LÚDLÁB SZELET
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 5 ek. liszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 cs. sütőpor
  • Krém: 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3 ek. cukor
  • 3 dl tej
  • 1 tábla - 10 dkg - tejcsokoládé
  • 20 dkg ráma
  • 4 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 ü. magozott meggy
  • 1 kk. rumaroma
  • Teteje: 1 tábla - 10 dkg - ét tortabevonó csokoládé
  • hozzá 3-4 dkg ráma
  • Elkészítése: A lúdláb szeletet minden cukrászdában fellelhetjük, de odahaza mi is elkészíthetjük a magunk és a családunk örömére.
    A recept nem bonyolult, könnyedén elkészíthető ez a fincsi sütemény.
    Először készítsünk egy 6 tojásos kakaós piskótát.
    Ehhez a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral, de a cukrot csak akkor adjuk a fehérjékhez, ha már képeztünk egy kis habot.
    Ezután keverjük bele egy fakanállal a tojások sárgáit, majd adjuk hozzá a lisztet, amiben elvegyítettük a sütőport. 
    Végül adjuk hozzá a kakaóport is. 
    ( A liszt mennyisége ne lapos kanál legyen, hanem nagy kanálnyi. )
    Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a masszát. Előmelegített sütőben süssük készre a piskótát kb. 30 perc alatt. 
    Majd ezután hűtsük ki és vágjuk ketté.
    Készítsük el a krémet. 
    A pudingport keverjük csomómentesre a 3 ek. cukorral és a tejjel és főzzük sűrűre. Amikor besűrűsödött a puding, vegyük le a tűzről és még most meleg állapotában tördeljünk bele egy tábla tejcsokoládét. 
    Érdemes jó minőségű csokit vásárolni, pl. Bocit, Tibit, mert attól kellemesebb ízhatást fogunk kapni.
    Ezt követően hűtsük ki a csokoládés pudingot. 
    A rámát keverjük ki a 4 ek. kristály cukorral és a vaníliás cukorral, majd dolgozzuk el a kihűlt pudinggal. Én minden esetben úgy szoktam kihűteni a pudingot, hogy nem hagyom jéghidegre dermedni, mert akkor csomós lesz, nem lehet simára keverni a rámával. Hanem akkor keverem el benne a rámát, amikor már nem meleg, de nem is teljesen hideg. Azaz, alig langyos, de látható, hogy még nincs összeállva a puding.
    Miután kikevertük a krémet, adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű rumaromát. Nekem 1 kk. elég volt, de aki intenzívebben szereti, tehet bele többet is. 
    Ezután ha a meggybefőttünk magos állapotban van, magozzuk ki, de ha mag nélküli, akkor könnyebb dolgunk van. A levére most nem lesz szükségünk.
    Keverjük a krémbe a kimagozott meggyet, majd a kész krémet simítsuk a ketté vágott piskóta közé.
    A tetejére gőz fölött olvasszuk fel a tortabevonó csokoládét a rámával és simítsuk rá a a piskóta tetejére a megolvasztott csokit.
    Hagyjuk a sütit állni másnapig, majd másnap szeleteljük fel. Lehet kockákra is vágni, de a lúdláb háromszögbe vágva az igazi.
    A szeleteléskor mindenképp vigyázzunk a meggyszemekre, mert előfordulhat, hogy kijön a krém mentén. Ilyenkor óvatosan simítsuk vissza a krémbe a kikukucskáló meggyszemet.
    A csokoládét pedig szépen, hajszál repedés nélkül be tudjuk vágni, ha lángon kicsit felmelegítjük a kés pengéjét és így beleolvasztjuk a csokoládéba a szeletelés helyét. 
    Miután ezzel megvagyunk, lehet szeletelni a süteményt.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!