ASZALT SZILVÁS RÉTES
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 csomag 6 db-os réteslap
  • 2 ek olaj
  • 4 ek. méz
  • 4 ek. tejföl
  • 6 dkg darált dió
  • 2 mk. őrölt fahéj
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 4 dkg olvasztott ráma
  • 1 tojás
  • Elkészítés: Ennek a  rétesnek az a különlegessége, hogy nem túró, nem alma van benne vagy még sorolhatnám a töltelékeket, hanem aszalt szilva a tölteléke. Az elkészítése ennek a rétesnek sem bonyolult. Némi változtatással készítettem el, mint az eredeti receptben szerepelt a leírás. S amikor kipróbáltam, nem bántam meg. Azóta már többször készítettem ilyen rétest.
    3 réteslapot egymásra teszünk, oly módon, hogy mindegyik lap tetejét lekenjük tejföllel. Ehhez a megadott mennyiségű tejfölt elkeverjük az olajjal és egy ecset segítségével kenjük meg a réteslapokat. Úgy osszuk el a tejföl mennyiségét, hogy a tejföl fele a másik 3 réteslapra kerüljön majd rá. 
    A felső lekent lapra szórjuk rá az aszalt szilva felét, amit előtte vágjunk negyedekbe. 
    Erre szórjunk rá ( a 6 dkg-ból ) 3 dkg darált diót.
    Majd 2 mk. őrölt fahéjat és 2 vaníliás cukrot keverjük össze és a felével  hintsük meg a darált dió tetejét. Majd az egészet locsoljuk meg 2 ek. mézzel és 2 dkg olvasztott rámával.
    Tekerjük fel a rétest és egy zsiradékkal kikent tepsibe fektessük bele. 
    A maradék 3 réteslappal is járjunk el ugyanígy. 
    Ennél a rétesnél is a darált dió másik felével szórjuk meg a másik rész  aszalt szilvát és a fahéjas cukor  másik felével szórjuk meg a tetejét.
    Kerüljön rá a méz másik része, azaz 2 ek. méz, majd ismét 2 dkg olvasztott ráma. S azt is tekerjük fel. Tegyük a tepsibe az előzőleg elkészített rétes mellé.
    A tojást villával verjük fel egy kicsit és kenjük le vele a rétesek tetejét.
    Előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt. Hűtsük ki és porcukorral megszórva, felkockázva kínáljuk.
    Az aszalt szilvának köszönhetően ez a különleges rétes  nagyon fincsi.

    Forrás: olcsoreceptek.hu

    Jó étvágyat kívánok hozzá!