TEJSZÍNES-ZÖLDSÉGES CSIRKEMELL RIZSES KÖRETTEL
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • Főétel: 2 csirkemell filé, kb.1 kg
  • kb. 30-40 dkg brokkoli
  • 2 sárgarépa
  • 1 paradicsom
  • 1 TV paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb ek. sertés zsír vagy 2-3 ek. olaj
  • 2 ek. finom liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • víz
  • Rizs köret: 2 bögre rizs
  • 4 bögre víz
  • 1 ek. sertés zsír vagy 4-5 ek. olaj
  • Elkészítés: Ha csirkemellből készítünk valamilyen főételt, az mindenkor kevesebb időt vesz igénybe, mint amikor más húsból készül az ebéd vagy a vacsora. Hiszen a csirke hamarább átfől, átpuhul, mint a sertés húsa. Így ennek az ételnek is kevesebb idő kell az elkészültéig. Először a csirkemellet mossuk meg, majd aki szeretné, egy papírtörlővel fel is itathatja róla a felesleges vizet.
    A nem oda illő, kövér vagy véres részt vágjuk le, az nem kívánatos a húson.
    Majd a melle húsról először a hús szélén lévő kisebb hús darabot vágjuk le, majd középen vágjuk hosszában kettő szeletbe az egész mellet.
    Én általában minimum 1 kg húsból készítem ezt a főfogást, s azért is írtam 2 mellet, mert ha egy egész dupla mell húsból 2-t számítunk, az tesz ki kb. 1 kg-ot.
    Vagy pedig 4 db félbe vágott húst vegyünk hozzá.
    De természetesen lehet kevesebből is készíteni ezt az ételt.
    Tehát ha ketté vágtuk a melle húst és levágtuk a kisebb leeső húst is, a többi hússal is járjunk el ugyanígy. Majd a szeletet vágjuk hosszában ketté és vágjuk össze kisebb csíkokra. A kisebb, leeső húst is vágjuk össze.
    Ha elkészültünk az összes hússal, tegyük félre.
    A hagymát ezután pucoljuk le a héjától és vágjuk fel kisebb kockákra.
    S ezt is tegyük félre, amíg előkészítjük a zöldségeket.
    A brokkolit vágjuk le rózsáira, sőt ha túl nagy brokkoli rózsák vannak a szárról levéve, vágjuk félbe azokat.
    Mossuk meg, szűrjük le és tegyük félre.
    Majd a sárgarépákat is pucoljuk meg és a megmosásuk után, karikázzuk fel vékonyra és tegyük a brokkolihoz.
    Végül a paprikának távolítsuk el a magházát, s a paradicsom szár végét vágjuk ki és mindkettőt vágjuk fel kisebb kockákra és azokat is állítsuk félre.
    Most, hogy már meg vagyunk az előkészületekkel, egy lábasban hevítsük fel a zsiradékot ( azt amit használunk, én jelen esetben zsírral készítem. ) 
    Amikor már meleg a zsiradék, dobjuk rá a hagymát és fonnyasszuk üvegesre.
    Ezt követően adjuk hozzá a félre tett csirkemell csíkokat és kevergetés mellett pirítsuk össze a hagymával, azaz kérgesítsük meg. 
    Akkor jó, ha majdnem teljesen kifehéredik a csirke hús.
    Ezt követően adjunk hozzá egy kevés őrölt piros paprikát. Én ehhez az ételhez 2 lapos kávés kanállal adtam csak belőle.
    Öntsük fel kicsi vízzel és keverjük át.
    A felaprított paradicsomot és paprikát is adjuk hozzá.
    Sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint és öntsünk hozzá annyi vizet, hogy majdnem ellepje a csirke mellet.
    Miután forrt egyet-kettőt, akkor tegyük bele a félre tett zöldségeket, azaz a brokkolit és a sárgarépát.
    Hagyjuk az egészet puhára párolódni. Ez az idő kb. 40-45 perc.
    Amíg fől a csirke a zöldségekkel, készítsük el a párolt rizst.
    A rizst mérjük ki egy - 2,5 dl-s - bögrében, mossuk meg és szűrőn keresztül nagyon jól csepegtessük le.
