RÁNTOTT BROKKOLI
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1 fej brokkoli
  • só, ételízesítő
  • panírozáshoz: liszt
  • 2-3 tojás
  • zsemlemorzsa
  • sütéshez: olaj vagy zsír
  • Elkészítés: A brokkolit szedjük rózsáira és sós vízben főzzük puhára, de csak annyira, hogy ress, ropogós maradjon. A főzővízbe tegyünk még egy kis ételízesítőt is. Ezután szűrjük le és panírozzuk be lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába. Bő, forró olajba vagy zsírba süssük arany barnára.
    Most a brokkolit köretként tüntettem fel, de főételként is adható.

    Szeretnék még veletek egy-két konyhai tippet is megosztani ezzel a recepttel kapcsolatban. A panírozást a rózsáira szedett zöldségeknél ( brokkoli és kisebb rózsájú karfiol és gomba ) úgy szoktam végezni, hogy előveszek 3 db tetővel lezárható műanyag tálat. ( dobozt ) Az egyikbe kerül a liszt, a másikba a felvert tojás, a harmadikba a zsemlemorzsa. Egy műanyag edénybe többet is bele lehet tenni a zöldségből amikor panírozom, s lezárom a tetejét és jól összerázom. Mindegyik munkafázisnál így járok el, s már lehet is kisütni. Zárható tetejű edény hiányában a nejlon zacskó is kitűnő a száraz hozzávalókhoz, viszont akkor a felvert tojásba panírozás már tányéron történjen.
    A másik tippem, vagyis saját tapasztalatom  ezekkel a zöldségekkel kapcsolatosan az, hogy nagyon gazdaságosan tudunk ilyen ételeket télen is elkészíteni, ha ősz elején ( harmadéréskor ) egy pár fejet megvásárolunk a brokkoliból és karfiolból és rózsáira szedve, fagyasztóba tesszük. Így télen sem kell 3-4-szeres áron megvásárolni ezeket a termékeket.
    ( A képen a rántott brokkoli a rántott csirkeszárnnyal és a tejfölös burgonya pürével van tálalva. )
    Jó étvágyat kívánok hozzá!