sem telik sok időbe.  Az előkészülethez tartozik a karfiol megfőzése. Ehhez a karfiolt rózsáira szedve mossuk meg és sós vízben főzzük meg puhára, de arra azért ügyelve, hogy teljesen ne essenek szét a karfiol rózsák. Majd szűrjük le. A hagymát pucoljuk le a héjától és kockázzuk apróra. Majd a lábasban felhevített zsíron üvegesre pirítsuk meg. 
    Azután szórjuk őrölt piros paprikával és egy pici vízzel azonnal öntsük fel, hogy ne égjen meg a paprika, mert akkor keserű lesz. Hagyjuk felforrni.
    Ekkor adjuk hozzá a karfiolt, amit fakanállal nyomkodjunk kicsit szét, de ne teljesen, maradjanak benne nagyobb darabok is. 
    Sózzuk borsozzuk és adjunk hozzá ételízesítőt. 
    Öntsük fel vízzel, annyival, hogy a lábasban lévő karfiolt 3/4 részig ellepje. Átforraljuk, átpároljuk annyi idő alatt, hogy a víz elpárolódjon. 
    A tojásokat ezután üssük fel egy tálba, sózzuk meg és villával kissé verjük fel, aztán adjuk a karfiolhoz és folytonos keverés mellett süssük a karfiolok között a rántottát. 
    Azért írtam egyébként 10-15 tojást, mert a tojások száma eltérő lehet, ki mennyiből szeretné készíteni. Ha többől, akkor kiadósabb lesz az ételünk. 
    Amint elkészült a tojásos karfiol, már tálalhatjuk is.
    Akár nokedlivel is tálalható, de a mi családunk leginkább kenyérrel és uborka salátával fogyasztja.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!