PUDINGGAL TÖLTÖTT KORONGOK LEVELES TÉSZTÁBÓL
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
1 cs. friss leveles tészta Töltelék: 1 cs. vaníliás pudingpor 3 ek. kristály cukor 3 dl tej Tetejére: 1 tojás Egyéb: sütőpapír
Elkészítés: Ismét egy leveles tésztából készült édesség. Nálam a leveles tészta megunhatatlan. Ha hirtelen vendégek jelentkeznek be, de mindössze 30-40 percem van az érkezésükig, a leveles tészta arra tökéletes, hogy gyorsan, finomat készíthessek a vendégeim számára. Vagy csak a kis unokáim érkezése is éppen ilyen, gyorsan, finomat. De természetesen saját magunknak is szuper ötletes valamit készíteni a leveles tésztából, amikor egy hosszadalmas sütemény elkészítésére nincs idő, legyen az ebéd után vagy vacsora kísérőjeként vagy csak egy délutáni kávé mellé. Nos a leveles tészta máris készen áll arra, hogy süssek belőle valami egyszerűt és fincsit.
Mielőtt neki kezdenénk a kis korongok összeállításához, először készítsük el a pudingot.
A csomag tartalmát keverjük el a 3 ek. cukorral és egy kézi habverővel keverjük ki csomómentesre a tejjel.
Tegyük fel a tűzre és főzzük fel sűrűre.
Ezt követően hűtsük langy melegre.
Amikor már nem forró és kissé meg is dermedt a hűtéstől, kapcsoljuk be a sütőnket.
Villany sütőnél 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra állítsuk a gombokat.
A hagyományos sütőnél állítsuk arra a fokozatra, ami ennek a hőfoknak a megfelelője.
Vegyük ki a hűtőből a leveles tésztát és tekerjük ki.
Én nem szoktam előbb kivenni pihenni a leveles tésztát, mert ahogy kitekerem és azáltal a szobahőmérsékleten enged fel a tészta, az éppen jó már, hogy dolgozni lehessen vele.
Ha túl lágy, annál nehezebb bánni a tésztával.
Ahogy kitekertük a tésztát, ezen a sütőpapíron dolgozhatunk is tovább.
De készítsük magunk mellé a tepsit, amin majd sütni fogjuk a kis falatokat és tegyünk bele egy sütőpapírt.
Bár ez is belekerülhet akár, amin dolgozunk a továbbiakban, de én leginkább másik sütőpapírt szoktam használni a tepsibe.
Azt követően a kitekert leveles tésztából egy közepes pogácsa szaggatóval szaggassunk ki karikákat.
Majd minden második korongra tegyünk a pudingból kb. 1 kávés vagy teáskanálnyi mennyiséget. Azt majd úgyis látni lehet, hogy mennyi töltelék fér rá egy tészta karikára. Persze úgyis lehet, hogy egy sor tésztára kerül puding, míg a másik sort üresen hagyjuk.
A lényeg, hogy párban legyenek a korongok.
Ha ezzel meg vagyunk, az üresen hagyott tészta karikákat tegyük rá a pudingra.
Az ujjunkkal körben minden korongnak a szélét kicsit nyomkodjuk le.
Nem baj, ha nem teljesen szabályos, hisz a villával tökéletesen le fogjuk zárni a széleket.
Tehát vegyünk egy kis villát és minden korong szélét a villával nyomkodjuk le körben.
Ha ezzel meg vagyunk, a kész korongokat helyezzük át a tepsire.
A leeső tészta darabokat azután gyúrjuk össze és nyújtsuk ki, majd azt is ugyanúgy szaggassuk és töltsük meg.
S csináljunk belőlük újabb töltött korongokat.
Végezzük ezt mindaddig, míg tart a leveles tésztánk.
S tegyük azokat is a tepsire.
A pudingból elképzelhető, hogy pici maradhat, de az sem kell, hogy kárba vesszen.
Falatozzuk meg és már nincs is fenn maradó pudingunk.
A tepsinken csücsülő korongok tetejét kenjük le felvert tojással.
Ehhez érdemes egy S méretű tojást választani, hisz még abból is fog maradni.
Végül helyezzük be az előmelegedett sütőbe és 20-25 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra.
Amikor kivesszük a tepsit a sütőből, 1-2 perc elteltével szedjük le egy tálcára a megsült korongocskákat, mert ha rajta hagyjuk a forró tepsin, akkor még tovább fog melegedni.
Pontosabban akkor már csak száradni.
Ha kissé meghűltek a tészta korongok, szedjük át kínáló tányérra és már szervírozhatjuk is a fincsi kis falatokat.
Ezzel a recepttel egy könnyen elkészíthető, friss leveles tésztás édességet tudunk pillanatok alatt összeállítani.
S természetesen a tetejét porcukorral is meghinthetjük, de anélkül is nagyon ízletes.
Jó étvágyat kívánok hozzá!