KARFIOL PÖRKÖLT TOJÁSSAL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 fej karfiol
  • 1 ek. zsír
  • 1 tk. piros paprika
  • pici bors
  • só ízlés szerint
  • 1 mk. ételízesítő
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 kisebb fehér húsú ( TV ) paprika
  • 8-10 tojás
  • Elkészítés: Ennek a karfiolos-tojásos ételnek azt a megnevezést is adhatnánk, hogy " tojásos karfiol ", de anyukámtól mindig karfiol pörköltként hallottam. A karfiol pörköltet fogyaszthatjuk párolt rizzsel, burgonyapürével vagy csak önmagában friss kenyérrel. Lehet mellé savanyúságot is kínálni, de uborka salátával is finom. Akik szeretik a karfiol jellegzetes ízét, azoknak ez a fogás biztosan ízleni fog.
    Az előkészületekkel és a főzési idővel együtt sem telik sok időbe az összeállítása és a megfőzése.  
    Először a karfiolt szedjük rózsáira  és mossuk meg, majd egy kevés só hozzáadásával annyi vízben, amennyi ellepi, főzzük meg félpuhára.
    Arra ügyeljünk, hogy csak valóban félpuha legyen, teljesen ne essenek szét a karfiol rózsák, mivel még párolni is fogjuk. 
    Ha úgy véljük, hogy már jó lesz, szűrjük le. 
    A hagymát pucoljuk le a héjától és kockázzuk fel apróra. 
    Majd a lábasban felhevített zsíron pirítsuk meg üvegesre. 
    Azután szórjuk meg őrölt piros paprikával és egy pici vízzel azonnal öntsük fel, hogy ne égjen meg a paprika, mert akkor keserű lesz.
    Hagyjuk felforrni.
    Ezalatt a paradicsomot és a paprikát szintén mossuk meg és a paprika magházát távolítsuk el és a paradicsom szár végződését vágjuk ki.
    Mindkettőt aprítsuk kis darabokra.
    Ha felforrt a paprikás alap, adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát és egy kicsit pároljuk össze.
    Ez sem sok idő, néhány perc.
    Ekkor adjuk hozzá a karfiolt. 
    Sózzuk borsozzuk meg ízlés szerint és adjunk hozzá egy kevéske ételízesítőt. Jól keverjük el. Az nem baj, ha kicsit összetörik a karfiol, hiszen amikor a tojás is belekerül, akkor teljesen szétesnek majd a kevergetés során az egészben maradt karfiol rózsák is.
    Öntsük fel vízzel, annyival, hogy a lábasban lévő karfiolt 3/4 részig ellepje. Az egészet hagyjuk átpárolódni annyi idő alatt, hogy a víz elpárolódjon és a karfiol is puhára főljön. 
    A tojásokat, annyit, amennyit szeretnénk, ezután üssük fel egy tálba, sózzuk meg és villával kissé verjük fel, aztán adjuk a karfiolhoz.
    Folytonos keverés mellett süssük készre a karfiolok között a rántottát. 
    Azért írtam egyébként 6-8-10 tojást, mert a tojások száma eltérő lehet, ki mennyiből szeretné készíteni. Ha többől, akkor kiadósabb lesz az ételünk. 
    Amint elkészült a tojásos karfiol, már tálalhatjuk is.
    A karfiol pörkölt tojással a maga egyszerűségében egy különleges fogás.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!