    A zsiradékot hevítsük fel egy lábasban és ha már meleg, adjuk hozzá a rizst.
    Kevergessük addig, amíg üvegesre nem pirul.
    Azt, hogy mikor jó, azon lehet a leginkább észre venni, hogy kicsit  " kopognak " a lábas alján a rizs szemek.
    Közben, amíg kevergetjük, sózzuk meg a rizst és úgy pirítsuk tovább. 
    Természetesen ebből is lehet kevesebbet és többet is készíteni, ki mennyit szeretne. S a bögre mércéje sem adott, nekem 2,5 dl-es volt a mérce, de itt az a lényeg, hogy 1 vagy 2 bögre rizs, mert a víz aszerint duplázódik majd meg.
    Mindenkor azt kell figyelembe venni, hogy a víz a rizsnek a kétszerese legyen, s akkor nem lesz mancsos a megpárolódott rizsünk.
    Amikor pirítjuk a rizst, ha kevésnek bizonyul az elején a zsiradék, akkor még gyorsan azt is pótolhatjuk.
    Ha megpirítottuk a rizst, öntsük fel 2-szeres mennyiségű vízzel. 
    Van aki azt mondja, hogy forró víz legyen, én is készítettem már úgy is, de azt tapasztaltam, hogyha jól megpirítottuk a rizst, nyugodtan felönthetjük hideg vízzel is.
    Legegyszerűbb úgy, hogy kimérjük egy tálba a megfelelő mennyiségű vizet és egyben rá tudjuk majd önteni.
    Itt a 2 bögre rizshez 4 bögre vizet adunk hozzá.
    Keverjük jól át, s fedjük le. Sózni már nem kell, hisz megsóztuk a pirítás során.
    Főzzük addig, míg majdnem teljesen elfővi a levét, azaz a vizet. Ezalatt már ne keverjük meg a rizst.
    Ekkor, ha már majdnem teljesen beszívta a vizet a rizs, egy lángelosztót tegyünk a lábas alá ás tegyük takarék ( kis lángra ) a fokozatot és így még hagyjuk tovább kb. 10 percig, amíg teljesen beszívja a rizs az összes folyadékot. Az idő lehet kicsivel több is, látni kell, hogy mikor szívta fel teljesen a vizet.
    Azután zárjuk el alatta a lángot, de még 5-10 percig a lángelosztón hagyhatjuk a lábast.
    Közben ha azt látjuk, hogy a csirkemell is puhára főlt a zöldségekkel ( de persze a rizs főzése során érdemes a húsra is nézni és ha közben elpárologtatta a vizét, azt pótoljuk ) akkor készítsük el a habarást.
    A lisztben keverjük el a főzőtejszínt és egy kevés - 1,5-2 dl - víz hozzáadásával lazítsuk is fel a habarékot.
    Egy szűrőn keresztül öntsük hozzá a csirkéhez és kevergetés mellett sűrítsük be a húsételt.
    Ha túl sűrűnek találnánk, még adjunk hozzá egy kevés vizet. Jó alaposan forraljuk ki a tejszínes csirkemellet.
    Egy kóstolást még végezzünk, s ha sótlannak éreznénk, ízesítsünk utána.
    Ezután a rizst is keverjük át egy fakanállal.
    A lényeg az, hogy lassan, mindég megemelve fordítsunk meg egy fakanálnyi mennyiséget, így nem fogjuk összetörni a rizst és szép pergősek lesznek a rizs szemek.
    Én nagyon szeretem gömb formában kínálni a párolt rizst.
    Ehhez egy műanyag kerek kiszedőt használok.
    Ahogy szétnyitjuk, oda kerül a köret. S nemcsak rizst lehet vele gömbölyű formára alakítani, hanem burgonyás köretet is, s összeszorítva, kialakítjuk a kerek golyó vagy gömb formát.
    Szépen a tányérra vagy a kínáló tálra rakjuk a gömbölyűvé alakított rizs köretet, s mellé kerülhet a főétel.
    Mint itt a tejszínes, zöldséges csirkemell.
    Ez egy egyszerű, de nagyon ízletes zöldséges fogás.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!