HAGYMÁS BAB
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
2 vörösbab konzerv 2-3 fej vöröshagyma kb. 10 dkg füstölt szalonna 2 kis konzerv sűrített paradicsom só őrölt fekete bors kevés paradicsomlé
Elkészítés: A születés napomra a lányoméktól kaptam egy nagyon jó szakácskönyvet ajándékba, amiben minden étel receptje olyan, amivel fél óra alatt nagyon ízletes fogásokat tudunk készíteni. Az egyik ilyen fogás a hagymás bab. Nagyon ízletes, nem kell hozzá sok hozzávaló és gyorsan el is készül. Emellett a maga egyszerűségében egy klassz fogás.
A recepten annyit változtattam, hogy mangalica szalonnát és chilit írt hozzá, de az előbbit sima, sertésből készült füstölt szalonnára cseréltem és a chilit kihagytam belőle.
Először a szalonnáról - én 2 kisebb csík szalonnát vágtam - vágjuk le a bőrét, arra most nem lesz szükségünk és a szalonna csíkokat vágjuk kisebb kockákra.
Majd a vöröshagymát, ha kisebbek 3 db-t is számíthatunk, pucoljunk le a hajától és vágjuk fel félfőre.
Azaz a megpucolt hagyma fejeket vágjuk ketté és a fél hagyma darabokat szeljük fel, így lesz félfőre vágva a hagymánk.
Ezután vegyünk egy ne túl nagy lábast vagy egy magasabb falú serpenyőt és tegyük bele a felkockázott szalonnát.
A lángon olvasszuk ki a zsírt a szalonnából és hagyjuk is kicsit megpirulni, azaz süssük zsírjára.
Ezután erre a szalonnára dobjuk rá a félfőre vágott hagymát.
Ha esetleg azt látjuk, hogy nagyon-nagyon sok zsír sült ki a szalonnából, ki is szedhetünk belőle.
Nekem nem lett nagyon nagy mennyiség, így arra rögtön mehetett is a hagyma.
Kevergetés mellett hagyjuk üvegesre fonnyadni a hagymát és ezt követően adjuk hozzá a konzerv sűrített paradicsomot.
Abból lehet kicsi konzerveset is kapni vagy nagyobbat is. Ha kicsit használunk hozzá, akkorát, mint egy májkrém, akkor kettőt adjunk hozzá, de ha nagy konzervet vásároltunk, mint a vagdalthús konzervje, abból egy is elég.
Viszont, ha más típusút veszünk, s az nagyobb kiszerelésű, akkor a mennyiség kb. 4-5 evőkanálnyi legyen.
Miután hozzá került a sűrített paradicsom, forraljuk össze és ezalatt a konzerv vörös babokat egy szűrőben szűrjük le a levétől.
Aki szeretne fehér babot is beletenni, nyugodtan tehet a vörös bab mellé egy ilyen konzerv babot is.
Én le szoktam öblíteni is a lecsepegtetés után a konzerves babot, jobb szeretem, ha az a lé, amiben volt eltéve, nincs rajta.
Ahogy kiforraltuk a paradicsomos alapot, adjuk hozzá a babokat és fűszerezzük meg egy kevés őrölt borssal, majd ízlés szerinti mennyiségű sóval sózzuk meg. A sóval óvatosan bánjunk, hiszen a füstölt szalonna is sós, így a főzés végén érdemes egy kóstolás után újra sózni, ha szükséges.
Keverjük össze és azután adjunk hozzá egy kevés paradicsomlét.
Annyit, amennyivel egy kissé lazítunk a babos keveréken. 1-2 dl mennyiséget először, s ha azt látjuk, hogy még kell egy kevés, öntsünk még hozzá egy picit.
Gyakori kevergetés mellett főzzük össze a babot a paradicsomlével és pároljuk addig, amíg sűrűbb, paradicsomos mártást nem kapunk.
Lisztet itt nem használtunk, úgyhogy ne főzelékszerű mártásra gondoljunk, hanem azt majd a főzés során látni lehet, ahogy a paradicsom kezd szépen összesűrűsödni.
Amint már szépen krémes szaftunk keletkezik a paradicsomból, azzal el is készült a finom babos ételünk.
Hiszen maga a konzerv babnak nem kell sok főzés, hiszen már a konzervben is vajpuha.
Körülbelül fél óra alatt össze is dobtunk egy gyors ebédet vagy vacsorát.
Amíg fől a babos főfogás, mellé akár egy rizst is elkészíthetünk vagy egy tésztát is kifőzhetünk hozzá.
Én párolt rizzsel tálaltam.
Aki szereti a chili paprikát, abban az esetben egy kicsivel meg is ízesítheti.
Jó étvágyat kívánok hozzá!