TÚRÓS RÉTES MÁSKÉPPEN
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 cs. réteslap 50 dkg túró 5 ek. cukor 1 cs. vaníliás cukor 3-4 ek. tejföl 3 tojás kb. 3-4 ek. mazsola 1 citrom reszelt héja kb. 1 ek. búzadara olaj Tetejére: 1 ek. tejföl, hozzá 1 S méretű tojás
Elkészítés: Amikor tudom, hogy kevés az időm a komolyabb sütésre, pl. egy krémes összeállítására, akkor leginkább a gyors leveles tésztás édességeket választom vagy a boltban megvásárolható réteslapból készítek valamilyen ebéd utáni édességet. Most is így voltam vele és ezért a választásom a rétes egyik fajtájára esett.











Ez a rétes kicsit másképpen készül, mint a feltekert rétes, de nagyon ízletes lesz a végeredmény. Én kicsivel több cukrot és vaníliás cukrot is használtam hozzá, mint az eredeti receptben szerepelt és a tetejét tojás és tejföl keverékével kentem meg., nem pedig olajjal, ahogyan az eredeti receptben szerepelt.
A többi hozzávaló minden az eredeti recept alapján lett felhasználva.
A réteslapot a Lidl-ben vásároltam, mivel ott kapható 9 lapos réteslap, de teljesen elegendő hozzá a 8 db lapból álló is.
Ennél a rétesnél szerintem jobb, ha több réteslap áll a rendelkezésünkre.
Kapcsoljuk be először a sütőnket, 180-200 fokra, hogy kellően be tudjon melegedni.
Én ezt az édességet megint csak anyukámnál sütöttem, és abban a sütőben kb. 200 foknak felel meg a hőmérséklet.

Készítsünk magunk elé egy normál méretű tepsit és először állítsuk össze a túró tölteléket.
A tojásokat válasszuk ketté és a tojássárgákat habosítsuk ki a kristály cukorral.
Adjuk hozzá a túrót és 3 nagy ek. tejfölt. Jól dolgozzuk össze, majd a citromot alaposan mossuk meg és reszeljük bele a héját.
Tegyük hozzá a mazsolát és keverjünk mindent össze.
Ha még túl morzsalékosnak érezzük a túrótól a keveréket, abban az esetben még egy kevés tejfölt tegyünk bele.
A ketté választott tojásokból a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a vaníliás cukorral és egy fakanállal forgassuk a túróba.
Az előkészített tepsit ezután vékonyan kenjünk ki olajjal.
Majd bontsuk ki a csomagolásból a réteslapot.
Készítsünk elő egy tálcát és fektessük rá a lapokat.
Egy lapot terítsünk bele a tepsibe úgy, hogy a tepsi oldalára is jusson a réteslapból.
Nekem a behelyezett lap nem lógott nagyon túl a tepsi szélén, de felért az oldal peremére és ez is elegendőnek bizonyult.
Kenjük le vékonyan olajjal és fektessünk rá még egy lapot.

Ez a rétes valamivel rövidebb volt, mint a tepsi hossza, így azt a részt úgy toldottam ki, hogy másik lapból, a félre tett 2 lapból levágtam két akkora csíkot, amekkorára szükség volt a kipótoláshoz. Azokat ketté vágtam, majd ugyanolyan módon 2 db-ot belehelyeztem a tepsibe, mint a nagy réteslapoknál. Ezzel megoldottam, hogy üresen hagyott felület ne maradjon a tepsiben.
A másik 2 fél lapot félre tettem majd a tetejére, hisz ott is ki kell pótolni az üres részt.
Ezt a felső lapot a toldással együtt kenjük le olajjal, s azután 1-2 kanál búzadarával hintsük meg.
Erre azért van szükség, hogy a lapra kerülő töltelék ne áztassa el a réteslapot.
Majd a két levágott lapot tegyük félre, az kerül majd a tetejére.
A tálcára kitett többi lapot, jelen esetben itt 5 db-t középen elfelezve vágjunk ketté.
Minden egyes fél réteslapot gyűrjünk össze, mintha egy papír darabot gyűrnénk meg.

Készítsük magunk elé a réteslappal kibélelt tepsit is és a tölteléket is a meggyűrt lapokkal együtt.
Egyenként mártsuk meg az összegyűrt lapokat a túrós töltelékben, majd kicsit még meg is emelve egy kevés töltelékkel együtt tegyük bele a tepsiben lévő réteslapra.

Azt követően a kezünkkel igazgassuk el, kissé húzzuk szét, hogy szépen elterüljön a tepsiben.

Miután ezzel a művelettel is meg vagyunk, a maradék túró tölteléket simítsuk rá az összegyűrt túrós kupacokra.

A félre tett 2 db réteslappal végül borítsuk be a töltelék tetejét.
Azaz vegyük az első lapot, amiből már hiányzik egy darab.
Fektessük rá a töltelékre.
Kenjük meg vékonyan olajjal és fektessük rá a másik lapot.

A két kis csíkkal ugyanígy zárjuk le a tölteléket.
A tepsi oldalára érő lapot hajtsuk vissza a tepsire, de először csak a fölső kettőt, majd erre hajtsuk rá az alsó két lap szélét.

Ezt a rétes felületet már ne kenjük meg olajjal, hanem állítsuk össze a tetejére szánt tojásos tejfölt.
Ehhez üssük fel egy kis tálkában a kicsi méretű tojást, majd villával verjük fel.
Adjuk hozzá az 1 ek. tejfölt és keverjük simára.
Ezzel a tejfölös keverékkel kenjük át a rétes tetejének a felszínét.
Helyezzük be a sütőbe és kb. 35-40 perc alatt süssük készre, szép pirosra.
A sütési idő sütő függő.
Kinek hamarabb, kinek picivel később sül meg a rétese. Ezt vegyük figyelembe, hiszen mindenki ismeri már a sütőjét, hogy mennyire süt.

Várjunk vele, amíg langy melegre hűl és kockákra vágva szervírozzuk.
Porcukorral hintsük meg a tetejét, bár nálam mivel még langy meleg volt, a ráhintett porcukrot félig már azonnal beszívta.
De igazán ízletes langy melegen lesz.
Természetes teljesen kihűlt állapotban, azaz hidegen is nagyon finom.

Próbáljátok ki!
A recept forrása: juditkakonyhaja.blogspot.com
Jó étvágyat kívánok hozzá!