LÚDLÁB SZELET
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 6 tojás 6 ek. cukor 5 ek. liszt 1 ek. kakaópor 1 cs. sütőpor Krém: 1 cs. vaníliás pudingpor 3 ek. cukor 3 dl tej 1 tábla - 10 dkg - tejcsokoládé 20 dkg ráma 4 ek. cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 ü. magozott meggy 1 kk. rumaroma Teteje: 1 tábla - 10 dkg - ét tortabevonó csokoládé hozzá 3-4 dkg ráma
Elkészítése: A lúdláb szeletet minden cukrászdában fellelhetjük, de odahaza mi is elkészíthetjük a magunk és a családunk örömére.
A recept nem bonyolult, könnyedén elkészíthető ez a fincsi sütemény.
Először készítsünk egy 6 tojásos kakaós piskótát.
Ehhez a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral, de a cukrot csak akkor adjuk a fehérjékhez, ha már képeztünk egy kis habot.
Ezután keverjük bele egy fakanállal a tojások sárgáit, majd adjuk hozzá a lisztet, amiben elvegyítettük a sütőport.
Végül adjuk hozzá a kakaóport is.
( A liszt mennyisége ne lapos kanál legyen, hanem nagy kanálnyi. )
Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a masszát. Előmelegített sütőben süssük készre a piskótát kb. 30 perc alatt.
Majd ezután hűtsük ki és vágjuk ketté.

Készítsük el a krémet.
A pudingport keverjük csomómentesre a 3 ek. cukorral és a tejjel és főzzük sűrűre. Amikor besűrűsödött a puding, vegyük le a tűzről és még most meleg állapotában tördeljünk bele egy tábla tejcsokoládét.
Érdemes jó minőségű csokit vásárolni, pl. Bocit, Tibit, mert attól kellemesebb ízhatást fogunk kapni.
Ezt követően hűtsük ki a csokoládés pudingot.
A rámát keverjük ki a 4 ek. kristály cukorral és a vaníliás cukorral, majd dolgozzuk el a kihűlt pudinggal. Én minden esetben úgy szoktam kihűteni a pudingot, hogy nem hagyom jéghidegre dermedni, mert akkor csomós lesz, nem lehet simára keverni a rámával. Hanem akkor keverem el benne a rámát, amikor már nem meleg, de nem is teljesen hideg. Azaz, alig langyos, de látható, hogy még nincs összeállva a puding.
Miután kikevertük a krémet, adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű rumaromát. Nekem 1 kk. elég volt, de aki intenzívebben szereti, tehet bele többet is.
Ezután ha a meggybefőttünk magos állapotban van, magozzuk ki, de ha mag nélküli, akkor könnyebb dolgunk van. A levére most nem lesz szükségünk.
Keverjük a krémbe a kimagozott meggyet, majd a kész krémet simítsuk a ketté vágott piskóta közé.
A tetejére gőz fölött olvasszuk fel a tortabevonó csokoládét a rámával és simítsuk rá a a piskóta tetejére a megolvasztott csokit.
Hagyjuk a sütit állni másnapig, majd másnap szeleteljük fel. Lehet kockákra is vágni, de a lúdláb háromszögbe vágva az igazi.
A szeleteléskor mindenképp vigyázzunk a meggyszemekre, mert előfordulhat, hogy kijön a krém mentén. Ilyenkor óvatosan simítsuk vissza a krémbe a kikukucskáló meggyszemet.
A csokoládét pedig szépen, hajszál repedés nélkül be tudjuk vágni, ha lángon kicsit felmelegítjük a kés pengéjét és így beleolvasztjuk a csokoládéba a szeletelés helyét.
Miután ezzel megvagyunk, lehet szeletelni a süteményt.
Jó étvágyat kívánok hozzá!