GESZTENYÉS-KEKSZES SZELET
KIADÓS | ÜNNEPI | HÚSVÉT
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 6 tojás
  • 6 ek víz
  • 6 ek. cukor
  • 5 púp. ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 púp. ek. kakaó
  • Krém: 1 vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 25 dkg ráma
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • Töltelék: 25 dkg gesztenyepüré
  • 4 ek. barack lekvár
  • 2 ek. kakaópor
  • 3 dl tej
  • 1/4 ü. rumaroma
  • 1/2 kg hártartási keksz
  • Teteje: 10 dkg étcsokoládé, 3-4 kocka másmilyen csokoládé: tej vagy fehér csoki
  • 5-8 dkg ráma
  • ALL IN -30% MINDENREElkészítés: Ez a süti nagyon mutatós sütemény. Bármilyen alkalomra megállja a helyét. S nagyon fontos szempont, hogy nagyon fincsi is. Egy barátnőmtől kaptam a receptet, aki szintén imád sütni. Azóta a neten is találkoztam vele, bár az  4 tojásos piskótából és más csokimázzal készült.

    A tésztához a 6 tojássárgáját keverjük ki a 6 ek. vízzel, a 6 ek. cukorral, az 5 nagy  ek. liszttel, a sütőporral és a kakaóporral.
    A 6 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá és keverjük a tojásos alapba. Egy normál méretű  tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a piskóta masszát. Előmelegített sütőben süssük meg, majd hűtsük ki.
    Miután kihűlt a tészta, vágjuk ketté. Ez a  megsült piskóta tészta nem lesz egyébként túl magas, ne ijedjünk meg attól, hogy laposabb, alacsonyabb piskótát kapunk.
    Készítsük el a krémet.
    A vaníliás pudingport keverjük csomómentesre a tejjel és főzzük sűrűre, s ezután hűtsük ki. A rámát keverjük el a kétféle cukorral és dolgozzuk bele a kihűlt pudingba.
    Ezt követően készítsük el a tölteléket.
    A kekszet törjük apróra. Ne legyen se túl apró és se túl nagy darabos.
    Én ezt úgy szoktam végezni, hogy a kekszes zacskóba hagyom a kimért kekszet és hús klopfolóval kicsit megütögetem. Nem túl nagyon, mert a darált keksz az nem jó bele. Így viszont van egy kevés morzsalékos keksz is benne és darabos is.
    A megütögetett kekszek közül, ami kekszek túl nagyok maradtak, azokat kézzel apróbbra tördelem.

    A gesztenyepürét keverjük ki a lekvárral, a kakaóval, a tejjel és a rumaromával. Végül adjuk hozzá az összedarabolt kekszet és dolgozzuk el .
    Állítsuk össze a sütit. A félbevágott piskóta alsó lapjára simítsuk rá a krém felét, erre kenjük rá a tölteléket, majd a töltelékre ismét simítsuk rá a krém másik felét. A krémre helyezzük rá a másik piskóta lapot. A piskóta tetejét vonjuk be csokimázzal. Ehhez gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét a rámával és még melegen simítsuk rá a piskótára. Azután azt a pár világosabb kocka csokoládét is olvasszuk fel egy kevés rámával gőz fölött. Amint elkezd dermedni az egészben rásimított csoki, a világosabb színű olvasztott csokit vagy habzsákból vagy habkinyomóból csurgassuk rá oly módon, hogy nagyjából kockákat kapjunk.
     Egyébként az a tapasztalatom a nem tortabevonó csokik olvasztásánál, pl. fehér csokinál, hogy nem lágyul , nem olvad olyan simán és szépen, mint egy torta bevonó. Ezért ilyenkor adjunk hozzá picivel több rámát és folyamatosan keverjük, amíg lágy csokit nem kapunk.

     Másnapig hagyjuk állni, addigra megpuhulnak a gesztenyepürében a kekszek. Hosszúkás vagy kocka formára szeletelve szervírozzuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!