TÚRÓS RÉTES MÁSKÉPPEN
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. réteslap
  • 50 dkg túró
  • 5 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3-4 ek. tejföl
  • 3 tojás
  • kb. 3-4 ek. mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 1 ek. búzadara
  • olaj
  • Tetejére: 1 ek. tejföl, hozzá 1 S méretű tojás
  • Elkészítés: Amikor tudom, hogy kevés az időm a komolyabb sütésre, pl. egy krémes összeállítására, akkor leginkább a gyors leveles tésztás édességeket választom vagy a boltban megvásárolható réteslapból készítek valamilyen ebéd utáni édességet. Most is így voltam vele és ezért a választásom a rétes egyik fajtájára esett.

    Ez a rétes kicsit másképpen készül, mint a feltekert rétes, de nagyon ízletes lesz a végeredmény. Én kicsivel több cukrot és vaníliás cukrot is használtam hozzá, mint az eredeti receptben szerepelt és a tetejét tojás és tejföl keverékével kentem meg., nem pedig olajjal, ahogyan az eredeti receptben szerepelt.
    A többi hozzávaló minden az eredeti recept alapján lett felhasználva.
    A réteslapot a Lidl-ben vásároltam, mivel ott kapható 9 lapos réteslap, de teljesen elegendő hozzá a 8 db lapból álló is. 
    Ennél a rétesnél szerintem jobb, ha több réteslap áll a rendelkezésünkre.
    Kapcsoljuk be először a sütőnket, 180-200 fokra, hogy kellően be tudjon melegedni.
    Én ezt az édességet megint csak anyukámnál sütöttem, és abban a sütőben kb. 200 foknak felel meg a hőmérséklet.
    Készítsünk magunk elé egy normál méretű tepsit és először állítsuk össze a túró tölteléket.
    A tojásokat válasszuk ketté és a tojássárgákat habosítsuk ki a kristály cukorral.
    Adjuk hozzá a túrót és 3 nagy ek. tejfölt. Jól dolgozzuk össze, majd a citromot alaposan mossuk meg és reszeljük bele a héját.
    Tegyük hozzá a mazsolát és keverjünk mindent össze.
    Ha még túl morzsalékosnak érezzük a túrótól a keveréket, abban az esetben még egy kevés tejfölt tegyünk bele.
    A ketté választott tojásokból a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a vaníliás cukorral és egy fakanállal forgassuk a túróba.
    Az előkészített tepsit ezután vékonyan kenjünk ki olajjal.
    Majd bontsuk ki a csomagolásból a réteslapot.
    Készítsünk elő egy tálcát és fektessük rá a lapokat.
    Egy lapot terítsünk bele a tepsibe úgy, hogy a tepsi oldalára is jusson a réteslapból.
    Nekem a behelyezett lap nem lógott nagyon túl a tepsi szélén, de felért az oldal peremére és ez is elegendőnek bizonyult.
    Kenjük le vékonyan olajjal és fektessünk rá még egy lapot.
    Ez a rétes valamivel rövidebb volt, mint a tepsi hossza, így azt a részt úgy toldottam ki, hogy másik lapból, a félre tett 2 lapból levágtam két akkora csíkot, amekkorára szükség volt a kipótoláshoz. Azokat ketté vágtam, majd ugyanolyan módon 2 db-ot belehelyeztem a tepsibe, mint a nagy réteslapoknál. Ezzel megoldottam, hogy üresen hagyott felület ne maradjon a tepsiben.
    A másik 2 fél lapot félre tettem majd a tetejére, hisz ott is ki kell pótolni az üres részt.
    Ezt a felső lapot a toldással együtt kenjük le olajjal, s azután 1-2 kanál búzadarával hintsük meg.
    Erre azért van szükség, hogy a lapra kerülő töltelék ne áztassa el a réteslapot.
    Majd a két levágott lapot tegyük félre, az kerül majd a tetejére.
    A tálcára kitett többi lapot, jelen esetben itt 5 db-t középen elfelezve vágjunk ketté.
    Minden egyes fél réteslapot gyűrjünk össze, mintha egy papír darabot gyűrnénk meg.
    Készítsük magunk elé a réteslappal kibélelt tepsit is és a tölteléket is a meggyűrt lapokkal együtt.
    Egyenként mártsuk meg az összegyűrt lapokat a túrós töltelékben, majd kicsit még meg is emelve egy kevés töltelékkel együtt tegyük bele a tepsiben lévő réteslapra.
    Azt követően a kezünkkel igazgassuk el, kissé húzzuk szét, hogy szépen elterüljön a tepsiben.
    Miután ezzel a művelettel is meg vagyunk, a maradék túró tölteléket simítsuk rá az összegyűrt túrós kupacokra.
    A félre tett 2 db réteslappal végül borítsuk be a töltelék tetejét.
    Azaz vegyük az első lapot, amiből már hiányzik egy darab.
    Fektessük rá a töltelékre.
    Kenjük meg vékonyan olajjal és fektessük rá a másik lapot.
    A két kis csíkkal ugyanígy zárjuk le a tölteléket.
    A tepsi oldalára érő lapot hajtsuk vissza a tepsire, de először csak a fölső kettőt, majd erre hajtsuk rá az alsó két lap szélét.
    Ezt a rétes felületet már ne kenjük meg olajjal, hanem állítsuk össze a tetejére szánt tojásos tejfölt.
    Ehhez üssük fel egy kis tálkában a kicsi méretű tojást, majd villával verjük fel.
    Adjuk hozzá az 1 ek. tejfölt és keverjük simára.
    Ezzel a tejfölös keverékkel kenjük át a rétes tetejének a felszínét.
    Helyezzük be a sütőbe és kb. 35-40 perc alatt süssük készre, szép pirosra.
    A sütési idő sütő függő.
    Kinek hamarabb, kinek picivel később sül meg a rétese. Ezt vegyük figyelembe, hiszen mindenki ismeri már a sütőjét, hogy mennyire süt.
    Várjunk vele, amíg langy melegre hűl és kockákra vágva szervírozzuk.
    Porcukorral hintsük meg a tetejét, bár nálam mivel még langy meleg volt, a ráhintett porcukrot félig már azonnal beszívta.
    De igazán ízletes langy melegen lesz.
    Természetes teljesen kihűlt állapotban, azaz hidegen is nagyon finom.
    Próbáljátok ki!

    A recept forrása: juditkakonyhaja.blogspot.com

    Jó étvágyat kívánok hozzá!