SONKÁS BURGONYA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg burgonya
  • 15 dkg ráma+kevés a tepsi kikenéséhez
  • 25 dkg sonka
  • 5 tojás
  • 1 doboz / 375 g /tejföl
  • bors
  • zsemlemorzsa
  • Elkészítés: A sonkás burgonya, amikor készre sül, kis várakozás, hűlés után, gyönyörűen kockákra vágva kínálható. Az elkészítése nem bonyolult. Bárki könnyedén meg tudja főzni, illetve sütni ezt a remek fogást. 
    A burgonyát héjastól alaposan megmossuk és így héjában annyi vízben, hogy ellepje, főzzük meg puhára. 
    Egy kis kés beleszúrásával le tudjuk ellenőrizni a krumpli puhaságát. 
    Majd, ha puha a burgonya, szűrjük le a főzővizét és hűtsük langyosra. 
    Ezután pucoljuk le a krumplik héját és vágjuk karikákra. 
    A sonkát - lehet gépsonka vagy kötözött sonka is, vagy bármilyen más sonka típus is illik hozzá - vékonyan csíkozzuk vagy kockázzuk fel. Ki milyen formában szeretné felvágni.
    A rámát, a tojássárgákat és az ízlés szerinti mennyiségű fűszereket, s a tejfölt egy tálba belerakjuk és mindet jól összekeverjük. 
    Hozzáadjuk a felkarikázott krumplit, a sonkát. Óvatosan összeforgatjuk az egészet.
    Legvégül a tojásfehérjék felvert kemény habját adjuk hozzá, amihez előtte a tojások fehérjéit  felvertünk habbá. 
    Egy tepsit vagy egy hőálló tálat vajazzunk ki és hintsünk meg egy kevés  zsemlemorzsával.
    Simítsuk bele a tejfölös, sonkás  krumplit. 
    Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük szép rózsaszínűre.
    Ez a fogás nemcsak köretként kínálható, hanem akár önálló ételként is szervírozhatjuk. 
    Úgy is nagyon finom.
    Salátával vagy savanyúsággal, illetve valamilyen húsos étel köreteként  kínáljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!