KELKÁPOSZTA TEKERCS
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 fej kelkáposzta, kb. 1 kg-os 10 dkg ráma 1 kk. egész fűszerkömény só 8-10 szelet gépsonka ( de jó a párizsi is ) 2 púpozott ek. liszt 3 dl tejföl 4 tojás 5 dkg reszelt trapista sajt sütőpapír
Elkészítés: Ezt a remek vegetáriánusoknak is kitűnő receptet a Nosalty oldalán találtam és amikor elkészítettem, nem csalódtam benne.
A keltekercs akár köretként is fogyasztható bármilyen főzelék mellé, de főételként is finom egy salátával, tehát kitűnő választás. Az elkészítése pedig nem bonyolult.

A kelkáposztát vágjuk fel csíkokra és mossuk meg, majd jól csepegtessük le. A rámát olvasszuk fel egy lábasban és a csíkozott kelkáposztát a fűszerköménnyel pároljuk puhára egy fedővel lefedve. Miután megfonnyadt, megpuhult a káposzta, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Erre a sütőpapírra teregessük ki a párolt kelleveleket. A tejfölt, a tojásokat, a sajtot, a lisztet és ízlés szerinti mennyiségű sót jól keverjük ki és ezt a keveréket simítsuk a káposztára.
Előmelegített sütőben süssük készre, kb. 20-25 perc alatt. Miután kivettük a sütőből, egy tálcára terítsünk egy másik sütőpapírt. Erre a sütőpapírra borítsuk ki a megsült tojásos-tejfölös kelkáposztát. Húzzuk le róla a sütőpapírt és a kel tetejére rakjuk rá sorban a sonka vagy párizsi szeleteket. A tálcán lévő sütőpapír segítségével tekerjük fel. A tekerés során folyamatosan vegyük ki alóla ezt a sütőpapírt is. Kicsit forró, a kezünkkel nem könnyű így megfogni, de hidegen már nem tekerhető fel anélkül, hogy ne törne meg a sült kelkáposzta.
Ezután hűtsük ki és hidegen gyönyörűen szeletelhető.
Egy kedves ismerősöm említette, hogy a receptem alapján már kipróbálta ezt az ételt, de bővítette az elkészítési módot, azzal, hogy a sonka tetejére még lap sajt szeleteket is rakott. Nagyon finom lett.
Legközelebb én is kipróbálom így is, de szívesen ajánlom mindenkinek, hogy így is próbáljátok ki.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A keltekercs akár köretként is fogyasztható bármilyen főzelék mellé, de főételként is finom egy salátával, tehát kitűnő választás. Az elkészítése pedig nem bonyolult.

A kelkáposztát vágjuk fel csíkokra és mossuk meg, majd jól csepegtessük le. A rámát olvasszuk fel egy lábasban és a csíkozott kelkáposztát a fűszerköménnyel pároljuk puhára egy fedővel lefedve. Miután megfonnyadt, megpuhult a káposzta, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Erre a sütőpapírra teregessük ki a párolt kelleveleket. A tejfölt, a tojásokat, a sajtot, a lisztet és ízlés szerinti mennyiségű sót jól keverjük ki és ezt a keveréket simítsuk a káposztára.
Előmelegített sütőben süssük készre, kb. 20-25 perc alatt. Miután kivettük a sütőből, egy tálcára terítsünk egy másik sütőpapírt. Erre a sütőpapírra borítsuk ki a megsült tojásos-tejfölös kelkáposztát. Húzzuk le róla a sütőpapírt és a kel tetejére rakjuk rá sorban a sonka vagy párizsi szeleteket. A tálcán lévő sütőpapír segítségével tekerjük fel. A tekerés során folyamatosan vegyük ki alóla ezt a sütőpapírt is. Kicsit forró, a kezünkkel nem könnyű így megfogni, de hidegen már nem tekerhető fel anélkül, hogy ne törne meg a sült kelkáposzta.
Ezután hűtsük ki és hidegen gyönyörűen szeletelhető.

Egy kedves ismerősöm említette, hogy a receptem alapján már kipróbálta ezt az ételt, de bővítette az elkészítési módot, azzal, hogy a sonka tetejére még lap sajt szeleteket is rakott. Nagyon finom lett.
Legközelebb én is kipróbálom így is, de szívesen ajánlom mindenkinek, hogy így is próbáljátok ki.
Jó étvágyat kívánok hozzá!